Cauti idei si strategii de marketing digital pentru afacerea ta?

Daca ai o afacere de marime mica sau medie in B2B, cu siguranta stii deja ce impact a avut revolutia digitala asupra marketing-ului si a vanzarilor.

Nu cu foarte mult timp in urma, vanzarile aveau nevoie de cel putin o interactiune umana – chiar si pe web. Acum, insa, clientii sunt dispusi sa cumpere online fara a simti nevoia unei interactiuni fata in fata, de fiecare data.

Cu toate acestea, nevoie de incredere si de apropiere a ramas aceeasi. Firmele B2B de succes stiu deja cum sa foloseasca strategii de marketing digital, in scopul crearii si intretinerii acestor emotii. E momentul sa stii si tu cum sa o faci.

In acest articol iti voi arata care sunt principalele strategii de marketing digital pe care sa le folosesti pentru a obtine mai multa vizibilitate in fata audientei targetate, mai mult trafic, conversii si vanzari.

6 Strategii de marketing digital pentru eCommerce B2B

1. SEO

Despre SEO sunt sigur ca ai mai auzit pana acum. Search Engine Optimization este strategia care, folosita etic, te ajuta sa urci in pozitii pe pagina cu rezultate din Google sau orice alt motor de cautare. Problema e ca Google nu vrea ca tu sa faci SEO, cel putin nu cum se facea pana acum. Iar daca nu respecti normele stabilite de webmasteri, te vei trezi penalizat de Panda, Penguin sau Mobileggedon.

In principiu, SEO este despre continut, cuvinte cheie, backlink-uri si nu numai. Cea mai importanta caracteristica a tuturor acestor elemente este relevanta, pentru specificul afacerii tale B2B, implicit pentru utilizatori.

Atunci cand iti optimizezi site-ul eCommerce B2B, trebuie sa fii constient ca optimizezi pentru utilizatori, mai putin pentru botii motoarelor de cautare. Optimizarea paginilor site-ului pe cuvinte cheie relevante pentru business (in title tags, titluri, subtitluri, corpul textului, metas-uri, ancore pentru link-uri, alt-text-ul imaginilor etc.) este doar primul pas.

Rezultatele apar atunci cand publici continut util pe site – articole pe blog, descrieri de produse, continutul paginii despre noi etc., in care inserezi imagini si video-uri relevante. Nu uita, calitatea continutului si consistenta acestuia sunt factori extrem de importanti ce contribuie la reputatia si gradul de credibilitate al business-ului tau. Toate aceste actiuni scad rata de bounce si construiesc o infrastructura on-site puternica.

In ceea ce priveste strategia de link building, la fel ca si in cazul optimizarii pe cuvinte cheie, cheia succesului sta in calitate, nu in cantitate. Alege site-uri relevante pentru specificul afacerii tale, cu autoritate si vechime, pentru a-ti construi un profil de backlink-uri complex si stabil.

servicii-seo

Citeste si: Cum Te Asiguri Ca Magazinul Tau Online E Indexat (Mai Repede)

2. PPC

Instrumentele de reclama platita cum ar fi Google Ads sau Facebook Ads au avantajul ca iti afiseaza mesajele mai rapid in fata potentialilor clienti, spre deosebire de SEO.

Insa, tot spre deosebire de SEO, functioneaza doar atata timp cat continui sa licitezi.

In primul rand, inainte de a folosi reclamele platite, stabileste-ti foarte bine obiectivele conversiei. Sa zicem ca vinzi solutii pentru eCommerce, iar planul enterprise valoreaza 5000 de euro.

Te asigur, utilizatorul nu e pregatit sa iti cumpere solutia imediat, dupa ce a vazut un singur ad. In loc sa optimizezi pentru aceasta conversie, trimite utilizatorul spre un formular cu “Cere mai multe informatii” sau un landing page in care sa ii oferi un ghid despre avantajele solutiilor tale.

In al doilea rand, creeaza reclame platite pentru fiecare stadiu al ciclului de vanzare (prospectare, comunicare initiala, calificare, oportunitate, negociere, client, oportunitati pe client, vanzari catre client).

Tine cont de faptul ca timpul de decizie al clientului in B2B este mult mai lung decat in B2C (poate dura de la 3 luni si pana la 1 an), si asta datorita faptului ca preturile sunt mai mari in B2B. E foarte probabil ca anuntul tau sa fie afisat oamenilor aflati inca in faza de documentare.

In al treilea rand, segmenteaza-ti audienta in detaliu. Vezi care sunt caracteristicile oamenilor pe care ii targetezi – profilul Buyer Persona, si creeaza grupuri de anunturi pe cuvinte cheie specifice pentru fiecare segment.

Ai grija sa elimini si cuvintele cheie negative: cu siguranta nu vrei sa platesti in plus pentru oameni care cauta total altceva decat ce vinzi tu.

De asemenea, poti opri afisarea anunturilor in perioadele din zi in care publicul targetat este ocupat si nu realizeaza prea multe cautari.

Si in final, foloseste cuvinte cheie tehnice si jargonul utilizat in industria ta. Oamenii interesati de serviciile/produsele pe care le vinzi cu siguranta cunosc deja termenii respectivi si ii folosesc la cautare.  

intelegerea-consumatorului

3. Social Media Marketing

O alta modalitate de a aduce trafic pe site dar si de a mentine o comunicare constanta, mult mai personala cu clientii si potentialii clienti, sunt paginile de pe platformele de socializare (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, YouTube, Tumblr etc.).

Cea mai buna strategie sa faci social media marketing pentru B2B este sa te folosesti de continutul de pe blogul companiei.

Paginile de social sunt locul perfect in care sa iti promovezi noutatile, sa te diferentiezi de competitie printr-o abordare originala si sa raspunzi mai rapid fanilor, astfel incat sa ii fidelizezi.

Aici poti sa creezi si sa mentii o relatie comunicationala bazata pe incredere, senzatie de care au nevoie toti potentialii clienti pentru a lua decizia de cumparare, indiferent de tipul de business.

Nu ajunge sa iti faci o pagina si atat. Posteaza constant, axeaza-te in special pe elemente vizuale cum ar fi imaginile sau video-urile si incearca sa iti educi, mai intai, potentialii clienti.

Poti sa faci si postari comerciale, pentru a-ti promova oferta insa cel mai bun sfat pe care ti-l pot da este sa te concentrezi pe educarea publicului si pregatirea acestuia pentru vanzare.

De exemplu, poti publica video-uri sau articole care sa ii invete cum sa iti foloseasca produsul/serviciul, ghiduri, infografice, studii de caz ale altor clienti multumiti etc.

Toate aceste postari vor creste rata de engagement a audientei si vor directiona publicul spre site-ul tau.

servicii-social-media

4. Lead Generation

Lead Generation inglobeaza mai multe strategii de marketing digital, deoarece reprezinta chiar procesul prin care atragi oamenii in site si ii convingi sa iti ofere de buna voie adresa de email.

Dupa cum ai observat pana acum, atat SEO, cat si Social Media si PPC sunt instrumente eficiente de directionare a traficului in site. Intrebarea este, unde aterizeaza utilizatorii?

Raspunsul preferabil ar fi “pe un landing page”. Acesta are avantajul de a prezenta exact informatiile de care este utilizatorul interesat, inclusiv un formular in care isi poate lasa adresa.

Sunt prea putine sanse ca oamenii sa iti ofere adresa de email pe ochi frumosi.

Asadar, ai nevoie de un beneficiu, de o oferta valoroasa care sa ii convinga ca merita sa isi introduca datele in formular. P

entru a capta cat mai multe lead-uri, creeaza ghiduri relevante pentru business-ul tau (de exemplu, ce avantaje are produsul/serviciul X, cum il poate folosi, cum il va ajuta sa aiba o viata mai buna etc.).

Bineinteles, exista si alte metode de a obtine lead-uri, printre care enumar chestionarele, cataloage, coduri de promotie, hello bar etc.

Pentru a eficientiza strategia de lead generation, iti recomand sa folosesti cu incredere aplicatii si instrumente de marketing automation. Nu doar ca iti vor simplifica procesul de captare lead-uri, dar vor economisi si o multime de resurse: bani, resurse umane si timp.

servicii-lead-generation

Citeste si: Marketing Automation Pentru Incepatori [Infografic]

5. Email Marketing

Bun. Ai obtinut lead-uri si abonati la newsletter-ele si ofertele tale. Ce faci acum?

Raspunsul este email marketing. Strategia iti permite sa trimiti mesaje de interes, relevante pentru clienti, astfel incat sa ii educi, sa ii convingi sa cumpere si sa ii fidelizezi, pentru a face achizitii in mod repetat.

Primul pas in acest tip de marketing digital pentru B2B este sa iti segmentezi lista cu adrese de email, in functie de criterii cum ar fi date demografice, interese, istoric de interactionare cu site-ul tau etc.

Apoi, creeaza o secventa si sabloane de email, folosind autorespondere si instrumente de trimitere a email-urilor.

De exemplu, daca utilizatorul a descarcat un ghid in momentul in care ti-a oferit adresa de email, trimite apoi o serie de articole de pe blog educative, care sa il duca, incet-incet, spre convingerea ca produsul/serviciul tau este, intr-adevar, raspunsul potrivit la problema sa.

Apoi trimite o oferta comerciala si vezi care este reactia sa.

Poti sa ii mai oferi consultanta, in cazul in care nu este sigur de ce vrea si are nevoie sa discute cu un specialist. Nu uita sa ii trimiti mesaje de multumire cand achizitioneaza din site si mail-uri de aniversare. Acestea contribuie la consolidarea increderii in business-ul tau si la fidelizare.

servicii-email-marketing

6. Optimizarea Ratei de Conversie (CRO)

Optimizarea ratei de conversie insumeaza toate imbunatatirile pe care le aduci site-ului si materialelor tale de marketing, astfel incat sa maresti rata de conversie.

In primul rand, concentreaza-te asupra optimizarii site-ului tau pentru mobil (foloseste design responsive), imbunatateste viteza de incarcare a site-ului si analizeaza-ti site-ul.

Iti recomand sa folosesti A/B Testing in aceasta etapa, instrument care iti permite sa compari reactiile utilizatorilor la anumite schimbari si sa identifici varianta cu cele mai bune rezultate, pe care o implementezi in site.

De exemplu, cu A/B Testing poti vedea care sunt reactiile oamenilor daca schimbi culoarea butoanelor de call-to-action din site/landing page sau vrei sa schimbi titlul din reclama ta cu Ads.

Tot in cadrul CRO intra si personalizarea mesajelor transmise pe email. Alege sa personalizezi, este o tactica de marketing digital care nu isi va pierde utilitatea prea repede si, in plus, te diferentiaza de concurenta.

Pont! Profita de faptul ca iti poti monitoriza si analiza site-ul in permanenta. Foloseste Google Analytics pentru a descoperi ce fac oamenii in site-ul tau, de unde ajung in site si o multime de alte informatii detaliate, de care ai nevoie pentru a crea campanii de marketing digital cu rezultate sigure.

In incheiere

Un lucru e cert, afacerile eCommerce B2B si nu numai, au nevoie de marketing digital si strategii eficiente pentru a-si creste vizibilitatea si a atrage mai multi potentiali clienti, pe care sa ii determine sa cumpere sau sa converteasca.

Pe langa faptul ca majoritatea oamenilor sunt prezenti online, intr-un fel sau altul si, implicit, aici se afla si publicul tau tinta, ar fi o pierdere imensa sa nu te folosesti de strategiile mentionate mai sus, pentru a ajunge la obiectivul final.

Recomandarea mea este sa te folosesti de acestea in mod integrat, astfel incat sa iti cresti sansele pentru a-ti atinge obiectivele, castigand mai multe comenzi, mai multi clienti si mai multe vanzari.

Cosmin Daraban