Ce se intampla, in mod comun, in spatele magazinelor online?
Sigur ca exista mai multe diferente decat elemente comune, insa avand in vedere faptul ca majoritatea lucram cu clienti din aceleasi zone geografice, cu statul si cu aceeasi piata, apar situatii similare pentru magazinele online.
Daca urmeaza sa iti deschizi o afacere sau esti la inceput si inca nu stii precis cum sa gestionezi fiecare provocare de care te lovesti, articolul de astazi vine cu cateva situatii comune si moduri de gestionare a lor pe care sa le testezi si tu.
E ideal sa fii pregatit(a) din timp, astfel incat sa transformi provocarile in oportunitati si sa eviti greselile de incepator.
Cuprins Situatii comune de care te lovesti cand detii un magazin online
- Gestionarea stocurilor
- Serviciul clienti
- Marketingul online
- Situatii in procesul de logistica
- Folosirea tehnologiei
- Concurenta si preturile
- Legislatia
1. Gestionarea stocurilor
Cand administrezi un magazin online, exista diverse moduri in care te poti ocupa de stocuri. Unii au depozite proprii, altii folosesc servicii de efulfillment – externalizeaza stocurile, altii adopta un hibrid intre stocuri proprii si dropshipping, iar altii lucreaza exclusiv cu stocuri la furnizor.
Indiferent in ce categorie te regasesti, exista cateva situatii legate de stocuri cu care te poti confrunta:
-
Stoc insuficient
Trendurile, sezonalitatea sau pur si simplu o anumita schimbare in comportament pot genera o cerere mult mai mare pentru produsele tale fata de cat te asteptai.
Cand stocurile se epuizeaza mai repede decat ai anticipat tu, apar piederi in vanzari si nemultumiri din partea clientilor.
-
Supra-stocare
Pe de cealalta parte, exista situatii in care cumperi prea mult stoc si iti supra-estimezi cererea.
Daca nu poti vinde produsele in timp util, banii si resursele tale raman blocate in stocuri, cresc costurile de depozitare si creste riscul de devalorizare a reperelor tale.
-
Erorile de inventar
Erorile umane, furtul, deteriorarea produselor etc., toate aceasta pot duce la neconcordante intre realitate si ceea ce iti spune sistemul tau de gestiune.
Ai nevoie de o evidenta corecta a stocurilor tale, asa ca trebuie sa iei in calcul si posibilitatea acestor erori.
-
Sezonalitatea produselor
Pentru unele produse, cererea variaza in functie de sezon si trenduri.
E vital sa prezici aceste schimbari si sa te pregatesti din timp pentru ele, astfel incat sa obtii maximum de vanzari, dar si sa iti ajustezi stocurile pentru a evita supra sau sub-stocarea.
-
Intarzieri in livrare si alte erori de la furnizor
Uneori, situatiile legate de stocuri nu pot fi nici prevazute, nici impiedicate. Cand furnizorii schimba termenele de livrare sau intarzie livrarea produselor, te pot afecta direct deoarece nu mai reusesti sa iti mentii promisiunea fata de clienti.
Cand apar astfel de momente, e important sa comunici rapid cu clientul si sa fii 100% transparent. Sansele sa te inteleaga si sa astepte sunt mai mari cand clientul stie ce se intampla.
-
Produsele care ies rapid din trend
In IT si tehnologie, de exemplu, multe produse devin rapid depasite datorita vitezei cu care se schimba tendintele. Sau uita-te si la industria produselor pentru copii, cu jucariile, de exemplu.
Problemele apar cand ai prea multe stocuri pentru produse ce nu mai au cerere.
-
Retururi si produse defecte
Cat de clare sunt politicile tale privind retururile si produsele deteriorate? Aceste situatii duc la aparitia unor costuri suplimentare de procesare si la ajustari ale stocurilor.
Asa ca ia in calcul si creeaza politici privind produsele care trebuie reparate sau inlocuite.
-
Sincronizarea stocurilor in multichannel / omnichannel
Cand vinzi produse pe multiple canale online si offline, o problema poate fi sincronizarea stocurilor.
Apar situatii in care nu stii ca vinzi acelasi produs de doua ori – si gestiunea te lasa sa faci asta, sau nu ai suficient stoc in diferitele tale puncte de lucru.
-
Costurile de depozitare
Cu cat ai mai multe produse, variante mai multe, stocuri mai multe – cu atat cresc si costurile de depozitare. Va trebui sa gasesti strategia potrivita pentru tine, astfel incat sa ai un nivel ok de stoc si sa optimizezi costurile asociate depozitarii.
-
Software depasit
Cat de bine functioneaza pentru tine sistemul tau de gestionare a stocurilor?
Daca nu e cel potrivit pentru tine sau e depasit, poate genera probleme in urmarirea si gestiunea eficienta a stocurilor.
Citeste si: Structura afacerii tale, de la haos, la planificare controlata
2. Serviciul clienti
Poate unul dintre cele mai dinamice elemente ale unei afaceri online, partea de asistenta a clientilor genereaza fel si fel de situatii, de la comic, pana la frustrant.
Iata cateva dintre situatiile care pot aparea in acest departament si la ce lucruri sa fii atent, ca antreprenor:
-
Limite de comunicare
Comunicarea poate fi limitata in functie de ce canale folosesti – live chat, email, telefon etc. Vezi tu, responsabilitatea ta este sa ajustezi strategia in functie de ce canale prefera clientii.
Poate e mai ieftin si mai usor pentru tine sa folosesti live chat-ul sau email-ul, insa daca ai de-a face cu consumatori la varsta a doua, care prefera sa vorbeasca la telefon, va trebui sa te adaptezi.
-
Asistenta clientilor
Desi ai toate informatiile pe site (in mod ideal), uneori clientii au diverse intrebari sau nelamuriri legate de produse, alegeri, procesul de comanda, livrari, retururi si asa mai departe.
Asadar, ai nevoie de proceduri pentru gestionarea eficienta a acestor cereri. Si legat de asistenta clientilor, poate cel mai important lucru este viteza de reactie – sa raspunzi oamenilor cu solutii ok, intr-un timp cat mai scurt.
-
Politica de retururi si schimburi
Procesele de retur si schimb sunt intotdeauna consumatoare de timp si bani, pentru tine si pentru clienti.
Asadar, ai nevoie de politici clare pentru aceste situatii, astfel incat sa asiguri o experienta fara probleme clientilor care vor sa faca retururi sau schimburi.
-
Produse stricate sau pierdute in timpul transportului
Ce se intampla in cazul in care coletele se pierd sau sunt deteriorate in timpul livrarii? Ai nevoie sa colaborezi eficient cu furnizorii tai de servicii de transport si sa asiguri clientilor inlocuiri sau rambursari cat mai prompt.
Nemultumirile clientilor, chiar daca nu e vina ta, se vor rasfrange tot asupra brandului tau.
-
Recenziile slabe / proaste
Reputatia magazinului tau e pe cat de pretioasa, pe atat de usor de afectat.
Ai nevoie de proceduri pentru a gestiona feedback-ul negativ si recenziile slabe cu tact, rapid, astfel incat problemele sa se rezolve in timp util si sa nu se transforme in crize de imagine.
-
Confuzii legate de informatii
E extrem de important sa actualizezi constant informatiile din magazin si de pe canalele tale. Pentru ca mesajele incorecte sau contradictorii ajung sa frustreze clientul, care isi va vocaliza nemultumirile foarte vizibil.
Acorda atentie in special informatiilor legate de preturi, caracteristici ale produsului si termenele de livrare.
-
Timp de asteptare prelungit
Asa cum spuneam mai sus, cu cat raspunzi mai lent clientilor, cu atat vei avea mai multe probleme. Ai nevoie sa asiguri asistenta cat mai prompt, pentru ca experienta de cumparare sa fie una satisfacatoare.
-
Volum prea mare de clienti
Exista perioade cu cerere mare, cum ar fi de Black Friday sau in preajma sarbatorilor de iarna. Si odata cu cerere de produs, creste si volumul de intrebari sau cereri de informatii.
Ti-ai facut un plan pentru a gestiona asistenta clientilor in aceste perioade?
-
Clienti cu cerinte neobisnuite
Uneori depinde de informatiile pe care le pui pe site, dar de foarte multe ori deciziile clientilor sunt irationale. Asa ca s-ar putea sa te trezesti cu asteptari neobisnuite care pot escalada in conflicte si amenintari.
Gandeste strategii de gestionare a clientilor cu cerinte neobisnuite si dezvolta abilitatile de comunicare ale echipei tale.
Citeste si: Serviciul Suport Clienti Asigura Experiente Memorabile
3. Marketingul online
In comert si eCommerce, fara marketing nu se poate. Insa promovarea nu e floare la ureche, in conditiile in care actionezi intr-o piata in care sunt multi alti jucatori, cu care concurezi in mod direct sau indirect.
Asadar, hai sa vedem cateva provocari legate de marketing cu care te poti confrunta ca antreprenor:
-
Concurenta mare
Poate ai mai auzit pana acum de conceptul oceanului albastru – sa iti creezi propriul spatiu in piata, prin produse, servicii sau abordari unice. Insa majoritatea magazinelor online vand in continuare intr-un ocean rosu, plin de competitori.
Activitatea acestor competitori duce la o presiune crescuta asupra preturilor si a strategiilor de marketing folosite pentru a atrage clientii.
-
Buget limitat pentru promovare
E o problema in special pentru antreprenorii cu afaceri mici sau la inceput. E normal sa ai un buget limitat de marketing in aceste situatii; campaniile extinse sau mari devin rapid prea costisitoare pentru tine.
Solutia este sa gasesti metode alternative de promovare sau sa alegi si sa maximizezi un singur canal pentru afacerea ta.
-
Schimbari in algoritmii platformelor de marketing
Daca ai o cat de mica experienta in domeniu, stii ca retelele de socializare vin cu schimbari aproape la ordinea zilei.
Algoritmii modifica modul in care iti afiseaza organic continutul, iar platforme pe care te bazai ca iti aduc clienti aproape gratis, se transforma curand in masini de tocat bani – mai ales cand mergi la ghici.
Asadar, trebuie sa fii adaptabil si sa gasesti metode pentru ajustarea strategiei pe fiecare canal folosit.
-
Gasirea canalelor potrivite
Ai la dispozitie o multime de canale si tactici de marketing pe care le poti folosi pentru afacerea ta: social media marketing, continut, SEO, PPC, email marketing, influencer marketing, afiliere etc.
Alegerea canelelor potrivite pentru tine se poate transforma intr-o provocare. De aceea e atat de important sa testezi, sa vezi ce functioneaza in mod real in cazul tau.
-
Rata de conversie scazuta
Care e rata de conversie a magazinului tau? Majoritatea afacerilor din Romania au o rata extraordinar de mica, undeva intre 1 si 3%, dar depinde foarte mult de nisa.
Practic, foarte putini dintre utilizatorii site-ului tau ajung sa fie si clienti platitori. Si exista multi factori care influenteaza rata ta de conversie.
Sfatul meu este sa iti analizezi datele si sa vii cu ipoteze de testat pentru optimizarea experientei pe site, a preturilor si a credibilitatii companiei tale.
-
Feedback negativ
Relatia cu clientii tai si reactiile lor se vor rasfrange direct asupra reputatiei magazinului si vor consolida sau submina eforturile de marketing.
Un magazin cu rating si recenzii pozitive vinde mai mult. Tinteste sa imbunatatesti constant scorul din partea clientilor si foloseste-l in materialele tale de promovare.
-
Tendintele si schimbarile rapide
Pentru a ramane competitiv, va trebui sa ramai deschis la idei noi si sa adopti noile tehnologii si instrumente care te ajuta pe partea de marketing.
Una dintre cele mai recente este, doar un exemplu, folosirea inteligentei artificiale in marketing si continut.
-
Trolii in comentarii
Intotdeauna au fost si vor fi reactii negative doar de dragul comentatului. Reclamele sau postarile tale pot atrage asa numitii troli, cei care lasa reactii si comentarii menite sa incite la conflict sau pur si simplu sa-ti strice ziua.
Sfatul meu, personal, este sa nu le acorzi mai multa energie decat ce trebuie pentru a apasa optiunea de delete si block.
Citeste si: Marketing Online – Elemente Care Te Ajuta Sa Iti Cresti Vanzarile [Video]
4. Situatii in procesul de logistica
Situatii comune de care te lovesti, si care afecteaza bunul mers al afacerii tale, sunt si cele legate de logistica.
Asa ca, daca vrei sa creezi proceduri solide, care sa rafineze activitatile tale de logistica, te invit sa tii cont de urmatoarele aspecte:
-
Probleme la stocare si depozitare
Daca vinzi produse variate si ai un volum mare de comenzi, te poti confrunta cu probleme legate de stocare si depozitare.
Practic, ai nevoie de spatii suficiente de depozitare si de un sistem bine pus la punct pentru organizarea in depozit, astfel incat sa gasesti usor produsele atunci cand trebuie sa le pregatesti pentru expediere.
-
Alegerea transportatorilor
Fiecare firma si metoda de livrare are avantajele si dezavantajele ei. Pe deasupra, te gandesti si la costuri. Asadar, trebuie sa treci printr-un proces pentru a alege transportatorii potriviti pentru tine, care sa nu afecteze incredere clientilor.
Tinand cont de acest aspect, noi, la Gomag, am creat serviciul GShipments, care iti permite sa colaborezi cu multipli transportatori, iar pentru fiecare comanda ai optiuni comparative in functie de pret.
-
Livrari intarziate sau colete pierdute
Uneori se intampla sa ai livrari intarziate sau colete pierdute.
Oricate precautii ai lua, nimeni nu iti poate garanta livrari de nota 10 de fiecare data. Insa aceste situatii duc la nemultumiri din partea clientilor, care iti afecteaza credibilitatea.
-
Costurile de transport si optimizarea lor
Vezi tu, costurile de transport pot varia in functie de distanta, de greutatea coletelor, dimensiunea lor etc.
Iar aceste variatii duc uneori la erori in calcul, mai ales daca vrei sa incluzi costurile de transport in preturile produselor.
-
Retururi si ramburs
Uneori, produsele trebuie sa fie returnate intr-o alta locatie decat cea din care au plecat initial.
Procedurarea proceselor de retur si ramburs te poate ajuta sa eviti nemultumiri, costuri ridicate si erori de comunicare.
-
Taxe internationale si vama
Vinzi cross-border? In acest caz, apar situatii in gestionarea procedurilor de vamuire si a taxelor internationale, care pot duce la intarzieri in livrare.
-
Sezonalitatea
Face fata logistica ta in campaniile de Black Friday, Craciun etc.? Cand volumul de comenzi creste brusc, situatia se complica si apar intarzieri de livrare, erori si alte evenimente neplacute. Asta, in conditiile in care nu te pregatesti din timp pentru fluctuatiile sezoniere.
Ai grija sa comunici informatii actuale legate de livrare, mai ales in aceste perioade.
-
Erori la expediere
Uneori, oamenii din depozit ambaleaza produsele gresite sau le ambaleaza gresit, si se deterioreaza pe parcursul transportului. Alteori, clientii lasa adrese gresita, pentru ca nu sunt atenti.
In aceste cazuri, vei depune eforturi suplimentare pentru a corecta greselile si a te asigura ca oamenii sunt satisfacuti de experienta la interactiunea cu afacerea ta.
-
Gestionare AWB-uri cand sunt multi furnizori
Cand colaborezi cu multiple firme de curierat sau cu diferite metode de livrare, uneori apar situatii la urmarirea statusului comenzilor. Din fericire, tehnologia iti permite sa automatizezi o mare parte din aceste task-uri.
Asadar, implementeaza sisteme care sa te ajute pentru emiterea si gestionarea AWB-urilor.
Citeste si: Ce sa nu uiti inainte sa deschizi un magazin online
5. Folosirea tehnologiei
Si pentru ca tot vorbeam de tehnologie, a venit momentul sa aprofundam cateva situatii legate de aceasta.
Folosirea tehnologiei e obligatorie in eCommerce si iti poate usura extrem de mult sarcinile de administrare a afacerii, pe multiple departamente.
-
Probleme tehnice pe site
In functie de platforma folosita si de cine se ocupa de partea tehnica a site-ului, un proprietar de magazin online se poate confrunta cu probleme precum erori, viteza lenta de incarcare, probleme de navigare sau de functionalitate.
Toate acestea pot descuraja clientii sa finalizeze procesul de cumparare sau sa se intoarca.
-
Securitatea datelor
Este vital sa ai implementate sisteme si proceduri extrem de clare pentru protejarea datelor clientilor, in special a informatiilor de pe carduri. Orice situatie legata de datele clientilor duce la pierderea increderii lor in magazinul tau, dar si probleme legale.
-
Alegerea platformei eCommerce
Piata iti pune la dispozitie o multime de tipuri de platforme eCommerce, iar daca nu ai experienta, alegerea celei potrivite devine un proces complex.
De aceea, sfatul meu este sa testezi platforma selectata inainte de a o folosi si sa contactezi actualii clienti ai acesteia pentru a le cere parerea si sfaturile.
O platforma buna te va ajuta sa cresti si pe viitor, sa iti poti personaliza magazinul cand doresti si sa ai pe cine contacta pentru a primi solutii si raspunsuri atunci cand apar intrebari.
Asa ca te invit sa testezi platforma Gomag – ai 15 zile demo gratuit in care poti incerca toate functionalitatile platformei. Abonamentele noastre incep, in aceasta perioada, de la 1 euro pe luna.
-
Integrarile cu terte parti
Magazinul tau online functioneaza eficient atunci cand este integrat si cu terte sisteme. Poate fi vorba de solutii pentru gestionarea stocurilor, a clientilor (CRM), marketing, comunicare, monitorizare site, procesatori de plata, transportatori etc.
O platforma SaaS, cum e Gomag, scurteaza procesele de integrare si iti ofera solutii care iti iau de pe umeri sarcinile de integrare.
In alte platforme, trebuie sa te ocupi de aceste instalari, daca ai expertiza tehnica necesara, sau sa angajezi pe cineva care te ajute.
-
SEO si vizibilitatea in motoarele de cautare
La cautarea pe Google si alte motoare de cautare, site-ul tau are sanse sa atraga clienti doar atunci cand este vizibil.
Aici intervine strategia de SEO – optimizarea pentru motoarele de cautare – un aspect de care te poti ocupa sau il poti externaliza.
-
Experienta utilizatorului
Ceea ce iti doresti este sa mentii clientii in magazin, sa le intretii interesul si sa ii ghidezi, subtil, spre finalizarea comenzilor. Iar mai apoi, vrei ca acestia sa se intoarca, sa cumpere din nou si sa te recomande si prietenilor.
Pentru a obtine aceste “premii”, trebuie sa asiguri o experienta satisfacatoare clientilor pe site.
-
Tendintele in tehnologie
Ramai in pas cu evolutia tehnologiei si cererile pietei. Sigur, primeaza comportamentul clientilor si adaptabilitatea lor la tehnogie, inainte sa faci implementari care mai mult ii incurca, decat ii ajuta.
-
Actualizari si mentenanta
Cu platforma Gomag nu ai probleme in ceea ce priveste actualizarile si mentenanta. Toate actualizarile sunt implementate periodic pe toate magazinele online din platformul nostru, iar echipa se ocupa de bunul mers al fiecarui site in parte.
Daca alegi, insa, sa folosesti o alta platforma eCommerce, situatiile depind de furnizorul tau sau programatorul tau si modul in care acestia fac lucrurile.
Citeste si: La ce cheltuieli sa te astepti pentru un magazin online
6. Concurenta si preturile
Nu putem discuta despre situatii comune in antreprenoriat fara sa vorbim si despre concurenta & preturi.
Hai sa vedem cu ce provocari te poti confrunta:
-
Razboiul pentru atentie
Datorita concurentei aprige, atat in mod direct, cat si indirect, te bati cu aproape toata lumea pentru atentia consumatorilor.
Chiar daca clientul e intrat in fluxul de achizitie, poate fi oricand distras de o notificare pe telefon, de un mesaj din partea altei companii care foloseste SMS marketing sau recomandarea persoanei in compania careia se afla.
-
Batalia in preturi
Desi e o cale sigura spre esec, batalia in preturi e adoptata de multe companii. Inclusiv competitorii tai te pot determina sa incepi sa scazi preturile – insa asta duce la scaderea profitabilitatii si a valorii percepute a produselor.
E important sa tii seama de preturile din piata, de preturile competitorilor – insa nu iti axa politica de preturi doar pe cele ale concurentilor.
-
Compararea preturilor
Exista site-uri dedicate pentru compararea preturilor, iar clientii au astazi posibilitatea sa vada extrem de usor ofertele a multiple companii.
Asa ca exista o presiune sa iti justifici preturile prin diferentele in valoarea fiecarei oferte.
-
Fluctuatia preturilor
Afecteaza stabilitatea veniturilor – preturile pot varia in functie de sezon, de promotii, de oferte speciale etc. Atentie mare cand faci campanii de promotii; cand volumul de comenzi e mare, lucrurile nu sunt intotdeauna roza.
Vizeaza sa ai si profit, pentru a putea creste in continuare.
-
Definirea politicilor de preturi
Politica de preturi presupune strategia de stabilire a preturilor si taxelor tale, incepand de la preturile de lista, pana la reduceri, taxe de transport, taxe pe servicii si alte costuri.
Foarte important! Atentie la terte parti unde sunt impuse anumite politici, pe care trebuie sa le respecti, fie ca vrei sau nu.
-
Calitate vs preturi
Oamenii prefera preturile mici pentru produsele de baza, insa preturile mici nu iti vor garanta intotdeauna achizitia. Un alt aspect crucial pentru consumatori este calitatea produselor, valoarea justificata prin beneficii, avantaje, specificatii, testimoniale si servicii extra adaugate.
Un produs slab calitativ are sanse sa fie cumparat odata. Insa nu si a doua ora, si nu fara sa aduca inapoi automat un feedback negativ, fie ca il vezi online, fie ca e spus doar intre prieteni.
-
Lipsa de loialitate a clientilor
Piata in care vinzi are oferte variate si jucatori numerosi. Asadar, trebuie sa ai un program solid si motive puternice pentru a-i determina pe clienti sa devina loiali brandului tau.
-
Imitarea sau copierea
Concurentii pot incerca sau copieze sau sa imite anumite produse sau strategii ale tale, mai ales daca au functionat bine.
Gaseste acea valoare unica, acel USP pe care il ofera compania ta, astfel incat sa construiesti o perceptie controlata si responsiva despre tine, in ochii clientului.
-
Diferente in resursele disponibile
Fiecare afacere are resurse umane, financiare sau tehnologice diferite. Competitorii tai pot avea mai multe decat tine.
Asa ca vei avea nevoie de o strategie pentru a le face fata in mod constant.
Citeste si: De ce este importanta analiza concurentei in SEO [Podcast]
7. Legislatia
Nu in ultimul rand, ca antreprenor in Romania (si nu numai), te lovesti de diverse situatii din punct de vedere legal.
-
Comunicari privind GDPR
Pe langa aspectele vizibile – Politica de confidentialitate, Politica de cookie-uri, cereri de consimtamant si securizarea site-ului – pentru a respecta reglementarile GDPR, e nevoie si de procese interne specifice.
Asta inseamna un DPO, o politica clara privitoare la cei care au acces la datele clientilor si alte aspecte.
-
Drepturile de proprietate intelectuala
Pe cat este posibil, incearca sa creezi propriul tau continut pentru magazinul online. Drepturile de autor, marcile inregistrate si alte forme de proprietate intelectuala pot fi contestate sau incalcate.
Ai grija sa respecti drepturile altora si, in acelasi timp, sa iti protejezi propriul continut.
-
Taxe si impozite
Exista diverse cerinte fiscale in functie de forma juridica adoptata, si in functie de zonele in care vinzi (daca vinzi si international). Documenteaza-te asupra lor si asigura-te ca le respecti, pentru a evita problemele.
-
Etichetarea si informatiile pentru consumatori
Trebuie sa oferi clientilor informatii clare privind produsele, caracteristicile lor, preturi, politicile de livrare si returnare. Omiterea acestor date de pe site poate duce la sanctiuni.
-
Legi legate de publicitate si marketing
Pe langa cerintele legale ale zonei in care vinzi, trebuie sa tii cont si de reglementarile canalelor unde alegi sa faci marketing si publicitate. Nu poti folosi orice fel de formulare sau orice tip de transmitere a informatiilor.
-
Protectia consumatorilor minori
Adauga procedurile tale privind procesarea datelor legate de consumatorii minori in politicile site-ului, iar daca vinzi produse din categorii speciale, cum ar fi alcool sau tutun, asigura-te ca ai activat toate notificarile si restrictiile de vanzare impuse de lege.
-
Reglementari legislative in functie de nisa
Daca vinzi produse alimentare sau cosmetice, de exemplu, ai anumite norme de siguranta si calitate pe care trebuie sa le respecti. De asemenea, vei interactiona cu diverse institutii ale statului, de la trebuie sa primesti aprobari.
-
Modificarile legislative
Nu cred ca e nevoie sa detaliez prea mult aceasta situatie, avand in vedere modificarile din ultima vreme, nu-i asa?
Citeste si: Cum deschizi o firma pentru a vinde online – pasii necesari [Podcast]
Meseria ta de antreprenor presupune o multime de situatii de care te poti lovi, si roluri pe care sa le joci.
Astazi le-am mentionat pe cele mai comune dintre ele, aplicabile aproape pentru orice afacere.
Daca te pregatesti sa deschizi un magazin online in curand sau ai deja unul la inceput si vrei sa fii gata de ceea ce urmeaza sa iti aduca aceasta aventura, foloseste informatiile de azi ca un ghid.
Vei recunoaste mai rapid situatiile in care te regasesti si vei rectiona mai rapid, pentru a trece mai usor peste provocari.
Spor la vanzari!
- Cum sa iti pastrezi clientii cand totul costa mai mult - aprilie 15, 2025
- Funnel intern in afacerea ta: cum maximizezi productivitatea si rezultatele - aprilie 8, 2025
- GoMag si BusinessLeague fac echipa de lux impreuna. Modelul LuxuryBeauty.ro - martie 25, 2025