Ai un magazin online? Fie ca ai facut acest pas sau urmeaza sa il faci, probabil ai auzit de SEO.
Daca raspunsul este nu, ar trebui sa te imprietenesti cat mai curand cu acest concept.
Optimizarea pentru motoarele de cautare (=SEO) este un must-have pentru orice tip de magazin online.
SEO duce la cresterea vizibilitatii in Google si, implicit, la cresterea vanzarilor.
Mai mult ca sigur ai cautat si tu produse sau servicii in Google. Iar pentru asta ai folosit anumite cuvinte sau fraze.
Ca rezultat, Google ti-a afisat o serie de sugestii, cele mai potrivite pentru cautarea ta.
Te-ai uitat vreodata mai departe de prima pagina cu rezultate?
In majoritatea cazurilor raspunsul e negativ, din moment ce ne multumim cu rezultatele de pe prima pagina.
Ei bine, cei care au aparut pe prima pagina s-au ocupat serios de SEO (mai putin afisarile platite).
Pana aici e bine. Dar poate esti curios care este legatura dintre SEO si inteligenta artificiala.
Am inceput sa ne familiarizam cu inteligenta artificiala sau AI, din moment ce este tot mai prezenta in tehnologia de azi. In ceea ce priveste legatura dintre cele doua, vei gasi mai jos raspunsuri detaliate.
Vei afla si de ce este bine sa tii cont de ambele. Iti voi spune cum sa te folosesti de SEO si AI pentru a-ti promova magazinul online si a obtine mai multe vanzari.
Cuprins: “SEO si Inteligenta Artificiala – care este legatura dintre optimizare si AI?”
1. Ce inseamna SEO?
SEO este prescurtarea de la Search Engine Optimization si se refera la procesele de optimizare a unui site pentru motoarele de cautare. De la inceput trebuie sa ai in vedere ca SEO este un proces complex, de durata. Oricine iti promite rezultate SEO rapide iti vinde, de fapt, gogosi.
SEO este necesar si recomandat pentru cresterea vizibilitatii pe termen lung, dar trebuie facut pas cu pas.
Optimizarea unui site se face atat in interiorul sau (on site), cat si in exterior (off site).
In ceea ce priveste optimizarea on site, aici vorbim de folosirea cuvintelor cheie, optimizarea continutului si adaugarea de continut.
Google apreciaza foarte mult continutul original, de calitate, optimizat cu ajutorul cuvintelor cheie.
Apreciaza, de asemenea, prezenta imaginilor si a video-urilor in site. Asadar, foloseste-te de toate tipurile de continut pentru a creste in ochii lui Google.
Optimizarea off site, in afara site-ului, are de-a face cu profilul de backlink-uri (link-uri postate pe alte site-uri, care duc inapoi la site-ul tau), mentiunile site-ului (unde se discuta despre el) si multi alti factori.
Google nu va dezvalui niciodata toti acesti factori (vei afla putin mai incolo de ce).
Citeste si: Bazele SEO Pentru Magazinul Tau Pe Gomag
2. Ce inseamna AI?
Inteligenta artificiala sau, pe scurt, AI, face referinta la ajutarea masinariilor sa devina mai inteligente. Gandeste-te doar la autovehiculele din ziua de azi. Au din in ce in ce mai mult soft care ne ajuta, in mod intuitiv.
La fel se intampla si in cazul telefoanelor mobile, a aplicatiilor pe care le folosim si a electronicelor si electrocasnicelor smart (TV-uri, masini de spalat).
Totusi, cum reusesc aceste masinarii sa fie atat de inteligente? Povestea porneste de la “Machine Learning” sau invatarea automata.
Mai precis, aceste masinarii au abilitatea de a invata prin analizarea datelor. Iar asta va duce la crearea automata a unor modele analitice si la identificarea tiparelor.
Furnizorii de date pentru aceste masinarii suntem chiar noi, oamenii.
Le ajutam sa determine care sunt preferintele si obiceiurile noastre, totul prin intermediul informatiei. Astfel, acestea reusesc sa faca sugestii care ni se potrivesc sau sa ne “ghiceasca” intentiile.
Tot ce faci tu atunci cand folosesti internetul (fie dai “like” la o pagina sau click pe un rezultat Google) este cartografiat de catre masinariile inteligente. Apoi, intra in joc algoritmii acestora, care analizeaza datele colectate.
Masinariile sunt atente si la ce facem noi in mod constant. Astfel, se pot face predictii cu privire la un comportament viitor.
Iata cum Google stie de ce ai nevoie sau ce te intereseaza. Ti-a urmarit fiecare miscare si ti-a conturat un tipar comportamental.
Aceste abilitati ale masinariilor inteligente duc si la gruparea utilizatorilor in tipuri de audiente. Pe baza cautarilor din Google, a locatiei, varstei, genului si a altor detalii, suntem clasificati. Inclusiv reactia utilizatorului la continutul dintr-un site conteaza.
3. SEO si AI
Atat SEO cat si AI merg mana in mana cu cuvintele cheie si continutul creat. Intreg algoritmul Google este bazat pe cuvinte cheie. Algoritmul se foloseste de aceste cuvinte pentru a intelege mai bine ce nevoi au oamenii.
Tu poti folosi asta in avantajul tau, prin folosirea cuvintelor cheie in continutul pe care il adaugi pe site.
Cum poti folosi cuvinte cheie pentru optimizarea unui produs?
In sectiunea dedicata produsului tau, in admin-ul magazinului, exista partea de meta data: meta title (titlu) si meta description (descriere). Aici poti face optimizare prin mentionarea in context a celor mai importante cuvinte cheie.
Pe platforma Gomag, toate aceste optimizari se pot face usor, din moment ce platforma a fost creata sa simplifice munca utilizatorului. De exemplu, poti automatiza sarcini de SEO folosind aplicatia SEO avansat:
Dar nu te limita doar la a folosi cuvinte cheie. Ai la dispozitie tool-uri precum Open Graph si Schema, ce ofera date structurate.
Este indicat, daca nu chiar obligatoriu, sa folosim aceste date pentru optimizarea site-ului nostru. Astfel, invatam algoritmul despre ce este vorba in site/magazin online.
De ce are rost sa investesti timp si efort intr-o optimizare cat mai buna a site-ului?
Daca faci o treaba buna vei fi rasplatit. Mai precis, site-ul tau va ajunge pe prima pagina a rezultatelor Google, ceea ce inseamna ca mai multi oameni vor afla despre tine.
Citeste si: Ghid SEO pentru magazine online – Afla cum iti optimizezi magazinul in 30 de zile!
4. 3 elemente esentiale de care sa tii cont
1. Concept – Ce ii determina pe utilizatori sa faca o anumita cautare? De ce oamenii folosesc anumite cuvinte in cautarea lor?
2. Context – Ce asteptari au utilizatorii sa descopere in urma unei cautari? Ce ar dori ei sa gaseasca atunci cand folosesc anumite cuvinte cheie? Care este intentia lor?
3. Validarea utilizatorilor – Aici facem referire la reactia de dupa click, la experienta generata dupa ce au vazut ce rezultate le-a afisat Google.
Citeste si: Cum faci un Audit SEO pentru magazinul tău online
5. Contextul in care Internetul vorbeste despre tine
Aici internetul inseamna alte site-uri, ziare online, forumuri etc.
Toate aceste site-uri externe sunt, de fapt, surse de backlink-uri (de la care poti compune profilul de backlink-uri al site-ului).
Recomandarea este sa ai un profil de backlink-uri cat mai curat, cat mai specific nisei in care activezi.
Google nu vrea ca tu sa faci SEO, nu vrea sa platesti pentru o campanie de backlink-uri, de exemplu.
El vrea ca tu sa creezi super-continut, astfel incat altii sa vorbeasca despre tine.
Realitatea este ca e destul de greu sa faci asa ceva.
Este foarte dificil sa atragi atentia cuiva sau sa determini pe cineva sa vorbeasca gratuit despre tine.
De aceea exista site-uri care ofera link-uri contracost sau agentii care te ajuta sa-ti optimizezi site-ul. Astfel, vei ajunge la rezultate bune intr-un timp relativ scurt.
Pentru ca algoritmul Google sa inteleaga mai bine despre ce este site-ul tau, trebuie intotdeauna sa iei in considerare mai multi factori.
Optimizarea, promovarea si SEO local sunt factori distincti care trebuie folositi pentru a ajuta procesul de invatare a algoritmului Google.
Ca sa intelegi mai usor, o comparatie buna ar fi relatiile dintre oameni. Cand incerci sa iti construiesti o reputatie, conteaza cine vorbeste, cum vorbeste si unde vorbeste despre tine.
Pentru asta, tu folosesti mijloace adecvate si oferi informatia potrivita.
Citeste si: SEO: Checklist pentru optimizarea magazinului tau online
6. Evolutia algoritmilor Google
Este cunoscut faptul ca algoritmii Google sunt destul de dinamici, se schimba periodic.
Ce duce la aceste schimbari? Atunci cand cantitatea de informatie este suficient de mare, algoritmii Google incep sa inteleaga cum functioneaza lucrurile.
Asa ajung sa tina cont de anumite practici.
Site-urile sunt analizate la nivel de industrie, nu doar in mod generalist. Astfel, procesele devin din ce in ce mai rapide si mai granulate, specifice.
Din acest motiv este recomandat sa te uiti doar la site-uri care activeaza in nisa ta, atunci cand conturezi strategia de optimizare.
Uita-te doar la pattern-ul magazinelor din industria ta! Nu te ajuta sa te compari cu gigantii pietei (marketplace-uri, companii mari).
Cand faci acest research, uita-te la mai multe magazine, nu doar la doua, trei. Scopul este sa vezi unde este audienta ta si unde se consuma subiectele pe care vrei sa le tratezi.
La ce sa te uiti?
Vezi ce limbaj este folosit, de cat timp creeaza continut si care sunt rezultatele Google pentru anumita cautari.
Uita-te si la cum si cand se promoveaza magazinele pe care le studiezi.
Un alt sfat ar fi analizarea timpilor de incarcare.
Un site care are nevoie de mai mult de 3 secunde pentru a se incarca va pierde o gramada de clienti.
In ziua de azi, oamenii nu mai au rabdare sa astepte mai mult de cateva secunde pentru incarcarea unui site.
Citeste si: Tooluri de SEO facute sa te sperie
Scopul Google este sa ofere cele mai bune rezultate utilizatorilor care folosesc functia de cautare.
Reuseste sa faca tot mai bine acest lucru, datorita informatiilor furnizate. De aceea a ajuns cel mai folosit motor de cautare.
YouTube sa afla pe locul doi, desi si acesta apartine tot de Google.
In timp, optimizarea SEO a devenit tot mai complexa si complicata. Azi nu e tocmai usor sa faci SEO, dar avem avantajul multitudinii informatiei disponibile.
Exista cursuri, informatii si tool-uri care ne ajuta sa actionam mai eficient, pe baza unor analize detaliate.
Academia de eCommerce, de exemplu, ofera cursuri de SEO bine structurate.
Toata informatia prezenta in cursuri, cat si in cartea “eCommerce No Bull$#!t”, este bazata pe procese “trial & error” si pe o experienta ce se intinde de-a lungul a 16 ani.
Apeleaza si la Google Analytics si Google Search Console, doua aplicatii gratuite puse la dispozitie de Google.
Cu ajutorul lor vei vedea cum arata site-ul tau din punct de vedere al criteriilor Google, cum stai cu traficul si ce functioneaza (sau nu), prin intermediul rapoartelor.
Retine: folosesti SEO pentru a castiga vanzari, nu doar pentru a avea pozitii mai bune in Google.
Din acest motiv, seteaza-ti corect mindset-ul atunci cand implementezi strategii de SEO.
Ce trebuie sa ai in vedere? Invata se faci SEO din materialele puse la dispozitie si aplica ce ai invatat cat mai repede.
Altii au inceput deja, dar asta nu inseamna ca e tarziu pentru tine.
In urmatoarele 6-8 luni vei incepe sa vezi rezultate. Iar pe atunci vei fi tu in fata altora.
Daca ai citit acest material, cu siguranta visul tau e sa ai o afacere profitabila. Incearca platforma Gomag pentru 15 zile fara nici un cost pe perioada de test, si vezi cat de aproape esti de implinirea visului tau.
Inscrie-te in grupul Facebook “eCommerce cu Gomag”, comanda cartea “eCommerce No Bull$#!t”, acceseaza cursurile din Academie si vei avea la dispozitie toata informatia necesara pentru a reusi.
- Funnel intern in afacerea ta: cum maximizezi productivitatea si rezultatele - aprilie 8, 2025
- GoMag si BusinessLeague fac echipa de lux impreuna. Modelul LuxuryBeauty.ro - martie 25, 2025
- Cum te ajuta Gomag Link daca esti furnizor de produse - martie 18, 2025