Duminica am facut un mic sondaj pe grup – dintre 3 subiecte de video-uri, pe care dintre ele v-ar placea voua, membrii comunitatii Gomag, sa il public primul.
Timpul s-a scurs, ciocanul judecatorilor a cazut asa ca astazi iti voi povesti despre… cum faci prima campanie de marketing in magazinul tau.
Vom trece prin setup-ul primei campanii, campania de prelansare si cateva tactici de marketing pe care le aplicam atat la Gomag cat si pentru clientii nostri de la agentie – si care dau rezultate adaptate la fiecare nisa.
Am promis un video asa ca o sa il afisez aici cat mai sus dar daca iti place mai mult sa citesti decat sa vizionezi video-uri, am pregatit si un scurt articol pe acelasi subiect.
Esti pregatit?
Ma bucura faptul ca vad din ce in ce mai multi antreprenori incepatori care inteleg cat de vital este marketing-ul in propriul lor business. Pentru ca am mai spus asta: fara marketing e ca si cum ai incerca sa vinzi intr-o casa goala – magazinul tau.
Poate arata bine si poate are potential sa ofere experiente extraordinare clientilor insa daca acestia nu afla de el, nu aduci trafic in site… nu ai catre cine sa vinzi.
Asa ca ai nevoie de prima campanie de marketing pentru magazinul tau online.
Inainte sa faci primul pas, trebuie sa te asiguri ca ai instalat urmatoarele coduri de tracking:
- Google Analytics – instalat corect, impreuna cu setarea obiectivelor pentru prima campanie de teasing care are rolul de a colecta cookie-uri si adrese de email.
- Facebook Pixel – in Gomag dai doar un copy-paste. Aici poti seta o prima conversie, de exemplu pentru lead magnet – un voucher, cod de reducere prin care sa atragi oamenii.
- Google Tag Manager
- Contul de Google Ads, pe care il legi de Analytics
- Google Search Console, idem
In aceasta perioada de 10-15 zile, maxim 2 saptamani de prelansare, creeaza landing page-ul cu produsele pe care vrei sa le lansezi.
In general recomand pana la 8 produse vedeta, un numar limitat, pentru ca probabil si bugetul tau este limitat asa ca e mai bine sa testezi acum, sa vezi cum functioneaza acest marketing fara prea multe pierderi.
La setarea primei campanii afisezi un banner corespunzator bannerelor din campania de Facebook.
Ma refer la faptul ca trebuie sa existe aceeasi cromatica si aceeasi grafica in ambele bannere, pentru ca experienta sa fie constanta, oamenii sa aiba un proces fluent prin care trec dintr-un canal intr-altul.
Foloseste-te de landing page-ul din Gomag pe care il poti seta super simplu pentru a colecta adrese de email, astfel incat baza ta sa fie pregatita inca dinainte de lansare.
Dupa ce ai anuntat lansarea, trimite un newsletter prin care anunti ca esti live si oamenii pot cumpara.
De asemenea, poti folosi comunicate de presa care pe termen scurt nu o sa iti trimita neaparat trafic mult sau clienti, dar pe termen lung te ajuta sa consolidarea brandului, fiind preluate de diferite site-uri.
In momentul in care lumea incepe sa caute numele brandului tau in Google, te asiguri ca sursele de informatii peste care dau sunt ok, safe pentru tine si magazinul tau – comunicatele de presa, in primul rand.
Citeste si: Cum faci prima vanzare online in mai putin de 30 de zile [Partea I]
Poti sa mai faci lansarea si colaborand cu bloggeri / influenceri, ziare locale (in special daca ai un business local), cu ajutorul prietenilor si recomandarilor cunoscutilor tai. Profita de toate resursele pe care le ai, spune-le tuturor ca lansezi pentru ca nu stii niciodata de unde sare iepurele.
Odata ce vin primele comenzi, rezerva-ti timp pentru a contacta primii clienti; intreaba-i daca totul a fost ok, daca sunt multumiti si cere-le testimoniale.
Fiind la inceput iti permiti sa contactezi personal fiecare client nou si, desi pe termen scurt pare pierdere de vreme, testimonialele acestora si recomandarile lor te vor ajuta sa ajungi atat la noi clienti, pe care ii convingi mai usor sa cumpere, cat si sa ii fidelizezi pe primii clienti.
Pe baza testimonialelor iti optimizezi urmatoarele campanii. Cum?
Folosind in mesajele de marketing cuvinte pe care le-ai auzit de la clientii tai.
Mai departe.
Cand faci o campanie PPC pe Facebook sau Google Ads, foloseste 2-3 variante – pentru text, grafica, abordare, culori. Dupa cum stii deja, in marketing nu ai la dispozitie un exemplu standard, dupa care sa te iei si care sa iti aduca garantat rezultate.
Trebuie sa testezi pe publicul tau si specificul business-ului si, crede-ma, vei iesi mult mai ieftin asa decat sa rulezi campanii fara teste si sa mergi la ghici.
Prin campaniile de Google Ads iti recomand sa mergi mai intai pe search, pe cuvinte cheie specifice – long tail, cu intentie mai mare de cumparare. Concentrandu-te pe acestea, iti optimizezi bugetul in acelasi timp – pentru ca sunt mai ieftine decat cuvintele cheie scurte, generaliste.
Nu uita nici de continut si blog. Continutul nou postat recurent (si actualizat cand e cazul) iti aduce mai mult trafic in site din motoarele de cautare (SEO), plus iti ofera mai multe sanse la backlink-uri realizate in mod natural.
La inceput promoveaza-ti colectia de produse, in special prin PPC si remarketing pentru cei care te cunosc deja dar nu au cumparat. Sau s-au abonat in perioada de prelansare si acum e momentul sa le reamintesti de existenta ta, sa ii anunti ca ai facut lansarea.
Remarketing-ul functioneaza ca un instrument de grabire a deciziei de cumparare. Insa nu e singurul.
Foloseste-te de numaratoarea inversa si ideea de timp limitat pana la finalul ofertei. Activeaza un hello bar gratuit in Gomag si countdown la produs si afiseaza-l in paginile de produs si landing page.
Citeste si: Creste Performanta Campaniilor de Remarketing pe Gomag cu HelloBar
Optimizeaza textul in functie de numarul de zile / ore ramase (oferta expira maine, oferta expira azi, oferta expira in 3 ore). Si du urgentarea si in reclame, folosindu-te de simbolurile pe care oamenii deja le cunosc.
De exemplu, daca folosesti culorile semaforului pentru a semnala perioada de promotie ramasa, oamenii vor face asocierea, mai ales in ultima zi, cand folosesti rosul.
Mergi apoi mai departe cu campania: de la un buget de 5-10 euro / zi in primele saptamani, e momentul sa scalezi. Mareste bugetul acolo unde vezi ca ai conversii mai bune, promoveaza produsele care se vand mai bine, categoriile care se vand mai bine.
Dupa ce ai suficient trafic in site si multe pagini vizitate, porneste campania de remarketing dinamic. Cum faci asta?
Atat in Facebook cat si in Google iti adaugi feed-urile iar canalele vor incepe sa afiseze reclame cu produsele tale catre persoanele care au vizitat deja produsele respective.
Concentreaza-te in special pe recuperarea cosurilor abandonate si nu uita sa faci o campanie de remarketing cu un buget de 1 euro pe zi (1 pe Facebook, 1 pe Google) pentru… branding.
Prin aceste reclame iti prezinti practic afacerea, logo-ul, identificatorii vizuali si reamintesti celor care ti-au vizitat site-ul cine esti si ce faci.
Pe termen lung, impactul brandului tau va creste iar oamenii vor cumpara intr-o perioada mai scurta, fara ca tu sa investesti atat de mult in achizitia de noi clienti.
Sper ca materialele de astazi te vor ajuta sa faci o prima campanie de marketing in forta si sa continui tot asa, cu maxim de vanzari in fiecare zi.
Ti-a placut video-ul si articolul? Aboneaza-te la canalul de YouTube si nu pleca prea departe: postam constant materiale, video-uri si ghiduri pentru ca membrii comunitatii Gomag sa zguduie piata de eCommerce din temelii!
- Cum sa iti pastrezi clientii cand totul costa mai mult - aprilie 15, 2025
- Funnel intern in afacerea ta: cum maximizezi productivitatea si rezultatele - aprilie 8, 2025
- GoMag si BusinessLeague fac echipa de lux impreuna. Modelul LuxuryBeauty.ro - martie 25, 2025