Tu stii cat de important este limbajul corpului in mediul de afaceri?
Daca exista un singur lucru pe care nu trebuie sa il subestimezi in mediul de afaceri, acela este puterea limbajului corpului.
Expresiile faciale si gesturile fizice pe care le faci fara sa iti dai seama, transmit interlocutorilor o multime de mesaje: ce gandesti, cine esti cu adevarat si cum te simti, de fapt, in anumite situatii.
Prin urmare, daca te regasesti in postura de antreprenor, este esential sa iti cunosti reactiile naturale ale corpului si sa le controlezi pe cat posibil, astfel incat oamenii sa te perceapa drept o persoana credibila, increzatoare in sine si determinata.
Fie ca spui adevarul, fie ca minti, aceste gesturi inconstiente ale corpului te dau de gol. Exista o gramada de sfaturi, carti, bloguri, video-uri etc., din care poti afla pana si cele mai secrete modalitati de a citi oameni prin analizarea limbajului lor nonverbal.
Insa, pentru articolul de astazi am selectat doar 10 gesturi nonverbale gresite pe care le faci inconstient si pe care le poti ajusta pentru a comunica mesajul dorit.
Plus, odata ce esti constient de acestea, poti sa le descoperi/intelegi la interlocutorii tai, fie ca este vorba de o intalnire de afaceri, o prezentare, o sedinta etc.
A, si fii atent, interpretarea semnalelor corpului poate lua o intorsatura gresita atunci cand nu tii cont de context, de aspectele culturale (de exemplu, contactul vizual este un semnal pozitiv in tarile europene, in timp ce chinezii il considera o lipsa de respect), de gradul de cunoastere a persoanei care vorbeste (de exemplu, poate chiar are o problema de sanatate, nu sta cocosat pentru ca asa ii place) sau de cunoasterea tuturor intelesurilor unui gest (poate chiar are un tic, nu invarte pixul intre degete pentru ca e plictisit).
1. Iti incrucisezi bratele sau picioarele
Nimic nu striga “nu ma intereseaza” sau “ai putea sa termini de vorbit” mai mult decat incrucisarea bratelor. Bratele incrucisate sunt percepute ca o bariera intre tine si interlocutor iar acesta te considera nereceptiv.
La fel sta treaba si cu incrucisatul picioarelor.
Ambele gesturi iti confera o atitudine defensiva, pari ca esti stanjenit sau dimpotriva, astepti ca interlocutorul tau sa termine ce are de vorbit, pentru a-ti expune opinia contrarie.
Mai mult, pare ca nu ai de gand sa iei acum sau vreodata in considerare parerea partenerului tau de discutii.
Problema e ca tu vrei sa fii vazut ca o persoana sincera, deschisa si credibila.
Tocmai de aceea, in loc sa iti incrucisezi bratele sau picioarele, fa ceva mai util.
Daca stai pe scaun, pune-ti mainile in poala sau pe coapse, iar daca stai in picioare, tine-mi mainile in mod normal, pe langa corp si foloseste-le pentru a gesticula, doar atunci cand vorbesti.
Incearca sa te orientezi cu tot corpul, inclusiv picioarele spre persoana cu care discuti, pentru a-i transmite ca esti atent si interesat de ceea ce spune, nu ca de-abia astepti sa pleci.
2. Iti atingi fata prea des
Atingerea oricarei zone a fetei sau a gatului te pune intr-o pozitie mai joasa decat interlocutorul, indicand anxietate, nervozitate sau lipsa de control.
Apoi, exista o multime de semnificatii pentru aducerea mainii la nivelul fiecarei parti a capului si gatului.
De exemplu, acoperirea gurii cu mana, cu degetul mare apasat pe obraz semnifica oprirea unei minciuni, semnificatie valabila si cand vorbesti tu, si cand vorbeste altcineva.
In schimb, daca te freci la nas, transmiti ca esti stanjenit. Acelasi lucru se intelege si daca te scarpini pe gat in repetate randurii: stanjeneala, jena, inconfort.
In aceeasi categorie intra si gesturile feminine cum ar fi invartirea suvitelor de par pe degete, atingerea sau jocul cu cerceii si alte accesorii etc.
3. Iti bagi mainile in buzunare sau le ascunzi la spate
Pe langa faptul ca mainile in buzunare reprezinta un gest nepoliticos, acesta transmite mesaje negative persoanei cu care discuti.
Astfel, adopti o pozitie defensiva, ce transmite lipsa de control iar subconstientul, ce gandeste primitiv, asociaza ascunderea mainilor cu risc, minciuna sau ascunderea unor posibile amenintari.
Evident, exista si alte cauze, mai normale, pentru care iti bagi mainile in buzunare.
Poate chiar ti-e frig, poate nu stii ce sa faci cu mainile in acel moment sau poate te simti foarte relaxat in compania persoanei respective, asa ca simti ca iti permiti sa faci acest gest.
Totul depinde de context insa, atunci cand participi la o intalnire sau sedinta incearca sa eviti ascunderea mainilor la spate sau in buzunare.
4. Iti ridici barbia sau te lasi pe spate in scaun
Vrei sa ii transmiti interlocutorului ca il dispretuiesti, nu vrei sa ii iei opinia in considerare sau pur si simplu nu te intereseaza ce are de spus?
Ridica-ti barbia si priveste-l de sus, chiar pe deasupra ochelarilor (daca porti) si lasa-te pe spate in scaun.
Insa, daca vrei sa comunici un cu totul alt mesaj, pozitiv, stai drept pe scaun sau poti chiar sa te apleci putin spre persoana care vorbeste.
Citeste si: 15 Trucuri Mentale Prin Care Sa Ii Influentezi Pe Ceilalti
5. Ai o strangere de mana “delicata” sau prea puternica
Strangerea de mana poate spune multe despre tine, asa ca ai grija sa o faci bine. In special femeile sunt judecate in mediul de afaceri pentru stilul de a da mana cu o alta persoana.
Chiar si mai mult decat barbatii care au o strangere usoara de mana, femeile de afaceri sunt percepute drept pasive sau neincrezatoare in sine.
Asadar, iti recomand sa investesti putin din timpul tau in exersarea unei strangeri de mana corecte.
Ai grija sa atingi cu palma – palma celeilalte persoane si cu degetul mare – pielea dintre degetul mare si aratator. Uita-te in ochii interlocutorului, zambeste si nu uita sa ii strangi mana ferm – nici prea tare, nici prea incet.
Pentru ca, o strangere de mana prea puternica transmite faptul ca vrei sa fii in control in timp ce una slaba te pune intr-o pozitie de inferioritate – poti fi controlat.
6. Nu faci contact vizual
Oamenii au tendinta naturala de a acorda mai multa atentie celor pe care ii privesc in ochi. In situatia contrara, daca nu faci contact vizual, comunici lipsa de incredere in sine, la fel ca si lipsa de incredere in interlocutor.
Numeroasele studii realizate pe tot globul au demonstrat ca mentinerea contactului vizual in timp ce vorbesti are un impact enorm asupra puterii tale de persuasiune.
Iar, atunci cand intrerupi contactul este indicat sa te uiti in stanga sau dreapta, deoarece privitul in jos denota insecuritate.
Teoretic, ar trebui sa mentii contactul vizual 50% din timpul in care vorbesti si 70% din timpul in care asculti.
7. Iti strangi pumnii
Exista stiluri si mesaje diferite privitoare la strangerea pumnului.
De exemplu, acesta poate fi asociat cu persoanele puternice – gandeste-te la cineva care se pregateste pentru un meci de box sau chiar fotbal.
Insa daca e vorba de o intalnire de afaceri, mesajul poate lua o intorsatura negativa.
Deseori, strangerea pumnului denota agresivitate sau superioritate, o incercare de intimidare a persoanei cu care discuti.
Insa daca strangi pumnul si degetul mare a ramas in interiorul acestuia, transmiti faptul ca nu te simti confortabil.
Astfel de persoane sunt, in general, anxioase, nelinistite si incearca sa se raneasca singuri.
8. Nu ai niciun fel de expresie faciala
In afara de situatia in care transmiti vesti oribile, negative, este indicat sa zambesti natural, atat cu gura ,cat si cu ochii.
De asemenea, mentine contactul vizual cu interlocutorul tau sau audienta, nu privi in jos la podea si nu vorbi de parca ai fi un robotel.
Ideal ar fi ca mesajele verbale pe care le transmiti sa fie subliniate prin expresiile fetei.
In caz contrar, audienta ta se va indoi ca spui adevarul si se va plictisi.
9. Iti ridici umerii/ un singur umar
Ridicatul din umeri, in general, e o proasta idee, deoarece te face sa arati indiferent, neinformat sau nefericit. Insa, ridicarea unui singur umar poate indica faptul ca minti.
Daca se intampla asta si corpul tau incearca sa transmita semnalul inconstient, incearca sa te controlezi.
10. Exista o diferenta vizibila intre limbajul corpului si cel verbal
“Suna bine”, dar o spui cu o voce monotona, in timp ce iti incrucisezi bratele si iti dai ochii peste cap.
“Bine ai venit”, dar iti incrucisezi bratele, te incrunti si esti agitat.
In mod normal o persoana bucuroasa sa isi intampine interlocutorul isi ridica usor sprancenele, muschii i se relaxeaza si isi deschide bratele pentru a-l intampina sau a face cunostinta cu acesta.
“Sigur, o sa incerc sa te ajut”, dar intrerupi contactul vizual, privesti in jos si iti strangi umerii.
Sau, dimpotriva, te uiti prea mult timp in ochii interlocutorului si zambesti artificial, fara ca pielea din jurul ochilor sa se plieze specific unui zambet natural.
“Oh, e interesant ce spui”, dar te uiti la ceas sau la telefon, nu ai nicio expresie faciala si nu te uiti in ochii interlocutorului.
Fii constient in permanenta care este limbajul corpului tau si controleaza reactiile naturale de fiecare data cand vorbesti cu o persoana pe care tocmai ai cunoscut-o sau tii o prezentare/discurs etc.
Citeste si: Cum Sa Faci O Prima Impresie De Milioane: 10 Ponturi
Daca iti doresti sa fii un antreprenor de succes si, in general, o persoana cu care oamenii adora sa interactioneze, este necesar sa stii care sunt mesajele naturale pe care le transmite corpul tau.
In orice situatie ai fi, trebuie sa inveti cum sa iti controlezi reactiile pentru a transmite mesaja pozitive, care sa iti intareasca alura de persoana increzatoare, credibila si determinata.
In articolul de azi ai descoperit tocmai aceste secrete ale antreprenorilor inteligenti, capabili sa isi mascheze punctele slabe prin controlul asupra propriei persoane.
Si acum, vezi daca faci si tu unul dintre gesturile de mai sus, iar data viitoare cand te afli intr-un grup de oameni si vrei sa te impui, profita de sfaturile pe care ti le-am oferit azi.
Ti-a placut acest articol? Cu siguranta iti vor placea si urmatoarele.
Aboneaza-te la blogul nostru (daca nu ai apucat sa o faci pana acum), da-ne un share si spune-ne care este parerea ta in sectiunea de comentarii, de mai jos.
- Cum vinzi mai mult cu ajutorul datelor – Gomag Insights & rapoartele magazinului tau online - decembrie 10, 2024
- Cum sa eviti greselile de incepator si sa minimizezi riscurile - decembrie 3, 2024
- Reguli de aur cand vrei sa vinzi pe Pinterest - noiembrie 26, 2024