Campaniile de marketing de sezon sunt cele de care vrei sa profiti la maximum, mai ales cand au loc schimbari pe piata. Nevoile si comportamentul de cumparare iti modifica graficele de vanzari cu cresteri extraordinare.

De exemplu, in lunile mai si iunie apare o nevoie sezonala pentru parinti, copii si alte tipuri de clienti care cumpara produse ce urmeaza sa fie folosite de copii.

Poate fi vorba de jucarii, carti (si carti pentru copii), articole de imbracaminte si incaltaminte pentru finalul anului scolar, articole de birotica si papetarie pentru perioada tezelor, cadouri sau flori pentru profesori etc.

Indiferent ce vinzi, poti folosi acest eveniment de sezon pentru a-ti ancora o noua campanie de marketing, bazata pe promotii specific pentru ziua copilului sau pentru finalul anului scolar (pana intr-a doua saptamana din iunie).

Pentru aceasta ocazie, ti-am pregatit 5 idei de care sa tii cont astfel incat sa iti optimizezi campania si sa obtii doar rezultate de nota 10.

Cuprins 5 idei utile pentru campania de 1 Iunie:

  1. Adopta un mesaj principal de campanie
  2. Scoate in evidenta produsele vedeta
  3. Foloseste elemente gamification
  4. Propulseaza-ti produsele in fata in micro-momente
  5. Du-ti produsele la targuri si evenimente locale

1. Adopta un mesaj principal de campanie

Majoritatea campaniilor de promotii de 1 iunie evidentiaza ocazia si marimea discount-ului acordat. Nu e nimic gresit sa faci asta. Insa nu te va ajuta prea mult sa te diferentiezi, ci mai degraba sa te compari in discount-uri cu alte magazine din nisa.

Recomandarea mea este sa iti construiesti campania in jurul unui mesaj principal care se axeaza mai degraba pe emotii.

Ai o multime de paliere pe care poti avansa pentru a ajunge la baza pentru creativele tale: 

  • relatia parinte-copil
  • interactiunile cu bunicii
  • jocurile copilariei
  • bucuria lucrurilor marunte
  • visurile care se transforma in realitate
  • copii spun lucruri traznite
  • reinterpretarea produselor prin ochii copiilor
  • copilul din tine
  • inversarea stereotipurilor
  • lectii de viata de la copii
  • cei 7 ani de acasa etc.

Intr-adevar vei depune mai mult efort decat situatia clasica in care dai la facut rapid niste bannere cu produsele si preturile noi, insa si rezultatele vor fi diferite. 

Ai mai mult impact, atragi si mentii atentia pentru mai mult timp, oferi un motiv puternic pentru fidelizare (pentru ca potentialii clientii se raporteaza usor la mesajul tau).  Si chiar obtii mai usor backlink-uri sau mentiuni (cand atragi atentia presei si a agentiilor de marketing ce culeg si posteaza exemple de campanii).

Citeste si: Ghid: Cum sa vinzi online produse pentru copii – Idei de promovare magazin

2. Scoate in evidenta produsele vedeta

Odata ce mesajul principal al campaniei iti face treaba si atrage atentia asupra ta, o alta prioritate este sa selectezi produsul sau produsele vedeta de la care sa continue aventura in site a potentialilor clienti.

Produsele vedeta sunt accesibile, au cerere in audienta pe care o targetezi, sunt, poate, unice, pe piata si au rolul de a convinge clientii sa faca macar o achizitie in site-ul tau. 

Pentru campania de 1 iunie, produsele vedeta ar trebui sa fie utile in sezon, astfel incat sa usureze viata parintilor, si interesante SAU necesare pentru copii (depinde ce vinzi, jucariile trebuie sa fie interesante, iar articolele de birotica poate nu li se par interesante, dar le sunt necesare).

Alege bine produsele vedeta si optimizeaza paginile de produs, inclusiv cu recomandari de upsell sau cross-sell (direct in pagina, dar si intr-un popup de adaugare in cos).

De asemenea, ofera in site multiple cai prin care clientii sa ajunga la produsele vedeta cat mai repede: 

  • Afiseaza-le cat mai sus in landing page-ul de campanie.
  • Activeaza un hellobar cu link spre landing page.
  • Activeaza un popup de call to action in care sa anunti tipul promotiilor si link pe buton.
  • Activeaza pachete de produse care sa contina si produsele vedeta (scopul e sa cresti valoarea medie a cosului).
  • Creeaza pachete noi de produse de tip bundle – un produs nou, individual pe site. Formezi, practic, pachete cu lucruri necesare pentru clientii tai, si care sunt mai rentabil de cumparat asa, decat separat.

3. Foloseste elemente de gamification 

Ai ocazia sa faci experienta de navigare mai interactiva si mai distractiva, mai ales pentru parintii care isi fac cumparaturile impreuna cu copiii.

Ce zici de un joc? 

Daca folosesti aplicatia Marcaje promotionale din Gomag poti initia un joc de-a v-ati ascunselea in site. Invita clientii sa caute diverse marcaje in spatele carora se ascund anumite tipuri de promotii (pachete 1+1 gratis, 1 + 1 discount, cadou gratuit etc.) sau produsele cu discount special de 1 iunie.

Secretul e sa folosesti marcajul cat mai aleatoriu, sa nu fie aplicat pe prea multe produse, dar fara sa fie prea greu de gasit.

Aceasta strategie de gamification e la indemana pentru tine si relativ usor de acceptat inclusiv de catre parintii mega ocupati, care nu au mult timp la dispozitie.

Un alt tip de gamification pe care il poti face presupune sa folosesti toate canalele pe care le ai la indemana (site-ul, pagina de Facebook, pagina de Instagram, newsletterul, notificarile push etc. – canalele care pot fi accesate de oricine), si sa dai indicii pentru locurile in care pot gasi surprizele extra pe langa discount-urile din site (in anumite postari, in semnatura din newsletter, in bio de pe Instagram etc.).

Sigur, mai poti folosi gamification si pentru a mentine atentia asupra ta, de exemplu, prin postari de tipul gaseste diferentele intre 2 imagini, gaseste elementul ascuns sau puzzle.

Citeste si: Marcaje promotionale in magazinul tau Gomag – Cum le folosesti?

4. Propulseaza-ti produsele in fata in micro-momente

Faptul ca majoritatea dintre noi avem telefonul in mana aproape tot timpul, a dus la formarea unui comportament de cautare specific. 

Vrem sa mergem undeva? Avem nevoie de o anumita informatie? Avem nevoie de un produs? Vrem sa invatam cum sa facem ceva?

Cautam online. Si asta reprezinta micro-momentele, momentul zero al adevarului in care suntem stimulati de o nevoie, constienta sau inconstienta, sa cautam informatii care ne ghideaza spre urmatorul pas.

Parintii reprezinta o categorie de public cu o multime de micro-momente, pentru o paleta uriasa de nevoi, de la cautari de tipul “diversificare bebe” (micro-moment vreau sa stiu), “activitati 1 iunie bucuresti (micro-moment vreau sa merg), “tort baby-friendly” (micro-moment vreau sa fac), pana la “harry potter ilustrata” (micro-moment vreau sa cumpar).

Asa ca, daca stii ca audienta ta cauta activ in motoarele de cautare, ar fi pacat sa nu profiti de oportunitate.

Asigura-te ca ai continut si strategii puse in practica pentru a iesi in intampinarea publicului, atunci cand cauta: articole informationale pe blog (incusiv cu listare de produse), ghiduri si tutoriale, Google Shopping Ads, optimizarea imaginilor pentru cautarile Google Images, Search Ads (dinamice) si, bineinteles, remarketing.

Citeste si: Ce sunt micro-momentele si cum influenteaza decizia de cumparare a clientilor [Podcast]

5. Du-ti produsele la targuri si evenimente locale

Pentru sfatul 5 am ales sa te invit in offline, pentru a interactiona direct cu tipul tau de public, la targuri si evenimente locale. 

E foarte posibil ca in aceste ocazii nu vei vinde foarte mult. 

Insa iesirea iti ofera acces la informatii extrem de pretioase – poti lua pulsul pietei, poti discuta 1 la 1 cu parinti si alti potentiali clienti, poti organiza activitati si jocuri prin care clientii sa iti testeze produsele, poti oferi un imbold pentru fidelizare si crearea unei comunitati in jurul magazinului.

In plus, te vei intoarce de acolo cu material nou pe care sa il folosesti in marketing (atentie totusi la pozele cu fetele copiilor, vei avea nevoie de permisiunea parintilor sau a tutorelui).

Pe langa sfaturile de diferentiere pe care ti le-am oferit astazi, iti recomand sa folosesti sablonul clasic pentru campaniile de marketing, astfel incat campania ta promotionala de 1 iunie sa se desfasoare fara probleme si sa iti aduca rezultatele pe care le doresti.

Gasesti aceasta structura in materialul Campania de marketing de la A la Z, din Academie, pe care e musai sa il ai.

revista-campania-de-marketing

De asemenea, te invit sa folosesti capacitatile platformei Gomag la maximum pentru a-ti simplifica munca. 

Ai, de exemplu, listele de preturi si modulele de marketing in site, precum si GoBotii, care te vor ajuta pe partea de automatizare post comanda sau pentru comunicarea cu clientii fideli, carora vrei sa le trimiti mesaje personalizate inainte de 1 iunie.

Iar daca nu folosesti Gomag, inca, te invit sa iti faci un cont de test. Ai o perioada gratuita de 15 zile, iar apoi tot ce trebuie sa faci e sa alegi abonamentul dorit pentru a lansa live si a incepe sa atragi vanzari.

Cosmin Daraban