Trezitul devreme il asociem, de obicei, cu ocaziile speciale, nu-i asa? Poate trebuie sa prinzi un zbor matinal sau sa ai grja de cineva bolnav dar, pentru majoritatea oamenilor, trezitul de la ora 5 este o iesire din rutina.

Cu toate acestea, tu ca si antreprenor nu esti “majoritatea oamenilor”. Timpul pe care trebuie sa il aloci atat vietii personale cat si celei profeisonale este si asa limitat. Solutia pentru un echilibru sanatos si un plus de productivitate pentru tine poate fi… ai ghicit, trezitul devreme.

Astazi iti voi arata cateva dintre lucrurile pe care le castigi daca te trezesti la ora 5 in fiecare dimineata dar si ce program sa adopti pentru ca noul ritual sa reziste pe termen lung.

De ce ar trebui sa te trezesti la ora 5 in fiecare dimineata?

1. Oamenii de succes se trezesc devreme

Richard Branson (Virgin), Tim Cook (Apple), Benjamin Franklin, Ernest Hemingway, Margaret Thatcher (prim ministru al Marii Britanii), Barack Obama etc. Cu siguranta, aceste nume iti sunt cunoscute iar lista nu se sfarseste aici. Fiecare dintre acestia a dus sau duce un stil de viata in care trezitul devreme e doar o alta rutina.

Clar, avem si o multime de exemple de “pasari de noapte”, oameni de succes care au fost sau sunt mai productivi in a doua parte a zilei dar trendul general tine de trezitul devreme. De ce sa le urmezi exemplul? Deoarece este mai usor sa iti modelezi stilul de viata dupa formula testata de atatia oameni de succes. Daca ei au reusit sa evolueze pe baza propriilor puteri, poti si tu.

2. Dispui de o perioada calma, in care nu vei fi intrerupt

Sa te trezesti la ora 5 inseamna sa iti rezervi o perioada lunga de pace, calm si liniste. Atunci cand restul familiei doarme mai bine, esti sigur ca nu te va intrerupe nimeni din ritualul de dimineata, indiferent de forma pe care alegi sa i-o dai.

Alege-ti un loc doar pentru tine iar daca ai un balcon sau o gradina si vremea iti permite, nu ezita sa stai afara: fiecare nou rasarit iti va oferi o noua perspectiva asupra vietii, in fiecare dimineata.

antreprenor-punctualitate

3. Te asiguri ca esti punctual

Cu siguranta cunosti si tu pe cineva care are o reputatie notorie de “intarziat”. Cu totii avem cel putin un prieten care pare incapabil sa respecte limitele de timp si intarzie chiar in situatiile cele mai importante. Un exemplu concret? Un prieten a ajuns la cununia civila exact cu 2 minute inainte de inceperea acesteia – si era vorba chiar de cununia lui 🙂 .

Revenind la contexul de azi, nu e indicat sa iti incepi ziua simtindu-te presat de timp. Iar trezitul devreme te ajuta tocmai la acest nivel: te organizezi mai bine, iti aloci timp pentru intregul ritual de pregatire si te asiguri ca faci o buna impresie.

Sa intarzii nu e nici eficient, nici atractiv. Trezeste-te devreme si fii punctual.

4. Rezolvi treburile importante si devii mai productiv

Intotdeauna vor exista cateva activitati repetitive de dimineata (igiena personala, imbracatul etc.) dar pe cat de repede poti, treci la lucrurile importante pe care le ai de rezolvat. Fie ca e vorba de aspecte pe care vrei sa le inveti (de ex. o limba straina), task-uri urgente care iti cer atentia, un proiect pe care tot ai amanat sa il faci etc., foloseste-ti diminetile inteligent.

Crede-ma, te vei simti satisfacut intreaga zi la gandul ca ai reusit sa rezolvi ceva important in timpul in care cei mai multi oameni abia se tarasc din pat.

Chiar daca la inceputul exersarii programului de trezire la 5 e posibil sa te simti torturat, iti garantez ca dupa cateva saptamani, odata ce te obisnuiesti, diminetile se vor transforma in cea mai productiva parte a zilei. De ce?

Pentru ca activitatea de dimineata se bazeaza pe rezervele de energie acumulate pe parcursul noptii, mintea si corpul tau sunt odihnite si gata sa lucreze la capacitate maxima (de obicei dupa o scurta perioada de ajustare – un dus rapid sau o cafea).

Gandeste-te logic, ce faci de obicei dupa-amiezile? Stai pe net, te uiti la TV, ratacesti pe Facebook, vorbesti cu prietenii si familia… toate aceste activitati sunt pasive tocmai deoarece cea mai mare cantitate de energie se consuma dimineata.

Acum ca stii treaba asta, e momentul sa schimbi rutina si sa iti consumi energia productiva in cea mai eficienta perioada a zilei – dimineata devreme.

5. Iti rezervi timp doar pentru tine

Oricat de egoist ar suna pentru unii, toti avem nevoie de timp pentru noi insine. Doar asa ne putem autoperfectiona si putem invata sa ne bazam pe propriile forte.

Vezi tu, intr-adevar suntem fiinte sociale. Dar la sfarsitul fiecarei zile, indiferent de cati prieteni ai sau cat de apropiata iti este familia tot singur ramai, cu gandurile tale. Daca in minte ti se invarte continuu o furtuna de griji, nelinisti si posibilitati, nu vei reusi sa iti mentii controlul.

Dar daca iti aloci timp sa castigi controlul asupra propriei minti, sa iti cunosti mai bine punctele tari si punctele slabe, sa iti stabilesti scopul si caile prin care sa ajungi la el, te vei dezvolta. Iar dezvoltarea ta ca persoana duce mai departe la imbunatatirea relatiilor cu cei din jur si la dezvoltarea afacerii tale.

trezeste-te-devreme

Citeste si: 10 Lucruri Importante Pe Care Sa Le Simplifici In Viata

Cum sa te trezesti la ora 5 (fara sa casti toata ziua)?

1. Asigura-te ca dormi suficient pentru nevoile corpului tau

Daca alegi sa te trezesti cu 2-3 ore mai devreme (la ora 5) atunci recomandarea mea este sa te obisnuiesti sa mergi la somn cu 2 ore mai devreme decat programul de pana acum. Da, vor fi ocazii in care va trebui sa te multumesti cu 4-5 ore de somn pe noapte insa acestea nu sunt de ajuns nici macar pentru un adult in toata firea.

Corpul tau are nevoie de repaos pentru a-si reface rezervele de energie si pentru ca tu sa fii sanatos atat fizic cat si psihic. Nu subestima importanta somnului.

De asemenea, iti recomand sa renunti la gadget-uri si la telefonul mobil inainte de somn. Somnul tau trebuie sa dureze un anumit timp dar si sa fie unul de calitate. Lumina artificiala a dispozitivelor pe care le folosesti are un anumit impact asupra creierului. Inlocuieste-le cu o carte in format fizic, mediteaza sau fa o plimbare inainte de culcare – vei dormi mai bine dupa.

2. Fa schimbarea radical sau incet, pe parcurs

In functie de preferintele tale, poti sa treci la programul de trezire devreme rapid, fara o perioada de acomodare. Evident, va fi un soc pentru sistemul tau sa faca o schimbare asa brusca dar daca esti tipul de persoana pe principiul “hai sa o facem” atunci… fa-o.

Pe de alta parte, exista si o optiune mai gentila. Daca, sa zicem, azi ai decis sa treci la programul de la ora 5, maine seteaza-ti alarma cu 5-10-30 de minute mai devreme fata de ora la care esti obisnuiesti sa te trezesti acum. Poimaine, mai cresti intervalul cu cateva minute si, in cateva zile maxim, vei reusi sa te trezesti la ora 5.

Gandeste-te ce ar merge mai bine pentru tine dar, cel mai important, nu uita sa mergi la somn mai devreme.

3. Creeaza-ti o rutina de dimineata

Programul tau va functiona cel mai bine daca iti creezi o rutina, un ritual de dimineata. Acesta te va ajuta sa te obisnuiesti cu noua ora de trezire dar si sa te dezvolti personal.

Un ritual de dimineata este practic o lista de lucruri pe care le faci in fiecare zi, in aceeasi ordine.

Iata un exemplu de ritual: treci prin rutina de igiena personala, te imbraci si bei un pahar mare cu apa. Apoi te poti aseza la birou, iti citesti lista cu obiective sau alte aspecte motivationale si faci planul pentru administrarea sau evolutia afacerii tale online pe ziua respectiva (sau poti scrie un articol pe blog, poti programa postarile pe Facebook etc.).

Apoi poti face miscare, daca ai un catel poti iesi afara cu el si sa profiti pentru a alerga putin, poti sa citesti etc.

Totul depinde de preferintele si nevoile tale. Alege lucruri pe care le poti combina pentru a crea un ritual repetabil in aceeasi ordine, in fiecare zi – chiar si in weekend-uri.

dimineata-la-5

4. Stabileste-ti un plan si un obiectiv

Succesul in orice domeniu nu se intampla accidental, din senin ci este urmarea unor decizii constiente si a unor promisiuni fata de tine insuti, pe care ti le indeplinesti. Daca esti serios si te organizezi, atunci vei reusi sa te trezesti la ora 5 in fiecare dimineata si sa iti creezi un ritual care sa te faca mai productiv si mai eficient.

Gandeste-te ca te trezesti mai devreme pentru a-ti face planul pe ziua respectiva astfel incat afacerea ta sa castige mai mult. Gandeste-te ca o faci pentru ca vrei sa petreci mai mult timp cu familia. Indiferent de motivatie, numeste-o si alege un scop pentru planul de trezire devreme.

5. Nu mai amana alarma

Ne cam mintim cand spunem ca amanatul alarmei ne ajuta sa ne trezim incet, fara un soc, nu crezi? Cel putin, una dintre colegele mele afirma ca din acest motiv isi seteaza alarma sa sune cu 2 ore mai devreme de trezire, ca sa poata da snooze de cate ori vrea dar si sa se trezeasca incet.

Si tot ea recunoaste ca obiceiul asta o face sa se trezeasca ametita, simtindu-se vinovata si obosita toata ziua. Ei bine, nu cred ca e singura care are problema aceasta.

Iti recomand sa te feresti de amanatul alarmei si, daca tot stii ca ai acest obicei, muta desteptatorul intr-un loc la care nu ai acces din pat. Poate sta pe un scaun in cealalta parte a camerei sau intr-un loc mai greu accesibil – asa vei fi obligat sa te dai jos din pat iar sansele sa te trezesti cresc.

Citeste si: 30 De Minute Pentru Succesul Magazinului Tau Online

Cum ti se pare ideea? Crezi ca ai fi si tu mai productiv daca te trezesti la ora 5 in fiecare dimineata?

A, sa nu uit, desigur vor fi zile in care, dupa saptamani sau chiar luni de trezit la ora 5, te vei trezi mai tarziu. Cel mai importat e sa nu renunti la prima abatere ci sa iti continui programul stiind ca se mai intampla sa calci stramb.

Personal, iti pot spune ca acest program chiar iti da senzatia de mai mult timp si eficienta. Dimineata e momentul cel mai linistit sa pun in aplicare noi idei atat pentru firma cat si pentru clientii nostri pentru ca, atunci cand sotia si copiii mei se trezesc, sa le pot acorda intreaga atentie.

Ai incercat si tu sa iti creezi un program de la ora 5? Spune-mi care sunt beneficiile acestuia pentru tine.

Cosmin Daraban