Inca ai timp sa iti atingi obiectivele financiare din acest an.
Asa ca, pentru astazi ti-am pregatit un articol special destinat educatiei financiare, in care vei descoperi 6 ponturi utile de gestionare a bugetului personal in asa fel incat sa creezi un plan eficient de atingere a obiectivelor pana la sfarsitul anului.
Toata lumea are intentia sa economiseasca mai multi bani, sa cheltuiasca mai putin si sa gaseasca modalitati usor de aplicat pentru gestionarea finantelor personale sau a bugetului unui business, de exemplu.
Cu siguranta, si tu iti doresti aceleasi lucruri.
Desi ar fi fost ideal sa existe o solutie unica, pe principiul 1+1=2, in lumea reala nu avem asa ceva.
Fiecare persoana este unica si are un set diferit de obiective, responsabilitati, cunostinte, toleranta la risc, timp si energie.
Prin urmare, drumul pe care il urmezi in atingerea obiectivelor tale financiare este personal si ti se potriveste doar tie.
Foloseste-te de cele 6 ponturi pe care le vei descoperi in articolul de fata si adapteaza-le la setul tau unic, pentru a-ti indeplini obiectivele.
1. Stabileste obiective clare si masurabile
Poate ai facut deja asta inca de la inceputul anului.
Dar daca, pana acum, nu ai reusit sa iti atingi obiectivele ori nu esti nici macar pe aproape, inseamna ca undeva s-a strecurat o greseala.
Stabilirea obiectivelor financiare se face atat pe termen lung, cat si pe termen scurt.
Insa specialistii au descoperit ca setarea celor pe termen scurt este mult mai importanta si te poate motiva sa le indeplinesti chiar mai repede decat ti-ai propus, contribuind in ansamblu la atingerea obiectivelor pe termen lung.
Exista doua forte psihologice care ne afecteaza motivatia de a ramane fideli obiectivelor pe termen lung.
Pe de o parte, cu cat e mai greu sa iti atingi obiectivele, cu atat te vei simti mai satisfacut in momentul in care reusesti.
Insa, pe de alta parte, exista mai multe sanse sa esuezi si sa renunti la ceea ce ti-ai propus.
Esecul aduce cu sine dezamagirea si scade increderea in propriile forte.
Dar avem inca un truc psihologic privitor la motivatia de a atinge obiectivele financiare.
Cei mai multi isi propun, de exemplu, sa puna de-o parte 100 de Euro in fiecare luna si observa ca apar tot felul de cheltuieli neprevazute care ii impiedica sa isi indeplineasca obiectivul.
Care e trucul?
In loc sa iti setezi din start o suma fixa (100 de Euro), stabileste una flexibila, de exemplu, sa economisesti in fiecare luna intre 75 si 125 de Euro.
Secretul consta in faptul ca te vei simti indeplinit si motivat, chiar daca intr-o anumita luna ai salvat doar 75 Euro, si nu o suma mai mare.
Iar in momentul in care reusesti sa pui de-o parte 125 Euro te vei simti si mai indeplinit, mai mandru si mai increzator in fortele tale.
2. Intelege cateva dintre elementele legate de economia financiara
Nu toata lumea are cunostinte solide legate de domeniul financiar. Insa daca vrei sa iti indeplinesti obiectivele financiare si sa iei cele mai bune decizii, e important sa cunosti cateva elemente legate de acest domeniu.
-
Natura riscului
Riscul este un cuvant inspaimantator pentru profani. Si asta pentru ca suntem incurajati de la varste fragede sa evitam riscul, cu orice pret. Astfel, de-a lungul vietii incercam sa ramanem cat mai in siguranta, in limita zonei noastre de confort – cumparam asigurari, evitam investitiile sau job-urile riscante etc.
Aceasta evitare nu se limiteaza doar la deciziile financiare; nu punem intrebari riscante, preferam sa ne punem lacat la gura atunci cand am vrea sa ne spunem punctul de vedere pentru ca… cine stie ce s-ar putea intampla?!
Insa in finante trebuie sa intelegi un lucru: riscul inseamna recompensa.
Nu vei reusi niciodata sa obtii ceea ce ti-ai propus daca nu esti dispus sa iti asumi riscul ca vei renunta la ceva sau pierde acel ceva. Cu alte cuvinte, trebuie sa faci sacrificiul de a iesi din zona de confort, daca vrei sa castigi mai multi bani sau sa economisesti mai mult.
Incearca sa iti asumi riscuri, atentie, inteligent, in ceea ce priveste investitiile pe care le faci, in cariera, in relatiile personale etc.
-
Preturile mici nu inseamna neaparat costuri mai mici
Toata lumea isi doreste sa plateasca mai putin, in ideea ca acest beneficiu inseamna automat ca vor ramane cu mai multi bani, pe care ii vor economisi sau cheltui pe ceva ce conteaza mai mult.
In aceeasi idee, cumperi un produs pentru ca e la promotie sau e mai ieftin (si calitatea pe masura) iar in mai putin de o luna trebuie sa il arunci si sa cumperi altul.
Iar ciclul se repeta la nesfarsit. In momentul in care stai sa contabilizezi costul total observi ca ai platit de patru ori pretul pe care il puteai reduce de la inceput, daca alegeai calitatea.
Acelasi lucru se intampla si cand faci angajari. Poate ti se pare mai ieftin sa angajezi un incepator si sa ii dai minimum pe economie, in loc de un expert care, stim cu totii, costa mai mult.
Incepatorul va face greseli care te vor costa, va avea nevoie de training, va avea nevoie de timp pentru a se acomoda si a invata si, in final, tu vei plati mai mult pentru el.
Un expert, pe de alta parte, stie deja care sunt greselile pe care trebuie sa le evite, se acomodeaza imediat deoarece are experienta necesara pentru a-ti elimina costurile suplimentare.
-
Intelege costul lunar aproximativ al stilului de viata pe care ti-l doresti
Acest factor te va ajuta foarte mult in stabilirea unor obiective clare si rezonabile.
Ar trebui sa lucrezi cu o imagine a costului lunar pentru ca in majoritatea timpului, ai de platit facturi in fiecare luna iar acestea reprezinta un cost necesar, in jurul caruia iti poti seta obiectivele.
Aici ai trei beneficii:
- Costul lunar iti ofera o imagine mentala de ansamblu asupra a cum va arata viitorul tau dupa ce obiectivele financiare vor fi atinse, ceea ce te motiveaza sa te mobilizezi pentru a reusi
- Te ajuta sa creezi un target financiar si sa stabilesti o proiectie a bugetului necesar pentru casa, pentru afacerea ta, pentru tine personal.
- Reprezinta un element dupa care sa te ghidezi atunci cand iei decizii grele privitoare la viata ta, decizii care au un impact sporit asupra finantelor tale.
-
Intelege rata de recuperare a investitiei
Rata de recuperare a investitiei este proportia dintre profit / venit in raport cu suma investita initial, exprimata intr-o rata anuala. Aceasta rata este folosita pentru a compara performanta investitiilor in diferite clase de bunuri (produse si servicii).
Atunci cand calculezi ROI-ul pentru a compara rezultatele investitiilor tale, nu uita sa iei in considerare timpul, din moment ce este o variabila care poate schimba un ROI pozitiv intr-unul negativ, mai repede decat ai putea crede.
3. Renunta la obiceiurile proaste
Poate ai incercat in trecut sa stabilesti un buget dar chiar si asa, lucrurile nu au functionat. Intrebarea e ce metode ai folosit pentru a te incadra in buget si a-ti atinge obiectivele? Aceleasi de fiecare data? Crede-ma, nu te poti astepta la rezultate diferite daca folosesti, intotdeauna, aceleasi metode si nu iesi din zona ta de confort.
Observa atent care sunt obiceiurile tale financiare si mobilizeaza-te pentru a le schimba, daca acestea iti afecteaza planul de atingere a obiectivelor.
Poate e o idee mai buna sa iti bei cafeaua acasa in loc sa treci in fiecare dimineata pe la Starbucks sau pe la cafeneaua preferata. Si poate e o idee mai buna sa te platesti pe tine mai intai, punand de-o parte suma stabilita pentru a economisi, inainte sa iti platesti facturile.
Pentru a-ti fi mai usor, organizeaza-ti finantele si bugetele cu ajutorul numeroaselor aplicatii, gratuite sau premium ce exista pe piata: Mint, Goodbudget, Spending Tracker (pentru iPhone), Toshl Finance etc.
Citeste si: 6 Ponturi De Planificare A Bugetului Pentru Micile Afaceri
4. Cheltuie mai putin decat castigi
Ok, e destul de greu sa iti schimbi obiceiurile, mai ales daca pana acum nu aveai niciun fel de organizare cu privire la finantele tale. E usor sa cheltui si sa iti irosesti banii pe tot felul de lucruri pe care ti le doresti, dar de care, daca stai sa te gandesti bine, nu ai nevoie neaparat.
Primul pas este sa intelegi diferenta dintre a vrea si a trebui / a avea nevoie. Pentru ca, de exemplu, ai nevoie de un mijloc de transport multumitor pentru a te misca din punctul A in punctul B, insa doar vrei (sau mai degraba, iti doresti) ultimul model al celei mai luxoase masini pe care ai vazut-o, cu tapiterie din piele, sistem GPS si roti cromate.
De cele mai multe ori, deciziile impulsive, irationale provin din faptul ca te lasi sedus de publicitate si discursuri de vanzari.
De acum inainte ar trebui sa inveti care sunt factorii ce duc la decizii irationale si sa te concentrezi pentru a cumpara doar ce ai nevoie. Lasa excesele pentru mai tarziu, dupa ce iti atingi obiectivele financiare.
Nu cumpara lucruri pe care nu ti le permiti, nu cumpara pe credit si ai grija sa mananci inainte de fiecare data cand mergi la supermarket.
5. Fa-ti un fond de urgenta
E mai bine sa te astepti la neprevazut, nu poti controla viitorul si lucrurile ce urmeaza sa se intample, mai ales cele care te afecteaza in mod negativ.
Acestea pot lua forma unor facturi mai mari, un ROI scazut, costuri neasteptate, o investitie proasta, pierderea locului de munca sau incidente neplacute in viata personala.
Specialistii in domeniul financiar recomanda economisirea unei sume echivalente cu salariul intre 3 si 6 luni pentru evenimente si costuri neasteptate.
De asemenea, sfatul meu este sa creezi un cont separat pentru fondul de urgenta, astfel incat sa nu fii tentat sa il cheltui pe lucruri frivole.
6. Investeste in tine
Cel mai bun sfat pe care ti-l pot da este sa investesti in tine, in sanatatea si educatia ta, in relatiile cu familia, prietenii si cei din jurul tau.
Nu uita ca banii sunt doar un instrument si nu cei care definesc bogatia. Banii sunt doar niste lentile divergente ce maresc deopotriva ce este bun si frumos despre tine dar si ceea ce este urat si neplacut.
Banii vin si pleaca, sunt facuti sa circule si sa te ajute sa iti indeplinesti scopurile: sa ai siguranta, confort fizic si psihic, timp liber si o minte impacata.
Mananca sanatos, fa exercitii regulat si pastreaza un echilibru intre viata ta personala si cea profesionala. Citeste, invata mereu si investeste in educatia ta, deoarece asa vei deveni mai disciplinat si mai organizat, reusind sa iti aduci ideile creative la viata si sa faci bani.
Citeste si: 10 Sfaturi De Organizare A Timpului Pentru Manageri
Cele 6 sfaturi pe care ti le-am oferit in articolul de astazi te vor ajuta sa te organizezi mai bine pentru a-ti atinge obiectivele financiare din acest an dar si din urmatorul si urmatorul si tot asa.
Aminteste-ti ca pentru a obtine securitatea financiara este nevoie de mult timp, si, din pacate, nu ai foarte multe scurtaturi la indemana.
Adapteaza sfaturile din articol la setul tau de obiective, responsabilitati, resurse si cunostinte pentru a ajunge in stadiul in care te vei bucura de fructele investitiilor tale.
Tu ce sfaturi ai adauga in articol pentru atingerea obiectivele financiare?
- Idei si organizare pentru procesul de productie in compania ta - noiembrie 19, 2024
- Pornind de la inspiratie in retail: cum sa captivezi clientii in acest sezon - noiembrie 12, 2024
- 5 Metode Dovedite sa iti cresti Afacerea Online - noiembrie 5, 2024