Nu mai este o noutate faptul că primul pas către succes, în eCommerce, este să ai o strategie bună în online.

O etapă firească în scalarea afacerii tale este prezența pe marketplace-uri populare și relevante, care au devenit, acum, una dintre cele mai simple modalități de a ajunge la mai mulți clienți, fără eforturi substanțiale de marketing. 

Află din acest articol ce aspecte sunt importante de avut în vedere pentru a crește vânzările pe marketplace-uri.

Partenerii noștri de la easySales – platforma românească de integrare marketplace-uri relevante a strâns câteva sfaturi despre cum să crești vânzările pe marketplace-uri. Pentru început află condițiile generale pentru a fi acceptat ca seller pe marketplace.

Cuprins Cum să crești vânzările pe marketplace-uri

  1. Optimizează listările de produse
  2. Monitorizează prețurile competiției și folosește algoritmi cu preț automat
  3. Asigură-te că oferi servicii de suport excelente și că preiei recenzii pozitive
  4. Participă în campanii de promovare pentru a crește vânzările pe marketplace-uri
  5. Testează noi marketplace-uri pentru a crește vânzările

Care sunt condițiile generale pentru a fi acceptat ca seller pe marketplace

Ca și comerciant online ai nevoie de:

  • o firmă înregistrată la ONRC cu un cod CAEN potrivit comerțului online (4791)
  • un cont bancar și o adresă de contact;
  • un contract cu cel puțin o firmă de curierat; (ex. prin GShipments sau individual, cu Sameday, Fan Courier, DPD, Cargus etc.)
  • produse acceptate în categoriile unde vrei să te listezi
  • serviciu de suport disponibil pentru a oferi clienților soluții rapide;
  • coduri EAN la produsele din categoriile acceptate de marketplace-ul unde vrei să vinzi (dacă producătorul nu îți oferă codurile de bare EAN poți achiziționa de la GS1 – partener oficial eMag și Elefant – Codurile EAN sunt obligatorii pentru aprobarea ofertelor în anumite marketplace-uri)
  • capacitatea de a livra rapid, în România (și/sau în afara României dacă vinzi pe marketplace-ul eMag Ungaria, de exemplu); 

Ce poți face pentru a maximiza expunerea brandului tău pe marketplace? Iată câteva sfaturi pe care le poți implementa pentru a atinge acest obiectiv. 

Citeste si: Cum sa vinzi online: Ghid de marketing si vanzare online + Checklist-uri

Cum alegi produsele pe care să le vinzi pe marketplace-uri?

Trendurile de pe Google sunt un prim indiciu după care te-ai putea ghida atunci când cauți idei de business profitabile. Volumele de căutări îți arată care sunt produsele sau categoriile de produse de care sunt interesați cumpărătorii. De asemenea, volumul de căutări oferă detalii relevante despre pasiunile, problemele și nevoile lor.

Recomandările furnizorilor importanți din România sunt o altă sursă bună, din care te poți inspira.

Procesul de a vinde pe marketplace nu este dificil în sine, însă, poate să fie provocator, dacă nu ai ales bine produsele. Marketplace-ul eMag a postat care sunt cele mai comandate categorii de produse în luna Decembrie 2022. Te poți inspira și tu de aici.

top-produse-emag-marketplace

Sfatul comercianților de top este să te nișezi și să ai pe lângă produsele principale și accesorii, așa încât consumatorul să poată alege de la un singur comerciant, ce are nevoie. 

exemplu-produs-marketplace

Pentru început, rezumă-te la o categorie de produse. Asta te va ajuta să lași la o parte ce nu e relevant. 

Exemplu: sport și activități în aer liber. 

Pentru a vedea trendurile si cele mai mari vânzări de pe Walmart și Amazon poți utiliza Helium10 – un software  care îți îmbunătățește listările de oferte pentru a maximiza vânzările și pentru a îmbunătăți clasarea în rezultatele căutării.

Pasul 2 este să te gândești la ce te atrage mai mult din categoria din care vrei să vinzi, ce stăpânești cel mai bine. Exemplu: accesorii sportive.

Apoi analizează aspectele practice legate de această sub-categorie, pentru a ajunge să identifici produsul potrivit. Analizează aspecte ce țin de:

  • logistică – dacă sunt produse care au nevoie de aspecte speciale pentru a fi livrate, dacă le poți comanda ușor de la furnizor.
  • competiție – care este oferta competiției și cât de saturată este piața.
  • marjă de profit – se acoperă comisionul plătit marketplace-ului și costurile aferente?

Testează noi produse, de exemplu, până la 50 sau 100 de produse noi, înainte de un nou sezon, cu un stoc mic de 5-10 bucăți, comandate de la furnizori din Europa. 

Mai întâi analizează care este cererea și abia apoi poți face comenzi mai mari, de la furnizori din China, de exemplu.

Citeste si: eMag Marketplace – Update Integrare cu Platforma Gomag

5 sfaturi cum să crești vânzările pe marketplace-uri 

1. Optimizează listările de produse

Este sfatul numărul 1 pe care te rugăm să îl tratezi ca fiind cel mai important.

După ce ai ales produsele pe care vrei să le vinzi, următorul pas este documentarea produselor. Asigură-te că descrierile produselor sunt complete, însoțite de imagini de calitate bună, nu de la furnizori, și caracteristici clare. 

Principalul lucru de care trebuie să ții cont este că fiecare marketplace are propriile reguli și linii directoare, așa că este important să știi exact cum să-ți optimizezi lista de produse pe marketplace-ul pe care ești prezent. Asigură-te că produsele tale au informațiile necesare:

  • Nume produs:
  • Brand:
  • ID produs:
  • Cod produs:
  • Cod EAN:
  • Limba sursă:

Titlul produsului 

Începe prin a stabili numele produsului. Exact ca în cazul brandului sub care vinzi, îi poți da o denumire căutată: Rochie damă catifea, Alma, de exemplu sau Pantofi sport dama, Puma 

Caracteristici de bază și secundare

Aici trebuie să alegi din ceea ce este deja predefinit în platformă și să încadrezi produsul tău cât mai bine (exemplu: pt Rochie damă catifea, Alma poți completa cu “roșie, M, lungă” în funcție de produs, sunt diverse variante). Sau pt “Pantofi sport dama” ai caracteristici “Basket Heart Velvet Cabernet, Catifea, Rosu Bordo”.

Denumire corectă produs pe marketplace

Oferă informații de valoare, unice, ușor de înțeles și folosește cuvinte cheie, relevante pentru căutările de pe marketplace-uri.

Tips: Dacă ai în gestiune produse de diferite culori, mărimi etc., îți recomandăm să le listezi pe marketplace-uri grupate în familie de produse. Mai exact, toate mărimile, culorile, să fie afișate într-o singură pagină, astfel încât clientul final să aibă posibilitatea să aleagă cu ușurință produsul de care are nevoie.

Pentru produsele cele mai vândute, adaugă filmulețe sau tutoriale, completează cu caracteristici și atribute necesare informării exacte. 

Pe marketplace, algoritmul de căutare al produselor are în vedere și brand-ul, așa încât, în documentația de produs trebuie să treci denumirea de brand, pentru a apărea în lista rapidă de căutări.

O rochie poate fi prezentată în moduri diferite de către 3 comercianți diferiți; unii pot să scoată în evidență materialul, alții stilul versatil, alții tipul de eveniment unde poate fi purtată. 

Înregistrează-ți produsele la OSIM

Pentru ca produsele tale să nu fie asociate cu produsele altor selleri și pentru a fi deținător unic de documentație de produs poți înregistra produsele tale cele mai bine vândute sub un brand unic. 

Valoarea unui brand nu este dată doar de calitatea produselor sau a serviciilor, sau de recunoașterea obținută din partea clienților, ci și de protejarea identității acestui brand prin înregistrarea unei mărci.

Înregistrarea mărcii în România se face la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci).

2. Monitorizează prețurile competiției și folosește algoritmi cu preț automat

Menținerea produsului pe prima poziție dictează vânzarea, iar produsul pe poziția doi nu reușește să vândă la fel de bine. 

Verificarea periodică a prețurilor produselor similare pe alte marketplace-uri este o muncă dificilă. 

În eCommerce, produsul tău este la vânzare 24/7 și, pentru că nu poți să intervi manual la toate ofertele, există soluții automate. Sunt mai multe instrumente disponibile care pot face asta automat, un exemplu în acest sens este Auto-price din cadrul platformei easySales.

Algoritmul funcției de Auto-Price actualizează și adaptează în timp real prețul produselor de pe eMag, în creșteri sau scăderi treptate, pentru ca produsul tău să ajungă pe prima poziție.

Algoritmul are dezvoltată o limită de “stop pierderi” pentru a proteja profitul, o limită minimă și una maximă, așa încât să îți protejezi marjele.

3. Asigură-te că oferi servicii de suport excelente și că preiei recenzii pozitive

Oferă servicii excelente clienților – răspunde rapid la întrebări și rezolvă problemele lor în mod eficient. Un suport de calitate este relevant pentru reputația ta și poate atrage mai mulți cumpărători. Fii receptiv, clienții tăi vor cere oferte, vor pune întrebări și vor căuta soluții.

eMag Marketplace dispune de un sistem dual de recenzare:

  • clienții pot oferi reviews pentru PRODUSE
  • clienții pot oferi reviews pentru SELLER

Regula generală spune că: 9 din 10 clienți multumiți nu vor lăsa review pozitiv sau neutru la produsul achiziționat, pe când 10/10 clienți nemultumiți vor lăsa foarte rapid review negativ la produsul achiziționat.

Prin testimoniale poți îmbunătăți calificările și recenziile clienților, astfel încât să fii recomandat ca vânzător de încredere. Încurajează clienții să lase recenzii pozitive despre produsele și serviciile tale. 

Le poți trimite un e-mail de mulțumire după achiziție prin care să-i încurajezi să lase o recenzie la secțiunea specială magazinului tău. De asemenea, te poți folosi de conturile de social media pentru a solicita recenzii clienților.

Este important să fii politicos și respectuos când soliciți recenzii clienților și să oferi un proces ușor de urmat pentru a face acest lucru. Răspunde recenziilor negative și încearcă să rezolvi problemele menționate.

4. Participă în campanii de promovare pentru a crește vânzările pe marketplace-uri

Căutările pe motoarele de căutare sau pe diverse marketplace-uri reprezintă o componentă cheie pentru activitățile Top of the Funnel (TOFU). În mod normal, este nevoie de o planificare complexă a cuvintelor cheie alese, astfel încât acestea să se potrivească intenției de căutare a utilizatorilor. În acest fel, te poți asigura că produsele tale vor apărea în topul rezultatelor căutărilor. 

Listarea produselor sau serviciilor tale pe mai multe marketplace-uri contribuie, de asemenea, la creșterea expunerii brandului tău. Cu easySales există o zonă de optimizare a documentației de produs, poți lista mult mai ușor oferte diferite, testând diferite titluri și caracteristici cheie.

În perioada sărbătorilor poți introduce cuvinte care să ducă la ideea de cadouri last-minute, sau brand-uri căutate mai des. De asemenea, poți avea documentație diferită față de site-ul tău pentru a evita canibalizarea SEO a paginilor de produs.

Implementarea campaniilor de marketing automatizate te poate ajuta să îți crești vizibilitatea pe toate canalele (motoare de căutare, website-uri) fără a fi un expert în SEO (Search Engine Optimization). 

În funcție de tipul de campanie pe care îl alegi, platforma Retargeting Biz poate sugera cuvinte cheie optime sau îți dă posibilitatea să ți le setezi singur, în funcție de obiectivele afacerii tale.

5. Testează noi marketplace-uri pentru a crește vânzările 

Cum poți afla care marketplace performează cel mai bine pentru produsele tale?

Răspuns: Testează și vei afla!

Automatizarea este un instrument eficient pentru a spori vânzările pe un marketplace, prin facilitarea proceselor repetitive și optimizarea activităților de marketing.

Cel mai important câștig al automatizării este timpul, iar lipsa automatizării este decizia cea mai riscantă.

Activități ce se pot automatiza pe marketplace :

  • Redimensionări automate imagini trimise în oferta de produs și poze cu fundal transparent
  • Traduceri automate descrieri de produse
  • Generare feed-uri comparatoare de prețuri
  • Procesare bulk comenzi multichannel
  • Actualizarea stocurilor și a datelor de peste toate canalele
  • Generarea de facturi și AWB-uri, în grup, automat
  • Updatări automate ale prețurilor de ofertă cu includerea unei limite de stop pierderi

Cu toate acestea, automatizarea nu este o soluție magică pentru creșterea vanzărilor și trebuie combinată cu alte strategii de marketing și cu un client service de calitate pentru a obține rezultate optime.

Când vinzi pe un marketplace, este important să înțelegi cui vinzi. De asemenea, trebuie să fii conștient că ai o concurență puternică și obiectivul tău este puțin mai greu de atins. Soluția este să te diferențiezi de restul concurenței, iar sfaturile de mai sus vin să te ajute în acest sens.

Dacă ești deja pe un marketplace sau încă testezi piața, noi, la easySales, te putem ajuta cu cele mai bune soluții: Integrare rapidă cu marketplace-uri relevante: eMag, Flanco, Altex, Doraly, eBay.

În ultimul an, retailerii au reușit să reducă cu 50% timpul necesar pentru publicarea produselor pe marketplace-urile relevante. Această performanță a fost posibilă datorită faptului că soluțiile easySales au automatizat fluxul de procesare, ceea ce a dus la o scădere semnificativă, de 85%, a timpului necesar pentru gestionarea comenzilor.

Citeste si: GoBot – secretul magazinelor online care vând în mod predictibil

platforma-easysales

Îți punem la dispoziție o echipă specializată în eCommerce și platforma easySales unde vei încărca produsele tale pentru a le trimite direct, în mod centralizat și automatizat pe marketplace-uri, fără costuri adiționale.

Din punct de vedere tehnic, informațiile sunt sincronizate la fiecare oră, iar comenzile sunt încărcate direct în platforma Gomag, pentru eficiență crescută. 

Aici regăsești detaliile despre cum să integrezi cu easySales, magazinul tău dezvoltat în Gomag https://support.easy-sales.com/hc/ro/articles/4407786994065-Configurare-Gomag

Cosmin Daraban