Cu cat e mai putin din ceva, cu atat va costa mai mult – e o concluzie naturala pornind de la legea cererii si a ofertei. Asta explica multe dintre provocarile peisajului economic actual, pentru ca preturile par sa creasca pentru absolut orice, fara sa dea semne de oprire.
Dar cheltuielile sporite nu sunt singura grija a antreprenorilor – cu portofele si conturi din ce in ce mai stramte, clientii devin mult mai selectivi, iar asta inseamna ca o experienta memorabila de cumparare e mai importanta ca oricand.
Marea provocare?
Cum sa ai sau sa pastrezi business-ul profitabil in timp ce te asiguri ca si clientii sunt multumiti, chiar in aceste conditii, cand totul costa mai mult.
Hai sa discutam putin pe acest subiect, cu obiectii, provocari si solutii care te vor ajuta sa atragi si sa pastrezi clientii, in ciuda contextului economic si a macromediului actual.
Cuprins Cum sa iti pastrezi clientii cand totul costa mai mult
- Intelege-ti cu adevarat audienta tinta
- Ajuta-ti clientii sa economiseasca bani
- Investeste mai multe resurse in fidelizarea clientilor existenti
- Extinde perioada de plata si ofera optiuni flexibile
- Asigura o experienta fantastica de cumparare
1. Intelege-ti cu adevarat audienta tinta
Inainte sa te apuci propriu-zis de marketing si investitia unor resurse extrem de pretioase date fiind conditiile, e vital sa intelegi de ce se leaga potentialii tai clienti tocmai de pret si spun ca nu isi permit sa iti cumpere produsele:
#1. Valoarea pe care o percep e mica
Iar valoarea, ca si frumusetea, sta in ochii privitorului. Trebuie sa faci eforturi constiente pentru a te asigura ca oamenii vad valoarea pe care produsele tale o pot aduce in viata lor.
De cele mai multe ori, oamenii cumpara pentru a se apropia de placere sau a se indeparta de durere.
Trebuie sa intorci firul narativ in perspectiva lor, nu a ta.
Daca esti obisnuit(a) sa iti promovezi produsele vorbind despre calitatile sau functionalitatile lor, incearca sa schimbi mesajul, vorbind despre rezultatele pe care le vor obtine folosindu-le, despre starea emotionala la care vor sa ajunga – astfel incat sa perceapa produsul mult mai valoros decat pretul pe care il platesc.
Iar daca vinzi produse similare sau chiar aceleasi cu ale competitorilor, vorbeste despre experienta si serviciile ce iti diferentiaza oferta tot cu rezultate mult mai valoroase pentru ei.
#2. Nu au incredere in tine
Oamenii sunt familiarizati cu marii retaileri. Chiar daca, uneori, experienta lor cu ei lasa de dorit, tot pastreaza un anumit grad de incredere in ei.
Daca esti la inceput, sau nu ai un brand bine cimentat in perceptia colectiva, tu nu te bucuri, implicit, de aceasta credibilitate, care e vitala pentru decizia de cumparare (mai ales online, cand nu au posibilitatea sa vada sau sa incerce – fizic – produsele).
Asa ca ai nevoie de promotori ai increderii in afacerea si ofertele tale: incepand de la recomandarile prietenilor lor (clienti de-ai tai existenti), care sunt cele mai de impact, pana la testimoniale, recenzii, UGC, recomandari de la influenceri, dar si un brand solid, clar si reprezentativ pentru ce isi doresc sau stilul lor de viata.
#3. Ce prezinti tu nu e o prioritate pentru ei
Din nou, oamenii cumpara pentru placere sau pentru a se indeparta de durere. Dar in vremuri marcate de inflatie, instabilitate economica (si nu numai) si instabilitate emotionala, devin prioritare nevoile urgente si punctele dureroase.
Ceea ce trebuie sa faci este sa schimbi firul narativ al marketing-ului astfel incat sa mentionezi aceste dureri si sa iti prezinti produsele / oferta ca o solutie pentru ele.
Insa trebuie sa fii transparent(a), fara a fi prea pushy.
#4. Nu te adresezi catre audienta potrivita
Gandeste-te, cineva care vrea sa manance ceva rapid si ieftin va comanda ceva sau va merge la un fast food, nu? Iar cineva care vrea sa manance sanatos si organic, isi va asigura ingredientele si va gati acasa.
Sau daca vrea sa manance mancare chinezeasca, va merge la un restaurant cu specific. Sau cineva care isi doreste o experienta culinara unica pentru o ocazie speciala, va angaja un bucatar personal.
Toate aceste scenarii sunt legate de mancare, dar fiecare se adreseaza unui grup diferit de consumatori, cu nevoi diferite. Iar serviciile sau produsele respective au audienta si preturi diferite.
Care este sau sunt cele mai potrivite categorii de public pentru ceea ce faci sau vinzi? Pe cine poti multumi si cine isi permite sa plateasca produsele tale?
Cand mergi din start catre audientele potrivite, sansele sa vinzi si sa iti pastrezi clientii – fara a te bate in cheltuieli sau preturi cu restul pietei – cresc.
Citeste si: Cum depasesti obiectiile clientilor si ii convingi sa cumpere [18 Obiectii in vanzari]
2. Ajuta-ti clientii sa economiseasca bani
- Articole educative pe blog, care ajuta clientii sa aleaga mai bine – Ghiduri comparative: „Cum alegi produsul potrivit pentru nevoile tale (fara sa dai bani pe ceva in plus)”, Top 5 cele mai bune produse sub 100 lei – segmentat pe categorii, Ce poti cumpara in loc de X produs scump? – alternativa de buget explicata, Video-uri de tip „inainte sa comanzi”: cum eviti cheltuielile inutile.
- Recomandari de produse alternative in site – activeaza o sectiune „Vezi alternativa mai accesibila” pe pagina fiecarui produs premium, creeaza o categorie / marcaj promotional gen „Optiune smart” sau „Cel mai bun raport calitate/pret”, in pagina de produs, ofera comparatii intre variante basic / premium, foloseste filtre si sortari care includ bugetul clientului („Produse sub X lei”).
- Bundle-uri si pachete speciale – pachete tematice: „Starter kit”, „Pachet pentru birou”, „Set complet pentru X”, discounturi la combinatii: cumpara produsul principal + accesoriu la pret redus, produse 3+1 sau „comanda 2, primesti 1 cadou” – eficiente pe produse cu uz regulat.
De exemplu:
- Abonamente si comenzi recurente – pentru produse consumabile: „Comanda automata lunara cu 10% reducere”, creaza un „plan de economisire” – livrare programata, pret blocat, fidelizeaza cu puncte de loialitate pentru fiecare ciclu de comanda recurenta.
- Recomandari personalizate pe baza istoricului – trimite email-uri cu „produse similare, dar mai ieftine” pentru cei care au abandonat cosul, trimite notificari automate despre reduceri la produsele urmarite de client, beneficii la comanda multipla, ofera transport gratuit peste un anumit prag, dar sugereaza produse ieftine pentru a ajunge acolo, adauga o optiune: „Mai adauga X lei in cos si primesti un cadou”.
- Economie prin utilizarea isteata a produsului – articole sau clipuri: „Cum sa folosesti produsul X pentru a economisi bani/lungirea duratei de viata”, sugestii de intretinere sau refolosire.
- Campanii de tip „Investeste mai putin, primesti mai mult” – „Saptamana clientilor chibzuiti” – reduceri la produse alese pentru eficienta, colaboreaza cu influenceri care promoveaza ideea de „cheltui inteligent”, promoveaza produsele cu multifunctionalitate („3 in 1”, „potrivit pentru mai multe ocazii”).
Citeste si: Cum cresti valoarea cosului de cumparaturi chiar inainte de achizitie
3. Investeste mai multe resurse in fidelizarea clientilor existenti
Un program de loialitate bine construit poate sa aduca beneficii reale in business-ul tau, la costuri relativ reduse.
- Ofera puncte de fidelitate pentru fiecare achizitie, pe care le pot folosi cand doresc (sau cand ii indemni tu) pentru a obtine un discount.
- Recompenseaza si alte actiuni: recenzii, recomandari, abonari la newsletter, interactiuni pe social media.
- Creeaza praguri de fidelitate (silver, gold, platinum) si ofera avantaje exclusive celor mai activi clienti.
- Ofera beneficii exclusive doar clientilor recurenti: acces prioritar la reduceri, produse in editie limitata sau servicii suplimentare gratuite.
- Creeaza o experienta personalizata pentru fiecare client in functie de istoricul de achizitii, preferinte si comportament, folosind CRM Bot si celelalte automatizari.
- Implementeaza o echipa dedicata de customer support VIP pentru clientii care cumpara frecvent sau au cheltuit peste o anumita suma.
- Trimite mesaje de multumire scrise de mana sau personalizate video / audio pentru a fi memorabil(a).
Important este ca aceste programe sa fie usor de inteles, atractive si viabile din punct de vedere financiar.
Citeste si: Principalele strategii de fidelizare a clientilor in eCommerce
4. Extinde perioada de plata si ofera optiuni flexibile
Astazi, multi clienti isi reevalueaza bugetele si amana cumparaturile.
O solutie buna e sa le oferi optiuni de plata flexibile, care ii pot ajuta sa faca achizitii mai mari fara sa simta imediat impactul financiar.
- Activeaza plata in rate direct in site, astfel incat clientii sa poata imparti costul in mai multe transe care inclusiv vizual sunt mici.
- Promoveaza multiple optiuni de plata prin servicii precum Gomag Payments, care ofera solutii integrate si rapide pentru procesarea platilor, inclusiv cu posibilitatea de plata Buy Now, Pay Later prin tbi bank, PayPo, Oney sau Mokka.
- Ofera reduceri simbolice pentru plata integrala in avans sau beneficii suplimentare pentru cei care aleg plata in rate.
- In newslettere si bannere, comunica clar faptul ca magazinul tau ofera „plata in ritmul tau” sau „cumparaturi fara presiune”.
Prin faptul ca extinzi perioada de plata, le oferi clientilor confort si control asupra bugetului, lucru ce poate face diferenta intre abandonul cosului si finalizarea comenzii.
Citeste si: Cum Sa Alegi Un Procesator De Plati Potrivit Pentru Magazinul Tau
5. Asigura o experienta fantastica de cumparare
Experienta clientului nu se rezuma doar la produsul in sine.
Trebuie sa te asiguri ca fiecare detaliu comunica valoare, grija si diferentiere, de la prima accesare a magazinului si pana cand omul deschide coletul acasa.
Cu cat procesul este mai placut si lipsit de blocaje, cu atat mai mare e sansa ca acel client sa revina si sa te recomande mai departe.
- Optimizeaza viteza si claritatea site-ului tau: timp de incarcare rapid, structura intuitiva, design atractiv si responsive.
- Asigura descrieri clare, detaliate si sincere pentru produse, completate cu poze de calitate – chiar video-uri – si recenzii de la alti clienti.
- Simplifica procesul de checkout: cat mai putini pasi, metode de plata diverse si usor de accesat, campuri precompletate.
- Ofera suport live: chat in timp real, chatbot pentru intrebari frecvente, suport prin WhatsApp sau social media
- Ambaleaza frumos si profi: coletul trebuie sa fie interesant pentru client – un ambalaj curat, branding coerent, mesaje personalizate sau surprize mici pot crea un efect fantastic.
Citeste si: Cum sa oferi o experienta de cumparare sigura si de incredere clientilor tai
Desi necesita ceva munca, pastrarea clientilor in vremuri economice dificile nu e o misiune imposibila.
Ai nevoie, insa, de o abordare strategica, dar empatica si adaptata realitatii.
Secretul e sa iti pui clientul in centrul deciziilor tale, sa ii oferi mai multa valoare, mai multa intelegere si mai multe motive sa revina.
Alege cele mai potrivite dintre sfaturile de mai sus pentru brandul tau, testeaza, masoara si ajusteaza constant in functie de ce vezi in rapoarte.
Nu uita, de asemenea, sa te folosesti la maximum de aplicatiile si functiile pe care ti le ofera platforma eCommerce.
Cu Gomag ai metode solide sa iti optimizezi enorm costurile de resurse pentru operatiunile interne, astfel incat sa ai timpul, banii si energia necesare pentru a te ocupa de clienti.
- Cum sa iti pastrezi clientii cand totul costa mai mult - aprilie 15, 2025
- Funnel intern in afacerea ta: cum maximizezi productivitatea si rezultatele - aprilie 8, 2025
- GoMag si BusinessLeague fac echipa de lux impreuna. Modelul LuxuryBeauty.ro - martie 25, 2025