Vrei (sau ai) un magazin online? Te chinui sa afli cum poti sa iti stimulezi vanzarile… dar cu cat mai putin efort?
Perfect, inseamna ca ai ajuns unde trebuie.
Astazi discutam despre cum sa iti alegi produsul vedeta, cel mai comercial si cel care iti aduce vanzari de la sine, cu minim de marketing – deoarece stii sigur ca e exact ceea ce isi doresc oamenii.
Ti-am pregatit un video despre alegerea produsului vedeta, ce include formula pentru cel mai profitabil produs dar si cateva tips & tricks despre locurile in care sa il cauti. Da-i play acum si vezi despre ce e vorba sau, daca nu esti chiar fanul nr. 1 al video-ului, citeste mai departe 🙂 .
Iar daca vrei sa afli mai multe despre cum sa iti faci un magazin online, te invit sa te inscrii la webinarul live gratuit Cum sa iti deschizi primul magazin online, de miercuri, 21 februarie, de la ora 15:00 – am facut deja pregatirile pentru ca discutia noastra sa te ajute in mod real sa iti faci propria afacere de succes, din prima.
Ce este produsul vedeta?
Toti ne dorim sa vindem produse pe care oamenii le iubesc, le cauta si le cumpara intr-o clipita. Un produs bun nici nu mai pune increderea oamenilor la incercare ci isi revarsa faima asupra ta, facandu-te cunoscut.
Cu produsul vedeta faci bani.
Dar nu e chiar atat de usor sa il alegi pe cel mai bun. Iar daca ar fi o formula universal valabila (din pacate, n-avem asa ceva) toti am vinde online produse atractive, pe banda rulanta.
Exista, totusi, un secret (nu chiar atat de secret…). Ce le face pe aceste produse vedeta atat de dezirabile si atat de iubite de oameni?
Raspunsul e simplu: sunt exact ceea ce ei isi doresc oamenii. Ele nu reprezinta doar un produs fizic sau digital pe care il pot tine in mana, il pot imbraca, il pot aseza in locul dorit, il pot citi sau asa mai departe. Nu e doar un obiect ci o rezolvare pentru problemele si dorintele lor: sa fie mai frumosi, mai inteligenti, mai increzatori, mai de succes etc.
Ei bine, produsul vedeta poate fi gasit doar daca stii ce isi doresc oamenii. Si cum afli asta? Mergi acolo unde oamenii vorbesc despre ceea ce le place / nu le place, despre ceea ce cauta si nu afla.
Cateva sfaturi pentru alegerea produsului vedeta
In video vorbesc pe larg despre alegerea produsului vedeta in functie de cativa factori dar aici iti voi spune, pe scurt, care sunt acestia.
-
Comunitatea si nisa
E mai greu sa vinzi zeci de categorii de produse, potrivite pentru toti oamenii si orice fel de piata. Sfatul meu este sa alegi o nisa, in jurul careia sa poti construi o comunitate.
E important sa vezi ce piata ai pentru aceasta nisa – preferintele si obiceiurile oamenilor se schimba in timp. E ok sa alegi, de exemplu, nisa produselor pentru copii mici – cand clientii tai vor inceta sa cumpere repetat de la tine (pe masura ce copiii lor cresc), acestia sunt inlocuiti de alti clienti noi, cu aceleasi probleme si nevoi.
Dar daca alegi nisa produselor de filatelie (timbre si accesorii), piata ta va fi mult, mult mai restransa – plus, aceasta pasiune nu mai e in trenduri asa cum era mai demult iar numarul de clienti noi va fi foarte mic.
Alege nisa avand aceste recomandari in minte.
Citeste si: Goana Dupa Nisa De Aur Pentru Magazinul Tau Online
-
Ce poti comunica despre produs
Pentru a vinde, trebuie sa iti promovezi produsul. Iar pentru a-ti promova produsul, trebuie sa ai ceva de spus despre el.
Nu neaparat despre el in sine – functionalitati si termeni tehnici – ci despre modul in care ajuta si transforma viata clientilor, despre modul in care poate fi folosit si asa mai departe.
Cand alegi produsul vedeta, vezi ce il face sa iasa in evidenta si cum poti vorbi despre el astfel incat sa le arati oamenilor ca intr-adevar e ceea ce isi doresc.
-
Produse de care oamenii sunt pasionati
Ai auzit vreodata de oameni care sunt atat de pasionati de masutele de cafea incat pot sa vorbeasca ore si ore si ore in sir despre asta? Ma tare indoiesc.
Dar oameni atat de pasionati de design interior sau de faptul ca locuinta lor arata desprinsa din reviste? Ei bine, despre asta e vorba.
Chiar daca produsul tau pare plictisitor, totul depinde de modul in care il pozitionezi.
Oamenii nu cumpara, in definitiv, undite sa le afiseze prin casa, cumpara libertatea si relaxarea si mandria de a prinde cel mai mare peste. Oamenii nu cumpara carti, ci cumpara ragaz, experienta unei noi lumi in care pot evada si calatori dintr-un fotoliu confortabil.
Poti alege cu incredere produse de care oamenii sunt pasionati dar ai grija sa le pozitionezi intotdeauna cu rezultatul final in minte.
-
Produse care rezolva probleme
Toti avem probleme, mai presante sau nu. Problema poate fi definita si ca o nevoie, o rezolvare, indiferent ca e vorba de faptul tu nu ai vanzari (si ai nevoie de marketing), sau tu nu ai cunostinte pentru job-ul pe care ti-l doresti (si ai nevoie de un curs), sau masina face figuri / nu te mai poti baza ca te duce acolo unde vrei (si ai nevoie de un service sau piese auto).
Gandeste-te la rezolvarea carei probleme poti ajuta cu produsul tau. Porneste de la problema ta, daca vrei, insa ai grija sa afli sigur daca o mai au si altii.
-
Criteriile demografice
Poti vinde produse pentru femei, pentru barbati, pentru copii (dar atentie, targetezi parintii), pentru corporatisti, pentru muzicieni, pentru antreprenori, pentru muncitori in constructii, pentru avocati, pentru elevi etc.
Piata catre care te adresezi dicteaza cel mai usor produsul vedeta, prin criteriile demografice precum sex, varsta, job si statut marital. Gandeste-te pe cine ai vrea sa targetezi cu produsul tau.
-
Locatia targetata
In functie de locatie, vanzarile se schimba.
Ma refer atat la judete, orase sau alte feluri de impartire administrativa dar si la topografie – in zonele montane vinzi altfel de produse fata de zonele maritime iar vremea si schimbarile climatice, dicteaza la randul lor alte nevoi.
-
Adaosul comercial
Marja ta de profit e viata sau moartea. Cu cat marja de profit e mai mare, cu atat ai sanse sa cresti mai mult iar asta depinde si de adaosul comercial.
Ok, poate iti produci singur produsele. Gandeste-te ca si in aceasta situatie ai anumite costuri pentru productie iar la pretul produsului finit, aloci un adaos comercial care sa te ajute sa ai profit.
Vezi ce adaos comercial poti practica (chiar si atunci cand vrei sa faci campanii de reduceri), astfel incat sa nu iesi pe minus.
-
Producatori de calitate
Sigur stii si tu fail-urile cu comenzile din China (si nu numai). Una e ceea ce vezi pe site si alta e ceea ce primesti in colet – iar in cazul acesta, calitatea se vede.
Nimeni nu isi doreste o rochie cu cusaturile desfacute, un telefon mobil care functioneaza in reluare sau bijuterii care sa iti innegreasca pielea intr-o saptamana de purtare.
Ai mare grija la calitatea produselor pe care le iei de la producatori deoarece e unul dintre avatajele care transforma un produs banal intr-unul de care oamenii se indragostesc.
-
Produse cu accesorii
Produsul vedeta aduce prin definitie mai multe vanzari. Acestea pot fi realizate prin multiple tehnici, printre care si upsell, cross-sell sau pachete de produse.
Pentru a te folosi si tu de aceste tehnici de vanzare, vezi daca produsul tau poate fi vandut cu accesorii, la set sau cu produse complementare. Asa cresti si volumul cosului de cumparaturi.
-
Produse de dimensiuni mici
O alta calitate a produsului vedeta este ca nu cere costuri mari de livrare. Iar cu cat produsul este mai mare in dimensiuni, cu atat creste si costul de livrare.
Daca esti la inceput si nu dispui de un buget foarte mare, gandeste-te sa alegi produse mici, care nu cer un nivel de protectie prea mare si nici un cost exagerat pentru livrare.
-
Produse consumabile
Baterii, hrana pentru animale, papetarie, carti, detergenti, suplimente alimentare, cosmetice etc. Toate aceste sunt produse care se consuma, mai repede sau mai incet, si care trebuie inlocuite – unele imediat.
Asta duce la recurenta – daca produsul tau este suficient de bun, oamenii nu il vor mai cauta in alta parte ci se vor intoarce la tine in mod repetat, atat timp cat au nevoie de el (ex. scutece – nu mai ai nevoie de ele dupa ce bebe creste).
-
Produse in care ai incredere
Uneori, e bine sa mergi pe intuitie. Nu uita, tu esti primul client al magazinului tau online iar cand vinzi produse in care ai incredere cu toata fiinta ta, vei fi mai increzator si mai credibil – simpla ta stare si entuziasmul te va transforma in cel mai tare vanzator.
Daca nu rezonezi cu niciunul dintre sfaturile de mai sus, alege doar acest ultim sfat si tot vei fi castigat.
Citeste si: Cum Sa Iti Transformi Propria Pasiune In Profit
Pentru formula produsului profitabil si locurile in care sa cauti produsele pe care oamenii si le doresc, te invit sa vezi video-ul.
Asadar, vrei un magazin online sau ai deja unul si simti ca platforma actuala te impiedica sa vinzi, in loc sa te ajute? Incearca gratuit Gomag pentru 15 zile si vezi cum te ajutam noi sa vinzi, pe bune.
Tu cum ti-ai gasit produsul vedeta (daca ai facut-o pana acum)?
- Reguli de aur cand vrei sa vinzi pe Pinterest - noiembrie 26, 2024
- Idei si organizare pentru procesul de productie in compania ta - noiembrie 19, 2024
- Pornind de la inspiratie in retail: cum sa captivezi clientii in acest sezon - noiembrie 12, 2024