Daca te gandesti sa lansezi primul tau magazin online probabil ai stat si ai analizat pana acum care sunt avantajele acestuia in comparatie cu lansarea unui magazin fizic.
Si chiar exista o multime de avantaje.
Aici voi mentiona doar doua: nu ai de platit chirie pentru spatiul in care activezi si ai oportunitatea de a-ti prezenta oferta in fata unei piete de desfacere enorme – miliarde de potentiali clienti din intreaga lume, catre care sa vinzi din confortul propriei locuinte (daca asta iti doresti).
Pentru a pregati terenul si a-ti maximaliza sansele de reusita este indicat sa incepi cu un plan complet pentru site-ul tau, la fel cum ai face pentru orice alta afacere. Ai nevoie de un produs irezistibil, un site prietenos cu utilizatorii si un plan solid de marketing.
In articolul de astazi am selectat cei mai importanti pasi pe care trebuie sa ii parcurgi cand lansezi primul tau magazin online.
1. Hotaraste-te ce vrei sa vinzi
Daca vrei sa lansezi primul tau magazin online, e foarte posibil ca ai deja in minte o idee asupra unui produs sau unei categorii de produse de care esti pasionat si pe care vrei sa le faci mai bine cunoscute lumii.
Insa ai grija: tine minte ca unele tipuri de produse/servicii sunt usor de vandut online pe cand altele intampina dificultati si obiectii din partea utilizatorilor, deoarece acestia si-ar dori sa vada produsul fata in fata, sa il atinga, sa il foloseasca o perioada sau sa il intoarca pe toate partile.
De exemplu, daca vrei sa vinzi masini, sper ca esti constient de la inceput ca nimeni nu va lua decizia finala inainte de un drive-test. Totusi site-ul te poate ajuta sa ajungi cu masina respectiva mai repede in fata potentialului client si sa ii oferi motive intemeiate pentru a se hotari ca e momentul unui drive-test.
Partea legata de pasiunea pentru produsul pe care vrei sa il vinzi este obligatorie – daca tu nu ai o parere foarte buna despre produs, cum te mai poti conecta cu utilizatorii si sa ii convingi sa cumpere?
2. Gaseste o nisa avantajoasa
Sa cunosti produsul pe care il vinzi este doar o mica parte din etapa de lansare a unui prim magazin online. Acum trebuie sa iti dai seama in ce fel se diferentiaza produsul tau de cele ale viitorilor competitori, existenti pe piata. Raspunde la intrebarea “De ce ar trebui sa te aleg pe tine cand mai am inca 100 de alte optiuni?”.
- Analizeaza-ti competitia – orice activitate legata de comert, fie el online sau fizic, incepe cu acest tip de analiza. Nu te arunca inainte sa vinzi aceleasi produse/in acelasi fel ca si concurenta cu o vechime si autoritate mult mai mare pe piata.
- Asigura un proces de cumparare usor si prietenos cu utilizatorul – chiar daca produsul tau este similar cu altele de pe piata, diferentiaza-te. Simplifica procesul de finalizare comanda si hotaraste-te asupra propunerii tale unice de vanzare (USP). Ai grija ca experienta de cumparare sa fie cat mai placuta si distractiva posibil.
Citeste si: Goana Dupa Nisa De Aur Pentru Magazinul Tau Online
3. Fa-ti planul de afaceri
Rezerva-ti timp pentru a stabili un plan detaliat de afaceri pentru business-ul tau, chiar daca nu ai de gand sa cauti investitori pentru site. Te va ajuta sa fii constient in orice clipa de pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru a avea succes si sa iti dai seama de momentul in care iti indeplinesti obiectivele setate.
Citeste si: 10 motive pentru eCommerce: A fi online sau a nu fi online?
4. Inregistreaza-ti business-ul
Cand esti pregatit ca totul sa devina oficial, gandeste-te la un nume atragator pentru afacerea ta si inregistreaza-o. Asigura-te ca ai completat toate hartiile si demersurile legale necesare pentru inregistrarea marcii tale.
5. Alege un nume de domeniu si inregistreaza-l
Alege un nume de domeniu relevant, scurt si usor de memorat deoarece acesta va fi brandul tau de acum inainte. In principiu, gandeste-te la un nume unic, deoarece domeniile cu denumiri generale au cam fost luate. Foloseste serviciul de verificare a disponibilitatii al companiilor de inregistrare domenii si incearca diferite nume pentru a-l descoperi pe cel disponibil si perfect pentru ideea afacerii tale.
6. Alege un serviciu de hosting de incredere
E vital sa alegi un furnizor de hosting serios pentru afacerea ta, din moment ce site-ul este fundamentul pe care existi si din care scoti profit. Ok, exista si servicii de hosting gratuite dar, sa fiu in locul tau, nu m-ar arunca direct pe acestea.
Site-ul tau trebuie sa fie online 24/24, 7 zile din 7 si sa fie disponibil pe tot parcursul procesului de cumparare, altfel ratele de conversie vor avea de suferit. Gandeste-te la nevoile tale, de cat spatiu ai nevoie, ce date vrei sa stochezi si ia in considerare serviciul de hosting potrivit.
7. Alege platforma eCommerce potrivita pentru tine
Inainte sa te hotarasti la o platforma eCommerce, fa-ti bine temele. Imagineaza-ti ca e la fel ca si cumpararea unei masini noi. Nu vei cumpara una fara sa o testezi mai intai, nu-i asa? Si nici nu vei merge pana in America sa testezi o masina daca ai optiuni la fel de bune si in Cluj.
Ei, recomandarea mea este sa te orientezi spre platformele din Romania, ai o multime de optiuni avantajoase dintre care sa alegi. Incearca platformele gratuit pentru un anumit interval de timp si vezi care iti place mai mult, in care te descurci si gasesti functionalitatile de care ai nevoie.
Chiar te invit sa incerci gratuit platforma noastra si sa te convingi singur cat e de stabila si intuitiva.
Dintre beneficiile platformei Gomag e nevoie sa retii doar ca este un suport fantastic pentru orice tip de strategie de marketing pe care ai vrea sa o folosesti in promovarea site-ului.
Mai mult, iti ofera integrari gratuite cu o multime de furnizori de servicii nationali si internationali: procesatori de plati MobilPay, servicii de livrare, Retargeting.biz, Profitshare, 2Performant, MailChimp, Active Campaign, Zopim etc.
8. Seteaza-ti magazinul si testeaza-l
Dupa ce alegi platforma eCommerce, aranjeaza-ti magazinul dupa bunul plac si asigura-te ca totul merge conform planului. Iata cateva lucruri la care sa fii atent:
- Prima pagina a magazinului online – asigura-te ca functioneaza perfect, bannerele si butoanele de call-to-action principale sunt plasate above the fold, sistemul de navigare este accesibil si intuitiv iar logo-ul tau este plasat in partea stanga sus, locul unde oamenii sunt obisnuiti sa il gaseasca
- Landing page – landing-ul pentru ofertele tale, ghiduri sau orice alt tip de material functioneaza si este atragator pentru utilizator
- Cosul de cumparaturi – pentru ca utilizatorul sa cumpere, trebuie sa adauge produse in cos si sa finalizeze comanda. Asigura-te ca acest instrument functioneaza la perfectie si este cat mai usor de folosit. Testeaza, adaugand produse si vezi daca preturile afisate se calculeaza automat in functie de pretul pentru transport sau orice alta optiune adaugata.
- Optiunile de plata – este vital sa fii sigur ca pagina de finalizare comanda functioneaza asa cum trebuie. Cea mai buna cale este sa testezi trimitand comenzi de test catre procesatorii de plata selectati.
9. Creeaza o strategie de marketing si promoveaza-ti afacerea
Marketing-ul este unul dintre cei mai importanti pasi pe care trebuie sa ii faca orice business online. Lucrurile nu merg pe principiul “construieste, ca vin ei”. Trebuie sa iti atragi clientii si sa ii convingi ca merite sa cumpere de la tine.
Concentreaza-ti eforturile pe SEO, PPC, Social Media Marketing si Email Marketing, cel putin in prima faza.
SEO este cel care te ajuta sa apari mai sus in rezultate, la cautarile pe care le fac oamenii in motoarele de cautare. Cu cat esti mai vizibil, cu atat ai mai multe sanse sa obtii trafic si conversii in site-ul tau. Vezi Cele 10 Porunci Si Bune Practici De Link Building
PPC reprezinta instrumentele de reclama platita cum ar fi Google Ads sau Facebook Ads. Te vor ajuta cu atat mai mult cu cat acum ai nevoie de vizibilitate iar reclamele tale vor ajunge direct in fata utilizatorilor la cautarea pe cuvintele cheie selectate.
Social Media Marketing te ajuta sa ajungi natural sau artificial (platit) in fata viitorilor fani. Platformele sociale cum sunt Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, YouTube etc. sunt surse incredibile de trafic si piete de desfacere uriase pentru produsele si ofertele tale.
Daca inca nu ai suficiente cunostinte pentru a gestiona strategiile de marketing la potentialul lor maxim, iti recomand sa apelezi la ajutor din partea unor freelanceri sau agentii profesioniste.
10. Accepta cand gresesti si invata din greseli
Din momentul in care te imbarci in calatoria spre succes a business-ului tau, trebuie sa fii constient ca vei face si greseli si nu totul se va desfasura mereu conform planului. Bineinteles, nimanui nu-i place aceasta parte, insa e important sa accepti situatia si sa inveti continuu din greseli, pentru a nu le repeta pe viitor.
Chiar daca intri in industria eCommerce fara prea multe cunostinte, este vital sa fii deschis la nou si sa inveti: sa folosesti platforma eCommerce, sa urmaresti trendurile pietei, sa intelegi comportamentul de cumparare al clientilor, sa folosesti instrumente de marketing automation si soft-uri de analiza cum ar fi Google Analytics, sa iti gestionezi timpul si sa fii mai productiv.
Citeste si: Ce Inseamna Sa Fii CEO-ul Unui Start-Up
In articolul de azi ai descoperit care sunt pasii esentiali pe care trebuie sa ii parcurgi atunci cand lansezi primul tau magazin online: alegerea produsului si a nisei, planul de afaceri, inregistrarea business-ului, a numelui de domeniu si alegerea hosting-ului, alegerea platformei eCommerce potrivite, setarea si testarea site-ului, strategia de eCommerce si gestionarea propriei tale vieti personale si profesionale.
Oricat de greu ar parea la inceput, invatand si acumuland informatii, pe parcurs vei ajunge sa te bucuri de toate avantajele magazinului tau online.
Vrei sa iti lansezi primul tau magazin online? Ai nevoie de o platforma eCommerce si servicii de marketing pentru a castiga prima vanzare dar si pe urmatoarele? Incearca platforma gratuit si hai sa iti aratam care sunt beneficiile tale la Gomag!
- Idei si organizare pentru procesul de productie in compania ta - noiembrie 19, 2024
- Pornind de la inspiratie in retail: cum sa captivezi clientii in acest sezon - noiembrie 12, 2024
- 5 Metode Dovedite sa iti cresti Afacerea Online - noiembrie 5, 2024