Unii considera hobby-urile drept surse de distragere a atentiei de la obiectivele profesionale.
Dar acest mod de gandire face mai mult rau decat bine.
Acordarea unui timp limitat pentru hobby-uri duce la cresterea productivitatii, a nivelului de inteligenta si la idei noi si creative, numai bune de pus in aplicare pentru dezvoltarea oricarei afaceri.
Hobby-urile ajuta la dezvoltarea personalitatii fiecaruia si aduc un plus de pasiune in vietile noastre – mai ales ca pot lua forme diferite, incepand de la gradinarit, snowboarding, stand up comedy, filatelie si pana la crosetat.
Secretul este sa te concentrezi pe acelea care iti cresc productivitatea si nivelul de inteligenta.
Pentru ca, sa recunoastem, putini oameni au sansa de a-si gasi un job care sa presupuna aceeasi activitate ca si hobby-ul.
In schimb, multi isi transforma activitatea de timp liber intr-un al doilea job care, pe langa faptul ca ii face fericiti, aduce si un profit semnificativ.
Chiar daca nu te numeri printre fericitii mentionati mai sus, tot nu trebuie sa privesti hobby-urile ca pe sabii cu doua taisuri (consumatoare de timp si bani) ci sa te orientezi spre acelea care iti sporesc productivitatea, crescand nivelul de inteligenta.,
Colegii mei, de exemplu, au hobby-uri diverse, care ii ajuta sa se dezvolte personal, dar si profesional: calatoresc prin tara sau in strainatate, citesc, fac miscare si sport, sunt prieteni buni cu bicicleta, dar si cu motocicleta, gatesc (specialitatea casei sunt clatitele), croseteaza etc.
La fel si tu, ai nevoie de timp in care sa te dezvolti personal si sa te pui pe primul loc, sa faci ceea ce iti place.
Prin urmare, in cuprinsul acestui articol, am selectat cateva hobby-uri care te ajuta sa indeplinesti aceste obiective si care, pe deasupra, te fac mai fericit.
1. Citeste tot ce iti pica in mana
Cititul reprezinta o activitate primara care contribuie la dezvoltarea inteligentei.
Chiar daca activezi in domeniul eCommerce, indiferent de industrie, nu iti recomand sa citesti doar materiale pe acest subiect.
In cazul cititului, e la fel ca in cazul creativitatii: cerul e limita.
Orienteaza-te spre tipuri de carti sau articole de care esti, ai fost pasionat la un moment dat sau chiar nu te-au tentat niciodata: fictiune, antologii, biografii, memorii, jurnale, dezvoltare personala, chiar si carti pentru copii etc.
In cazul in care ai zambit malitios cand am mentionat cartile pentru copii afla ca acestea te pot ajuta sa gasesti noi idei pentru dezvoltarea magazinului tau cu articole pentru copii, pentru articole pe blog/bloguri si pentru noi abordari in campanii.
Tot ce primeaza este sa ai o cultura generala vasta, care sa reprezinte sursa ideilor unice ce iti transforma magazinul online intr-o afacere de succes.
Cititul reduce stresul, te ajuta sa experimentezi o gama variata de emotii si iti creste nivelul de inteligenta, astfel ca poti sa iei parte activ la orice conversatie, pe orice subiect.
Iar acest avantaj te va determina sa ai o parere mai buna despre tine.
Acesta este si principalul fundament al unei vieti pozitive, trasatura elementara a unui lider de succes.
2. Invata sa canti la un instrument muzical
Muzica reprezinta o adevarata placere pentru oricine, indiferent de categoriile pe care le prefera.
Chiar si simpla actiune de a asculta o melodie iti creste capacitatea de concentrare si impune un anumit ritm de lucru.
Muzica iti stimuleaza creierul, lucru dovedit si prin cercetarile stiintifice ale celor de la Stanford University, care au descoperit efectul Mozart. Acesta induce modificari asupra proceselor psihice cum ar fi capacitatea de invatare, atentia si memoria.
Invatarea unui instrument muzical implica un proces indelungat si un efort sustinut, astfel incat, pe parcurs, inveti sa ai rabdare si sa fii perseverent.
Doar cu rabdare, concentrare si dedicare vei putea ajunge in momentul in care vei canta la perfectie orice piesa iti doresti.
Doar invatand sa canti la un instrument muzical (sau la unul nou) iti poti da seama cate elemente se interconditioneaza in spatele procesului de invatare.
Poti sa aplici acelasi lucru in cazul firmei tale si sa te dovedesti a fi un lider rabdator, perseverent si dedicat.
3. Mediteaza regulat
Principalul avantaj al meditatiei este dat de faptul ca in aceasta activitate te concentrezi doar pe tine insuti, astfel ca ai posibilitatea sa te cunosti mai bine, sa stii ce iti doresti si sa iti dai seama care sunt provocarile cu care te confrunti.
Nivelul de concentrare ridicat este un must-have in meditatie, altfel doar stai degeaba.
Meditatia te ajuta sa reduci stresul si sa scapi de grjile de zi cu zi.
Avand mintea calma si antrenata prin intermediul meditatiei esti capabil sa inveti, sa gandesti si sa planuiesti mai eficient fiecare aspect al afacerii tale.
In acest mod, scapi de lucrurile care te distrag din jur, ai mai mult control asupra ta si iti dezvolti nivelul de inteligenta.
4. Fa sport si exercitii fizice
Un corp sanatos asigura si o minte la fel de sanatoasa.
Gandeste-te ca, pana la urma, creierul este un alt muschi al corpului tau si trebuie antrenat, pentru a se dezvolta corect.
Chiar si doctorii afirma ca o mai buna circulatie asigura o mai buna oxigenare a creierului, astfel ca acesta functioneaza la parametri ridicati.
Poti sa mergi o treapta mai sus si sa te implici regulat in activitati sportive, de orice fel.
Acestea iti imbunatatesc modul de a gandi, atentia, cresc nivelul de concentrare sau, daca e vorba de sporturi de echipa, iti dezvolta spiritul de echipa.
Hai sa-ti dau si cateva exemple.
Atunci cand faci free ride, downhill sau te dai pur si simplu pe bicicleta, creierul tau invata sa ia decizii rapide, sa se concentreze pe actiunile necesare pentru reusita (sa eviti obstacolele, sa calculezi viteza vs distanta pe care o parcurgi, sa calculezi centrul de greutate al ansamblului om-bicicleta astfel incat atunci cand iti dai drumul pe un teren mult inclinat sa eviti rani sau prabusiri accidentale etc.).
Daca joci fotbal, nu esti singur pe teren si trebuie sa inveti sa imparti si cu altii, pentru a fi sigur ca obiectivul final este atins.
Mai mult, trebuie sa respecti anumite reguli, sa accepti daca ai facut o greseala, sa respecti deciziile arbitrilor si sa iei hotarari rapide: cui pasezi, cum pasezi, cate sanse ai sa dai gol etc.
La fel stau lucrurile si in cazul in care faci box.
Ai un singur adversar, dar tot trebuie sa respecti reguli, sa rezisti o anumita perioada de timp si sa iti pregatesti strategia din timp, pentru a castiga.
Poti sa integrezi in planul tau de afaceri si in strategiile tale exact aceleasi aspecte: planuieste din timp, respecta-ti coechipierii, calculeaza din timp totul, concentreaza-te si acorda perioade suficiente de timp, pentru ca rezultatele sa fie concludente.
5. Invata o limba straina
Pe langa faptul ca in eCommerce este vital sa cunosti macar o limba straina, invatarea trebuie sa fie un proces continuu, pe care sa il perfectionezi.
E adevarat ca nu e prea usor sa inveti limbi precum chineza, norvegiana, rusa etc., dar, in principiu, te poti orienta spre cele mai vorbite limbi la nivel european, astfel incat sa fii capabil sa porti o conversatie cu parteneri straini sau sa inveti noi strategii si tactici, din articole straine.
Procesul invatarii unei alte limbi presupune sarcini precum analizarea structurii gramaticale, asimilarea unor cuvinte si expresii noi, aspecte ce imbunatatesc capacitatea de concentrare si memorare a creierului.
De asemenea, persoanele care sunt fluente in mai multe limbi s-au dovedit a fi mai bune in planificare, luarea deciziilor si rezolvarea problemelor.
6. Scrie tot ce simti
Multe persoane invata sa tina de mici un jurnal, in care isi trec zilnic experientele si gandurile.
Desi poate ti se pare ceva pueril, sa stii ca aceasta activitate are doar avantaje: imbunatateste abilitatile lingvistice si dezvolta caracteristici precum creativitatea, concentrarea, imaginatia si puterea de intelegere.
Nu degeaba se spune despre scriitori ca sunt oameni cu o inteligenta mai dezvoltata decat cea a oamenilor de rand.
Poti sa scrii de mana sau pe dispozitivul preferat, nu conteaza.
Poti sa tii un jurnal privat sau sa scrii pe un blog personal.
Indiferent de modalitatea prin care alegi sa scrii, aminteste-ti ca cel mai important lucru este sa transpui imaginile din mintea ta in cuvinte, astfel incat sa creezi o poveste.
Iar procesul prin care inveti sa iti exprimi gandurile este, clar, o modalitate prin care iti dezvolti inteligenta.
7. Calatoreste in locuri noi
Calatoriile nu trebuie sa fie doar un mod in care sa iti omori starile de plictiseala sau sa iti petreci concediile.
Daca ai bunavointa de a invata ceva nou din fiecare calatorie, vei reusi sa iti cresti atat productivitatea cat si nivelul de inteligenta.
In primul rand calatoriile te elibereaza de stres.
Odata ce scapi de stres, esti capabil sa te concentrezi pe sarcinile tale, esti mai atent la detaliile din jur si poti sa intelegi in profunzime orice subiect.
Fiecare loc nou in care ajungi reprezinta o oportunitate de invatare.
Interactionezi cu oameni diferiti, cu limbaje, culturi, feluri de mancare, stiluri de viata si societati diferite, ceea ce te determina sa te gandesti la lucruri la care, poate, nici nu te-ai fi gandit vreodata.
8. Gateste feluri diferite de mancare
Gatitul, pe langa ca este o activitate productiva, care te determina sa muncesti pe task-uri diferite simultan, intr-o perioada limitata de timp (bate ouale, mixeaza frisca, porneste cuptorul, vezi sa nu ti se taie maioneza etc.) reprezinta si un hobby, pur si simplu, delicios.
Asta daca nu esti un dezastru in bucatarie (chiar si sa fierbi un ou te transforma intr-un pericol public).
Revenind, gatitul te forteaza sa te concentrezi strict pe acel moment si pe procesul pe care trebuie sa il finalizezi, ce conditioneaza reusita obiectivului final.
De asemenea, te forteaza sa planuiesti in avans, sa-ti segmentezi programul de lucru si sa iti imaginezi din timp tot procesul: de ce ingrediente ai nevoie, cum si in ce ordine trebuie sa le incorporezi si cat timp trebuie sa astepti pentru ca produsul final sa fie comestibil.
Daca parca ti-a sunat un clopotel, sa stii ca nu ti s-a parut.
La fel stau lucrurile si in cazul unei afaceri online: trebuie sa planuiesti in avans la ce instrumente de marketing sa apelezi si cum sa iti realizezi tot planul de afacere, cand si cum trebuie sa le folosesti (simultan sau pe rand) si trebuie sa te gandesti cat timp acorzi desfasurarii fiecarei campanii, pentru ca aceasta sa dea rezultate.
9. Joaca jocuri video
Jocurile video au fost puse de la inceput pe lista neagra, loc pe care nu si-l merita, avand in vedere avantaje pe care le au asupra jucatorilor.
Jocurile ridica nivelul de concentrare deoarece cer atentie sporita, cresc determinarea, perseverenta (jucatorii joaca acelasi joc din nou si din nou, pana cand castiga), spiritul de echipa si cooperarea.
Toate aceste caracteristici imbunatatesc calitatea muncii si cresc productivitatea.
De exemplu, in cazul jocurilor cu masini (Need for Speed, GTA, Real Racing etc.), jucatorii invata sa ia decizii rapide, sa se concentreze pe task-ul pe care il au de indeplinit, sa fie atenti la obstacole sau concurenti (daca isi lovesc masina, au de platit bani virtuali pentru reparatii) etc.
Sau, in cazul jocurilor de strategie (Warcraft, Starcraft, Civilization, chiar si Tetris), inveti sa iei decizii rapide, sa faci strategii pe care sa le adaptezi in functie de competitori sau probleme si sa ai un nivel ridicat de concentrare.
Daca pana acum jocurile video ti s-au parut doar o activitate de nerds sau liceeni, profita si tu de beneficiile acestora si dezvolta-ti gradul de inteligenta.
10. Fii voluntar
Nu in ultimul rand, am adaugat la aceasta lista si voluntariatul, ca hobby.
Pe langa faptul ca esti generos, determinat si te implici in actiuni sociale, voluntariatul contribuie si la imbunatatirea imaginii publice percepute de clientii targetati.
Voluntariatul presupune alocarea unui timp personal pentru imbunatatirea vietii sau conditiilor altor elemente, indiferent ca e vorba de alte persoane, de imbunatatirea conditiilor animalelor de pe planeta sau de promovarea unui stil de viata ecologic.
Antreprenorii care isi rezerva timp pentru voluntariat sunt perceputi ca niste lideri si bun conducatori, carora le pasa de angajati si sunt empatici.
Aceasta activitate iti creste nivelul de inteligenta si dezvolta capacitatea emotionala, iar un stil de conducere empatic, bazat pe colaborare si adaptare, duce in timp la evolutia sanatoasa a afacerii tale.
Citeste si:
- 30 De Minute Pentru Succesul Magazinului Tau Online
- Ce Sa Faci In Weekend Pentru A-ti Dezvolta Afacerea Online
Cu toate ca pana acum ti-am insiruit o serie de hobby-uri eficiente, nu iti recomand sa le faci pe toate deodata.
Un numar prea mare de hobby-uri reprezinta un semnal de alarma deoarece inseamna ca persoana respectiva fie acorda prea mult timp acestora, fie vrea sa faca prea multe lucruri in acelasi timp si sigur nu o sa-i iasa nimic bine.
Alege-ti un hobby productiv, care sa te ajute sa te dezvolti personal si profesional si care sa nu interfereze cu timpul pe care il acorzi cresterii afacerii tale.
Acum e randul tau.
Spune-mi, tu ce hobby-uri ai si cat timp acorzi acestora? Te-ai gandit vreodata sa iti dezvolti hobby-ul intr-o afacere?
- Idei si organizare pentru procesul de productie in compania ta - noiembrie 19, 2024
- Pornind de la inspiratie in retail: cum sa captivezi clientii in acest sezon - noiembrie 12, 2024
- 5 Metode Dovedite sa iti cresti Afacerea Online - noiembrie 5, 2024