E co-fondatorul unor companii despre care am vorbit de mai multe ori (si pe care ti le-am recomandat) – Crazy Egg, KISSmetrics, Quick Sprout & Hello Bar si un adevarat guru in online marketing.

Forbes US il considera unul dintre primii 10 specialisti in marketing online si a fost nominalizat de catre presedintele Obama drept unul dintre cei mai buni antreprenori sub 30 de ani.

Iti dai seama despre cine e vorba?

Continuam seria #ExpertulSaptamanii cu Neil Patel, un antreprenor neconventional si un expert in marketing digital pe care iti recomandam sa il urmaresti.

Astazi iti voi povesti parcursul lui Neil Patel in business si online precum si cateva curiozitati despre stilul lui de munca.

Neil Patel

sursa: Quick Sprout

Neil a crescut inconjurat de antreprenori, asadar nu e de mirare ca a inceput sa vanda inca din scoala. Primele vanzari le-a facut cu CD-uri copiate si cutii negre (un fel de decodoare de cablu, care permiteau vizionarea unor canale fara plata serviciului) – insa si-a dat repede seama ca nu reprezinta o cariera pe termen lung din moment ce activitatea lui era ilegala.

Neil s-a reorientat spre vanzarea de piese auto second hand iar apoi a incercat mai multe job-uri adevarate, precum om de serviciu la un parc de distractii si agent de vanzari pentru aspiratoare (unde a invatat bazele vanzarii desi nu a reusit sa vanda decat un produs ce a fost returnat in scurt timp).

La 16 ani a pus bazele primei lui afaceri, Advice Monkey, un site de cautare job-uri pentru marketarea caruia a cerut ajutorul mai multor agentii. Din nefericire, acestea doar i-au cheltuit banii, fara sa livreze rezultatele promise.

Crezi ca asta l-a descurajat? Nici pe departe. Neil a inceput sa invete de unul singur cum sa faca marketing pentru proiectul sau si, incurajat de sora lui, s-a inscris la cursuri de educare generale.

In urma unuia dintre cursuri, in care a vorbit despre modul de functionare a motoarelor de cautare, Neil a primit prima lui oferta de consultanta pentru Elpac Electronics, la un cost lunar de 3.500 de dolari.

A urmat apoi o serie de decizii gresite, investind un milion de dolari intr-o companie de hosting, bani pe care i-a pierdut in totalitate.

In 2016, impreuna cu cumnatul sau, Neil a investit banii care i-au mai ramas in proiectul Crazy Egg si pe care s-a concentrat sa il faca profitabil prin propriile forte, fiind refuzati de mai multi investitori.

Crazy Egg este un instrument de optimizare a conversiilor, prin intermediul heatmap-urilor, A/B testing si video recording care iti permite sa inveti ce ai de facut pentru a-ti imbunatati site-ul, direct de la utilizatori.

Dar sa ne intoarcem la Neil. La momentul respectiv, urma cursurile colegiului in timp ce lucra mai mult de 60 de ore pe saptamana si calatorea la peste 50 de conferinte pe an.

Dandu-si seama ca Crazy Egg se adreseaza unei piete destul de limitate (iar sansele sa devina o companie in valoare de miliarde de dolari erau mici), Neil a co-fondat un alt program de analytics – KISSmetrics, pentru care a reusit sa obtina si fonduri.

Neil Patel la GPeC in 2017

sursa: GPeC

Acest tool iti arata ceea ce Google Analytics nu poate – cine sunt oamenii care au ajuns pe site si care sunt lucrurile care i-au impiedicat sa ia decizia de cumparare.

Interesant e faptul ca primii clienti KISSmetrics au ajuns aici datorita articolelor lui Neil de pe blogul Quick Sprout dar si datorita prezentarilor pe care le sustinea la diverse conferinte.

In 2014, Neil a parasit consiliul de administratie KISSmetrics si si-a concentrat eforturile pe alte proiecte precum Quick Sprout si brandul Neil Patel.

Prin intermediul companiilor sale dar facand si consultanta de marketing, Neil Patel a ajutat la dezvoltarea unor firme uriase precum Amazon, Microsoft, HP, NBC, Viacom, Tech Crunch, GM si altele.

Este, de asemenea, speaker la numeroase conferinte si evenimente de eCommerce si marketing online dar si contribuitor independent pentru publicatii majore (Forbes, Wall Street Journal, Entrepreneur Magazine etc.). Mai mult, a investit intr-o multime de alte firme, in general software, eCommerce si afaceri pe baza de abonament.

De curand, Neil este una dintre gazdele podcastului Marketing School, o serie de cursuri utile pentru marketerii din intreaga lume.

Neil Patel a scris si bestseller-ul Hustle: The Power to Change Your Life with Money, Meaning and Momentum, motivat fiind de o cititoare care se indoia ca poti crea un business de succes fara sa ai unele avantaje dinainte.

Stilul pe care si l-a format in timp si actiunile sale i-au adus atat urmaritori fideli cat si oameni care il detesta / ii pun cunostintele si experienta la indoiala.

Revista Foundr Neil Patel

sursa: KISSmetrics

La ce ma refer? Neil a testat mai multe tehnici de marketing si vanzare, unele dintre acestea controversate chiar si pentru colegii din comunitatea sa. Iata doar 4 dintre aceste tehnici:

  • Efectul “Dan Blizerian” – un experiment desfasurat pe Instagram, timp de o luna in care a cheltuit 57.000 de dolari

Poate iti suna cunoscut, poate nu – Dan Blizerian este un fel de Hugh Hefner modern (dupa cum spune Neil) si al carui feed pe Instagram e plin de femei mai mult sau mai putin dezbracate, iahturi de lux, petreceri si tone de alcool. Exact, tipul asta e atat de popular deoarece a reusit sa isi creeze o viata la care foarte multi viseaza.

Pentru a creste numarul de cautari pe brandul sau in Google, Neil a cumparat un cont existent cu cateva sute de mii de urmaritori, a inceput sa ofere premii si a platit celebritati feminine pe Instagram sa promoveze contul @whoisneilpatel.

Dupa o luna, cautarile pe numele sau in Google au crescut cu 71% si a fost asaltat de mesaje de la oameni de business, de fiecare data cand un nou influencer posta despre el. Ceea ce putem invata din experimentul lui e ca 1) promovarea prin influenceri chiar are impact si 2) oamenii vin pe Instagram sa vada ceea ce isi doresc dar nu au inca – un anumit stil de viata.

  • Cheltuielile pe socializare – a cheltuit 138,491.42 de dolari pe mancare (iesirile cu echipa si mesele de business), timp de un an din care a obtinut un ROI de 992.000 de dolari (ceea ce dovedeste ce rol important joaca mancarea in convingerea oamenilor)
  • Generarea a 100.000 de dolari dintr-un blog complet nou, intr-o perioada de 1 an – Neil a dat startul unui blog nou despre nutritie si a inceput sa vanda suplimente cu ulei de peste pe Amazon iar in 12 luni de zile si-a dovedit punctul de vedere
  • Marketing prin stilul de viata – a investit 2,1 milioane de dolari in crearea unui stil de viata luxos (inclusiv imbracaminte, ceasuri de firma, fotografii la volanul unui Lamborghini si locuinta) cu un ROI de 3.4 milioane de dolari. Oamenii au incredere sa ii inveti despre succes cand ai o dovada vizibila ca esti de succes.

Ce iti poti da seama dupa ce ti-am zis toate astea? Da, omul are bani sa faca orice isi propune dar, mai important, iti dai seama ca isi testeaza intotdeauna ideile. Asta ii determina urmaritorii sa aiba si mai multa incredere in articolele, ghidurile, prezentarile si podcast-urile sale.

Colega mea, Claudia, a scris cateva cuvinte despre Neil Patel dupa participarea la GPeC din noiembrie, anul trecut, pe care le poti citi aici: Evenimentul anului in ecommerce – GPeC, Gala Premiilor eCommerce

De la Neil Patel poti afla atat informatii despre antreprenoriat si lucrurile care te ghideaza spre succes cat si strategii practice de marketing digital, incepand de la SEO, Social Media marketing si pana la A/B testing si optimizarea ratei de conversie.

Iti recomand sa il urmaresti pentru a fi la zi cu datele de care esti interesat – pe bloguri, pe Twitter, pe LinkedIn si la conferintele la care vorbeste, daca ai posibilitatea sa ajungi.

Ai vreo sugestie pentru #ExpertulSaptamanii pe data viitoare? 🙂

Citeste si:

Cosmin Daraban