Un angajat exceptional se va diferentia intotdeauna de ceilalti membri ai echipei tale. Poate ai fost chiar tu la un moment dat un angajat exceptional sau ai interactionat cu unii la locul de munca.

Insa acum, cand ai deja afacerea ta online si o echipa ce se ocupa de bunul mers al acesteia, e timpul sa vezi cine sunt angajatii exceptionali care muncesc pentru tine si cum te poti asigura ca vor ramane pe termen lung in echipa. Poate cel mai simplu mod prin care poti sa ii recunosti este cand iti dai seama ca esti dependent de munca pe care o presteaza iar sa ii inlocuiesti ai nevoie de foarte mult timp.

Asadar, in articolul de astazi discutam despre cele 7 semnale prin care recunosti un angajat exceptional, puncte de referinta care te vor ajuta si atunci cand vrei sa angajezi un om sau vrei sa iti dai seama daca un intern merita sa ramana in echipa ta sau nu.

In general, angajatii exceptionali au un set bogat de abilitati si cunostinte ce ii diferentiaza de restul si le permite sa iti puna la dispozitie materiale si servicii de calitate, consolidand drumul spre succes al afacerii tale.

1. Gandesc in afara descrierii job-ului

Un angajat exceptional va incerca, intotdeauna, sa depaseasca limitele propriului job. Pentru el, nu conteaza ce apare in descrierea job-ului ci stie sa isi foloseasca creativitatea pentru a veni cu solutii pe diverse paliere ale business-ului tau.

Mai mult, stie sa identifice problemele si sa vina cu solutii fiabile. Acest lucru e cu atat mai important daca ai o afacere mica si inca nu ai echipa ci un singur om, care se ocupa de majoritatea task-urilor. Daca acest angajat este exceptional, va fi capabil sa isi duca misiunea la bun sfarsit in fiecare zi si sa iti reprezinte afacerea cu integritate si succes.

echipa gomag

2. Au o personalitate excentrica

Cei mai buni angajati sunt, de cele mai multe ori, cel putin excentrici. Insa aceasta calitate, ce provine din creativitate, ii ajuta sa fie originali, deschisi, dispusi sa treaca de limite si reguli.  Extravaganta poate incepe de la stilul de imbracaminte si pana la modul in care vorbeste, nonconformismul declarat sus si tare si obiceiurile sale.

Tine minte, cei mai buni programatori nu sunt cei imbracati la camasa si cravata. Si, poate, cel mai bun administrator al magazinului tau asculta dark metal. Nu judeca oamenii imediat, pentru ca ai putea pierde un angajat foarte valoros.

3. Recunosc valoarea si munca altor angajati

Angajatii exceptionali stiu cat de importanta este munca in echipa pentru ca obiectivul final sa fie atins si sunt dispusi sa isi exprime fatis aprecierea fata de munca si valoarea colegilor lor. Acestia nu doar ca recunosc efortul colegilor in fata celorlalti colegi, ci si in fata liderului lor.

Facand acest lucru, impactul vorbelor lor este mult mai puternic. Nici nu e de mirare ca angajatii exceptionali sunt placuti si recunoscuti de intreaga echipa. La fel de important, un angajat exceptional isi va asuma responsabilitatea pentru greselile pe care le face si nu va da vina pe colegii lui.

Citeste si: Despre Politica Social Media A Afacerii Tale

4. Stiu cum sa faca fata oricarei situatii

Dupa cum spuneam la punctul doi, un angajat exceptional este foarte posibil sa fie excentric insa chiar si asa, stie cum sa isi alinieze comportamentul si personalitatea la fiecare situatie, problema si persoana cu care interactioneaza.

De exemplu, daca apare un task ce necesita seriozitate maxima, chiar daca omul respectiv obisnuieste sa priveasca lucrurile cu lejeritate, va inceta sa isi exprime individualitatea si va munci serios pentru a-si rezolva sarcinile.

Un angajat exceptional stie cand sa fie glumet si cand sa fie serios; stie cand sa vorbeasca indraznet si cand sa respecte regulile cu strictete, cand sa provoace o discutie / un brainstorming si cand sa accepte o decizie finala.

calin dragomir silkweb

5. Abordeaza subiectele sensibile in privat

Toti ne dorim angajati care sa ne spuna problemele sau nelamuririle pe care le au, astfel incat sa ii putem ajuta iar situatia sa revina la normal. Insa multor angajati le este teama sa puna intrebari, chiar si in privat.

Angajatii obisnuiesc deseori sa isi exprime cu voce tare parerile asupra subiectelor controversate si sa alimenteze barfitul pe la colturi. In schimb, un angajat exceptional va stii ca cea mai buna alegere este sa va vedeti intre patru ochi, pentru a discuta subiectele sensibile, a pune intrebari sau a-si exprima opiniile.

6. Pun intrebari atunci cand altii nu o fac

Nu toti salariatii vor veni la tine atunci cand vor avea nevoie. Aceasta este o adevarata problema, indiferent ca ai un singur angajat sau o echipa de zeci de oameni.

Un angajat exceptional, insa, va juca rolul liantului, fiind cel care uneste echipa si are curajul sa paseasca in fata pentru a da glas intrebarilor pe care ceilalti ezita sa ti le adreseze.

7. Invata si se dezvolta incontinuu

Un angajat exceptional nu suporta rutina, nu va urma aceleasi bune practici si va cauta incontinuu noi informatii si exemple pentru a se dezvolta.

La fel de importante sunt experienta sa, portofoliul cu care ajunge in firma (daca este necesar) si abilitatile specifice strict pentru domeniul in care activezi.

Angajatii exceptionali nu sunt niciodata satisfacuti. Desi stiu ca nu are sens sa alergi dupa perfectiune, sunt constienti ca lucrurile s-ar fi putut face mai bine astfel ca sunt intr-o permanenta cautare de cunostinte si experiente. Isi doresc sa se dezvolte cat mai mult, personal si profesional, astfel incat sa poata aduce o contributie vizibila la bunul mers al afacerii tale.

Citeste si: 8 Signs an Employee Is Exceptional (Which Never Appear on Performance Evaluations) 

Astazi ai descoperit cele 7 semnale cu ajutorul carora recunosti un angajat exceptional. Vezi daca cel putin unul dintre angajatii tai se potriveste cu semnalele de mai sus si ai grija sa ii recunosti munca, pentru ca sigur nu vrei sa il pierzi. Iar daca de-abia acum urmeaza sa angajezi niste oameni pentru echipa magazinului tau online, tine cont de aceste semnale pentru perioada de proba.

Tu ce alte semnale urmaresti pentru descoperirea unui angajat exceptional? Hai sa discutam in sectiunea de comentarii, de mai jos.

Cosmin Daraban