Pentru micii producatori romani, comertul electronic poate parea o nebuloasa.
Indiferent ca fac accesorii handmade, produse cosmetice sau alimentare bio, flori, mobilier, dulceturi si produse alimentare conservate, miere, vinuri, decoratiuni si asa mai departe – produse intr-un volum mai mic sau mai mare – adevarul e ca micii producatori au oportunitati uriase in online.
Si multi le ignora. Exact aceasta e problema.
Cunosc personal cel putin 5 mici producatori si creatori care isi vand produsele in locatii fizice, pe Facebook sau datorita povestilor din gura in gura a clientilor multumiti.
Multi au o gramada de poze pe conturile Social Media personale cu clientii lor… si atat.
Le-ar putea folosi cu un impact extrem de puternic pentru a genera alte noi vanzari, in intreaga tara – cu un magazin online.
Pana la un magazin online nu mai e decat un pas, insa ceva ii face sa ezite.
Asadar, pentru astazi am pregatit un articol dedicat micilor producatori. Daca esti si tu unul, te invit sa citesti pana la capat.
Vei vedea ce avantaje te asteapta in online cu un magazin propriu si vom demonta impreuna cateva mituri – obiectii ce probabil te impiedica sa faci urmatorul pas.
Vom incepe direct cu ele.
Cuprins – De ce magazin online pentru micii producatori
3 Mituri despre eCommerce pe care micii producatori ar trebui sa nu le mai creada
- Ai nevoie de un numar mare de produse ca sa vinzi online – FALS
- E prea scump sa vinzi online – FALS
- Esti prea mic sa concurezi cu retailerii mari – FALS
Avantajele unui magazin online pentru micii producatori
- Ai acces la o piata de desfacere nelimitata
- Iti cresti vanzarile pentru ca poti sa vinzi non-stop
- Primesti informatii de baza pentru dezvoltarea de noi produse
- Poti crea continut extraordinar in jurul produsului tau
- Poti sa te adresezi atat clientilor finali, cat si distribuitorilor
- Ai acces la super resurse, atat premium cat si gratuite
3 Mituri despre eCommerce pe care micii producatori ar trebui sa nu le mai creada
1. Ai nevoie de un numar mare de produse ca sa vinzi online – FALS
Daca te numeri printre micii producatori care au un numar limitat de produse – 2-3, pana la max. 20, e posibil sa te gandesti ca ai prea putine produse ca sa justifice crearea unui magazin online.
Fals.
Un numar mai mic de produse iti permite sa iti promovezi mai concentrat magazinul, catre exact acei oameni interesati de produsele tale. Practic, nu mai dai aiurea cu pietre, ci zbori direct la tinta.
In plus, un numar mic de produse e un adevarat vis din punct de vedere al logisticii. Si elimini costurile ce apar din prezenta a mii de produse venite de la furnizori diferiti.
Atentie!
Nu iti recomand sa iti faci un magazin cu 1 singur produs.
Nu pentru ca nu ar merge, ci pentru ca fara cel putin 2-3 alte produse pe langa el, nu poti sa faci upsell, cross-sell, pachete de produse, OTO (oferta unica) etc.
Cel putin 2-3 produse pe langa produsul vedeta (in caz ca ai un singur produs pe care il creezi si aia e), te ajuta sa atragi clientii recurenti (ce cumpara in mod repetat sau de mai multe ori din magazin) si sa cresti valoarea cosului de cumparaturi.
Citeste si: UleiSomcuta.ro are comenzi zilnice chiar si cu 17 de produse in magazin [Studiu de caz]
2. E prea scump sa vinzi online – FALS
Costurile pentru platforma eCommerce + domeniu + hosting pentru domeniu + certificat SSL (acestea iti trebuie din punct de vedere tehnic pentru un magazin online) sunt, astazi, foarte mici.
Si nici macar nu trebuie sa te pricepi la programare.
Cu o platforma eCommerce inchiriata primesti pe tava multe functionalitati si oportunitati pe care trebuie doar sa le folosesti.
De exemplu, cu platforma Gomag investitia ta incepe de la 27 euro pe luna (adica mai putin decat dai cateodata pe o iesire in oras si muuult mai putin decat un plin de benzina). Domeniul si hosting-ul se invart pe la 10-12 euro anual.
La acestea vei mai adauga costurile de livrare, retur, procesare plata, aplicatie facturare si depinde ce iti mai doresti. Calculeaza-le pe comanda si o sa vezi ca nu sunt atat de mari precum te-ai gandit initial.
Indiferent pe ce parte ai intoarce-o, un magazin online inseamna mai putine costuri decat unul fizic, unde plata chiriei, a utilitatilor, a angajatilor, a avizelor etc., etc., se ridica la mult mai mult.
Sigur, vei mai face si marketing si reclama platita. Insa marketing-ul trebuie sa-l faci, fie ca ai un magazin online, fie ca nu. Altfel oamenii nu ar afla despre produsele tale.
3. Esti prea mic sa concurezi cu retailerii mari – FALS
Sau poate iti inchipui ca nu mai e loc pe piata din pricina marilor magazine.
Insa, atunci spune-mi, de ce se deschid in fiecare zi noi magazine? Si de ce exista site-uri care vand zilnic si atrag multi clienti, chiar daca exista Amazon, Alibaba, eMAG si altii?
Vezi tu, nu exista “prea mic”.
Intr-adevar, retailerii mari au la dispozitie bugete si echipe sau posibilitati de a oferi discount-uri uriase, insa si tu, desi la inceput, le poti lua din clienti.
Totul depinde de modul in care te pozitionezi si cum te sprijini pe clientii actuali care sa stea in postura de ambasadori ai magazinului tau, povestind cunoscutilor si oferindu-ti testimoniale si continut.
Ca sa nu mai spun ca la inceput ai ocazia sa iti surprinzi placut clientii prin atentia pe care o acorzi personal fiecarei comenzi.
Magazinele mari nu pot sa faca asta asa cum o faci tu, oricate automatisme si metode de personalizare folosesc.
Citeste si: Ce este o platforma de eCommerce pentru magazine online
Avantajele unui magazin online pentru micii producatori
1. Ai acces la o piata de desfacere nelimitata
Poate ca acum vinzi la nivel local, in orasul tau. Sau in cercul tau de prieteni.
Insa un magazin online iti deschide in fata o lume intreaga de posibilitati. Poti sa vinzi la nivel national sau chiar sa iesi peste granite, atunci cand vrei sa scalezi intreaga afacere.
Chiar daca produsele tale sunt facute la comanda, iar livrarea lor ar dura mai mult, nu e o problema. Pentru produsele pe care si le doresc oamenii sunt dispusi sa astepte.
2. Iti cresti vanzarile pentru ca poti sa vinzi non-stop
24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365 pe an. Fie ca e Craciun sau ora 2 noaptea, fie ca esti plecat in concediu sau ai o urgenta, site-ul tau va fi sus permanent.
Nimic nu te impiedica sa iti vezi de planurile tale si nimeni nu iti cere sa fii prezent acolo in momentul comenzii, pentru a-i confirma comanda, a anunta clientul daca are un beneficiu in plus sau sa ii raspunzi la intrebari.
Pentru asta ai autorespondere, pe care le setezi odata si gata, si paginile cu informatii din magazin: despre noi, termeni si conditii, politica de livrare si retur, pagina FAQ (intrebari si raspunsuri frecvente).
Mai mult, o platforma eCommerce bine aleasa iti va pune la dispozitie si functii de marketing in site, care conving ele singure clientul sa cumpere: hellobar si pop-up, oferta unica, discount-uri la cantitate, pachete de produse, cadouri in cos etc.
Tot ce trebuie sa le faci e sa le activezi, sa le completezi cu mesajul tau, iar ele isi vor face treaba pana cand le opresti.
3. Primesti informatii de baza pentru dezvoltarea de noi produse
Asa cum clientii iti spun fata in fata ce si-ar dori de la produs, vei avea raspunsuri si mai bune cu un magazin online.
Aici ai casuta de cautare unde, de multe ori, clientii iti spun ce isi doresc fara sa isi dea seama. Daca esti atent la cautarile lor, vei vedea ce produse cred ca ar gasi in site (desi poate tu nu le ai).
Pe baza informatiilor, ramane la latitudinea ta daca vei crea noi produse sau le vei aduce de la alti furnizori.
Iar oamenii te vor intreba si direct daca ai un produs sau altul. Ori poti sa ii motivezi sa-ti spuna, prin mail-urile pe care le trimiti dupa comanda (saau ii poti invita pe abonatii la newsletter sa voteze intr-un chestionar ce produs nou si-ar dori).
4. Micii producatori pot crea continut extraordinar in jurul produselor
Pentru ca tu creezi produsul, stii atat de multe despre el incat e imposibil sa nu poti raspunde la vreo intrebare legata de produs, de aria ta de interes sau de efectul produsului in viata oamenilor.
Prin urmare, ai ocazia sa creezi continut complet in magazinul tau, pe blogul acestuia si in materialele de marketing: texte, imagini, video-uri.
Mai poti sa fii sigur ca vei avea toate raspunsurile atunci cand un potential client te suna sau te contacteaza cu intrebari despre produs.
Nu e ca in cazul in care vinzi de la un furnizor sau in sistem dropshipping si trebuie sa te apuci sa inveti mai intai produsele pentru a le gestiona asa cum trebuie.
Citeste si: Cum gestionezi un magazin online cu produse alimentare
5. Poti sa te adresezi atat clientilor finali, cat si distribuitorilor
Vinde dintr-un singur site atat clientilor finali, cat si altor firme. Folosind modulul B2B de la Gomag, poti sa iti diferentiezi ofertele si modul de preluare a unei comenzi, in functie de tipul de clienti.
Poti sa faci oferte specifice cu aplicatia de ofertare.
Sau pur si simplu poti crea o pagina diferita in site, in care sa prezinti avantajele produselor tale in magazinele altor distribuitori si sa le lasi la indemana datele tale de contact.
6. Ai acces la super resurse, atat premium, cat si gratuite
In functie de partenerii pe care ii aleg, micii producatori vor avea acces la resurse pe care nu le gasesc in alta parte.
De exemplu, pentru clientii Gomag oferim o multime de tipuri de continut de ajutor: suport pe tichete, mail, telefon si documentatie, evenimente, articole, ghiduri, carti, webinarii, video-uri, cursuri online, checklist-uri, precum si discount-uri sau beneficii extra la integrarile cu diferiti furnizori.
Ideea pe care vreau sa o intelegi e ca nu esti singur. Chiar daca tu iti deschizi magazinul, personal, si nu ai alaturi o echipa, noi suntem aliatii tai.
Prin intermediul continutului si avantajelor pe care ti le oferim, dar si al dezvoltarilor continue din platforma.
Citeste si: Ce sa vinzi online – Cum gasesti cele mai profitabile produse si idei de afaceri
Chiar daca pentru micii proprietari un magazin online ar putea parea complicat, sa stii ca nu e.
Pentru ca tehnologia a avansat atat de mult, incat oricine isi poate deschide un site si sa vanda online.
Nu am adaugat acest avantaj pe lista, insa in aceasta perioada, un magazin online e cu atat mai necesar. Obiceiurile de cumparare a oamenilor s-au schimbat si se tot schimba.
Un magazin online iti permite sa ajungi la ei, in siguranta si cu produsele de care au nevoie, pe care si le doresc.
Ofera-le aceasta ocazie.
Daca te-ai hotarat, iti stam la dispozitie. Ai 15 zile pentru a testa platforma Gomag gratuit.
Incepe sa iti deschizi magazinul din perioada de proba, alege un abonament potrivit pentru tine, promoveaza magazinul (prin mijloace gratuite sau investind oricat poti) si atrage clienti.
- Cum sa iti pastrezi clientii cand totul costa mai mult - aprilie 15, 2025
- Funnel intern in afacerea ta: cum maximizezi productivitatea si rezultatele - aprilie 8, 2025
- GoMag si BusinessLeague fac echipa de lux impreuna. Modelul LuxuryBeauty.ro - martie 25, 2025