Curiozitatea este o trasatura reprezentativa pentru copii. Daca esti parinte, cu siguranta esti bombardat zi de zi, aproape ora de ora, cu sute de intrebari din partea copiilor tai, de cele mai multe ori repetitive: de ce cumparam atat de multe mere? unde se duce soarele cand dispare de pe cer? ce e obiectul asta sau celalalt? de ce asa si nu asa? etc.
Entuziasmul si nevoia de a investiga totul in permanenta este, de asemenea, o trasatura de baza a oamenilor de geniu. Thomas Edison, Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Marie Curie si altii au fost toti caractere curioase, ce nu si-au infranat nevoia de cunoastere, fiind deschisi sa invete incontinuu.
Luand in calcul aceste informatii, concluzia este ca pentru a deveni mai inteligent, mai productiv si mai eficient, avem nevoie sa ne incurajam si sa ne exprimam liber curiozitatea. Pana la urma, traind in aceasta era a vitezei, intr-o lume axata pe inovatie, ceea ce stim astazi poate deveni desuet (isi pierde valoarea) in cateva saptamani, luni sau ani. Pentru a ramane agili, trebuie sa ne aflam intr-o permanenta cautare de noi informatii, noi medii si noi oportunitati.
Trebuie sa fim mai curiosi.
Daca nu te-am convins pana acum ca trasatura curiozitatii este vitala pentru acumularea de informatii valoroase, iata alte 4 motive pentru care sa ramai curios toata viata:
- Curiozitatea determina mintea umana sa fie activa, nu pasiva
Oamenii curiosi isi pun intrebari si cauta raspunsuri in propria minte. Asadar, mintea lor este mereu activa. Creierul uman este asemanator cu un muschi ce devine mai puternic prin exercitiu iar exercitiul mental cauzat de curiozitate, il face mai pronuntat.
- Mintea ta devine receptiva la idei noi
Cand esti curios de ceva, mintea ta asteapta si anticipeaza idei noi despre subiectul respectiv, idei mai usor de recunoscut. Fara curiozitate, ideile pot trece chiar prin fata ta si nu le observi deoarece mintea nu este pregatita sa le recunoasca. Si-acum imagineaza-ti, cate idei grozave ai pierdut din cauza lipsei de curiozitate?
- Deschide noi lumi si posibilitati
Fiind curios, vei fi capabil sa descoperi noi lumi si oportunitati pe care, in mod normal, nu le observi. Acestea sunt ascunse sub suprafata unei vieti comune si e nevoie de o minte curioasa pentru a privi in profunzime si a le scoate la iveala.
- Aduce un plus de entuziasm in viata ta
Viata oamenilor curiosi este departe de a fi plictisitoare. Nu e formata din lucruri anoste sau rutina. Exista intotdeauna lucruri noi care sa le atraga atentia, noi “jucarii” cu care sa se joace. In loc sa se plictiseasca, oamenii curiosi au o viata plina de aventuri.
Desi pare a fi o calitate innascuta, curiozitatea poate fi cultivata si imbunatatita. Incepand de la adresarea de intrebari si pana la dezvatarea de obiceiul etichetarii lucrurilor si oamenilor, mai jos, am selectat 8 ponturi care sa te invete cum sa iti cresti nivelul de curiozitate si sa devii mai inteligent, continuu.
1. Pune intrebari
Stiu (si tu stii) ca este practic imposibil sa cunosti toate raspunsurile din lume, tot timpul. Si, desi esti tentat sa faci presupuneri atunci cand te lovesti de ceva necunoscut, este indicat sa umpli acele goluri informationale cu ajutorul curiozitatii.
Cand pui intrebari, creezi noi oportunitati de a descoperi informatii inovatoare si utile, pe care le folosesti pentru a-ti provoca modul de gandire, a-ti largi orizontul si a crea idei originale. Intrebarile iti permit sa imbini informatiile din exterior cu cele care se afla in interiorul tau. In loc sa ignori informatii si idei care ar putea aduce o schimbare pozitiva in viata ta, curiozitatea te ajuta sa ai privirea de ansamblu necesara pentru deveni mai inteligent, mai entuziast si mai eficient.
Nu stii ce intrebari sa pui? Cei de la HopeLab, o organizatie de cercetare si dezvoltare, au realizat o lista cu intrebari pe care liderii curiosi le pot adresa, pentru a se transforma in adevarati manageri de succes.
Cu pasi mici, in timp, poti face lucruri remarcabile. Primul pas in exprimarea si dezvoltarea curiozitatii este adresarea libera a intrebarilor si renuntarea la bariere din exterior sau din propria minte. Tinta ta este acumularea unui bagaj cat mai larg de cunostinte, astfel incat sa fii capabil sa reactionezi inteligent in orice situatie, sa poti conversa pe orice tema, cu orice partener de afaceri, angajat, prieten sau client.
Renunta la presupuneri si pune intrebari atunci cand nu stii ceva sigur. Vei avea sansa de trata orice situatie corect, din prima incercare. Nu uita ca “de ce”, “cine”, “ce”, “cand”, “cum” si “unde” sunt cei mai buni prieteni ai unui om curios.
2. Invata despre lucruri din afara zonei tale de confort
Nu am constientizat niciodata cat de multe lucruri trebuie sa invat despre masina de spalat pana cand s-a stricat, intr-o dimineata. E putin amuzant modul in care functioneaza mintea umana. Cand nu avem un grad de cunoastere initiala despre ceva, nu suntem curiosi despre acel ceva pana in momentul in care nu mai avem incotro.
Acest tipar mental a fost dovedit stiintific, prin studii care au revelat faptul ca un volum de cunostinte esentiale este necesar pentru a trezi curiozitatea. Cu alte cuvinte, cu cat stim mai multe, cu atat VREM sa stim mai multe.
Prin urmare, pentru a deveni mai curios incepe sa cauti raspunsuri si in alte domenii decat cel in care lucrezi sau de care esti interesat. Citeste mai multe despre strategii de marketing, nanotehnologie, piramidele din Egipt, tehnici de fabricare a berii sau moduri in care iti poti monta singur mocheta. Sau orice alt subiect care nu se potriveste neaparat domeniului in care activezi.
Cel mai important este ca informatiile pe care le citesti sa nu iti fie familiare. Ai nevoie de o baza initiala de cunostinte pentru a fi interesat sa inveti mai multe despre o multime de subiecte.
Citeste si: 10 Sfaturi De Organizare A Timpului Pentru Manageri
3. Intampina lucrurile neprevazute cu optimism
Multi sunt presati de propriile indoieli si aceasta presiune ii impiedica sa se bucure de experiente, locuri, arome si oameni noi. Dar aceste persoane nu isi traiesc viata la potentialul maxim si privesc totul in jur cu pesimism si ingrijorare.
Simpla deschidere a mintii la nou si acceptarea unor situatii neprevazute provoaca un lant de reactii – pozitiv sau negativ – pe baza caruia poti sa inveti ceva nou si sa iti formulezi noi intrebari. Cand iti ocupi mintea cu intrebari “oare daca?”, te privezi de experiente de neuitat si cunostinte valoroase.
Imbratiseaza situatiile si lucrurile neprevazute cu optimism si traieste pe principiul “daca nu incerc, nu voi stii niciodata cum este sa…”. Asa ca du-te si rezerva-ti o camera la hotelul acela din Mallorca. Mergi la o intalnire aranjata (in cel mai rau caz, o sa razi de cat de oribila a fost experienta). Comanda specialitatea bucatarului din meniu, chiar daca nici macar nu esti sigur cum se pronunta. 🙂
Lumea e plina de surprize si experiente de neuitat care au avantajul de a te determina sa inveti mai mult si te motiveaza sa descoperi din interior cea mai buna si inteligenta versiune a ta.
4. Asculta fara a judeca
Un profesor de la universitatea din Pennsylvania a demonstrat ca oamenii curiosi sunt considerati, de cele mai multe ori, buni ascultatori si parteneri carismatici de conversatie.
Cand iti reprimi tentatia de a-i judeca pe ceilalti, in ultima instanta, iti permiti tie insuti sa fii mai receptiv fata de ce spune interlocutorul tau. Te concentrezi mai putin pe ce raspuns urmeaza sa ii dai, si mai mult pe informatiile noi pe care ti le spune, prin limbaj verbal, nonverbal sau paraverbal.
De exemplu, cand stii cum sa interpretezi corect limbajul nonverbal al persoanei cu care discuti, poti fructifica la maximum efectele conversatiei. E o situatie win-win: tu obtii informatii noi si interesante, iar interlocutorul tau te considera un bun ascultator, ceea ce se concretizeaza intr-o relatie de comunicare pe termen lung.
Asadar, data viitoare cand porti o conversatie, asculta. Cand iti acorzi timpul necesar pentru a absoarbe tot ceea ce iti spune interlocutorul tau, iti va fi mai usor sa formulezi intrebari eficiente, sa iti deschizi orizontul pentru noi perspective si sa inveti ceva ce, altfel, ai fi pierdut din vedere.
5. Invata prin intermediul jocurilor
Poate jocurile ti se par ceva tipic perioadei de copilarie. Dar acestea sunt de fapt modalitatile potrivite prin care un copil absoarbe informatii si le inmagazineaza in minte. Normal, daca am folosi sisteme monotone prin care sa il invatam diferite lucruri, s-ar plictisi si nu ar mai asimila nimic.
La fel se intampla si la maturitate. Daca vezi procesul de invatare ca si pe un proces anost, lung si greoi, iti pierzi nivelul de concentrare si curiozitate.
In scoli, pentru a motiva elevii sa invete, profesorii apeleaza la tehnici de gamification (tehnici de motivare printr-un sistem asemanator jocurilor). Diferenta consta in faptul ca daca invatam prin intermediul jocurilor sau intr-o maniera lejera, suntem constienti ca putem incerca si incerca din nou sa asimilam informatiile respective; nu e un capat de lume. Esecul in cadrul unui joc nu este un motiv de suparare, din contra, ne ajuta sa ramanem motivati.
Prin urmare, daca ti se pare ca e greu sa ramai motivat cand inveti, transforma totul intr-o joaca. Un instrument util prin care poti sa inveti, de exemplu, o limba straina intr-un timp scurt este Quizlet. Acesta iti pune la dispozitie teste rapide si instrumente de glisare si fixare usoara a fotografiilor. Practic, inveti avand la dispozitie atat continut text cat si elemente multimedia (video, audio, imagini etc.), teste si instrumente de gamification.
Citeste si: A Fi Sau A Nu Fi Antreprenor: 5 Intrebari Fundamentale
6. Incearca sa nu te axezi pe trecut
Trecutul e o componenta sensibila a vietii noastre, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne concentram pe ceea ce s-a intamplat anterior momentului in care traim. Cand esti presat de ganduri inutile despre trecut (cum ar fi fost daca”, “cat de bine/rau a fost” etc.) iti interzici oportunitatea de a fi curios de propriul viitor.
Gandurile indreptate inspre trecut nu isi au rostul, ba mai mult, sunt o pierdere de timp si energie. Ceea ce s-a intamplat deja nu mai poate fi schimbat asa ca mai bine concentreaza-te exclusiv pe proiectele din viitor, pentru a le transforma in adevarate succese.
Tocmai aceasta este problema adultilor deoarece, crescand, isi pierd curiozitatea naturala si se focuseaza pe intelegerea situatiilor prin care au trecut deja. Prin urmare, mergi in intampinarea viitorului si lasa trecutul in spate, acolo unde ii este locul. Vezi, ce oportunitati ti se deschid in fata? Cum poti sa iti imbunatatesti cunostintele astfel incat sa fii mai bun la munca? La ce evenimente si conferinte poti sa participi si cum te vor ajuta?
7. Adopta si alte perspective asupra unei situatii
Cand ai de luat o decizie sau ai de facut un plan de dezvoltare, sa nu iti inchipui ca opinia ta este cea mai cea si decizia luata este 100% sigura. Psihicul si comportamentul oamenilor este diferit si depinde de o multime de variabile. De aceea, trebuie sa te pui in pielea unor indivizi din afara, ca sa vezi ce impact ar avea decizia respectiva asupra lor.
Pune-ti intrebari: ce sugestii ar avea? ce nelamuriri ar avea? cu ce provocari se confrunta? etc. Uita-te la decizia ta prin ochii tuturor: clienti, competitie, un om din afara industriei tale etc. Daca esti curios despre ceilalti si vorbesti cu oameni diferiti de cercul in care te invarti de obicei, esti capabil sa le intelegi viata, experientele si caracteristicile care ii deosebesc.
Cu cat esti mai curios si empatizezi cu ceilalti, cu atat ai mai multe sanse sa iti cresti nivelul de cultura informationala, sa devii un lider de succes si un om mai bun.
8. Dezvata-te sa pui etichete lucrurilor sau oamenilor
Intotdeauna, cand pui eticheta “plictisitor” unui om sau unui lucru, inchizi usa drept in nasul oportunitatilor. Problema intervine in momentul in care psihicul uman catalogheaza subiectul respectiv in emisfera creierului unde sunt clasate perceptiile negative. De fiecare data cand ti se va ivi oportunitatea de a interactiona cu lucrul sau omul respectiv, creierul va elibera hormoni ai stresului, determinand senzatia de plictis, inainte de orice interactiune.
Ei, oamenii curiosi nu se folosesc de acest tip de etichete, chiar daca pe moment nu au timpul necesar pentru a explora aceasta oportunitate. Fiecare om cu care discuta este considerat o sursa noua si interesanta de informatii si fiecare experienta pe care o traiesc este o aventura.
Citeste si: Ce Sa Faci In Weekend Pentru A-ti Dezvolta Afacerea Online
Nu uita ca motivatia curiozitatii trebuie sa vina din interior, altfel iti vei face un program de care nu te vei putea tine. E simplu, pune multe intrebari pe orice subiect, iesi din zona ta de confort, fii deschis si asteapta cu optimism orice experienta, asculta fara a judeca, invata jucandu-te, indreapta-ti gandurile spre viitor, pune-te in locul altor persoane si nu eticheta nimic drept plictisitor.
Prin curiozitate, in timp, vei invata o multime de lucruri noi din toate domeniile, vei fi mai inteligent, mai productiv si mai eficient.
Ramai curios si aboneaza-te la postarile noastre, ca sa afli primul informatii interesante din sfera eCommerce. Daca ai intrebari (acum stiu ca ai) sau nelamuriri, nu ezita sa mi le adresezi in sectiunea de comentarii de mai jos.
- Cum vinzi mai mult cu ajutorul datelor – Gomag Insights & rapoartele magazinului tau online - decembrie 10, 2024
- Cum sa eviti greselile de incepator si sa minimizezi riscurile - decembrie 3, 2024
- Reguli de aur cand vrei sa vinzi pe Pinterest - noiembrie 26, 2024