In articolele publicate pe blogul Gomag am discutat in cateva randuri despre tehnici de crestere a productivitatii, de gasire a echilibrului in stilul de viata al unui antreprenor, am scris chiar si despre cum poti sa devii mai curios. Insa, pana acum, nu am abordat subiectul creativitatii, ca si trasatura fundamentala pentru un antreprenor de business online ce lupta sa isi cucereasca propriul teritoriu pe piata de eCommerce.

In sesiunile de consultanta pe care le tin cu o multime de clienti si potentiali clienti, ma lovesc de multe ori de lipsa acestei trasaturi, recunoscuta fatis de interlocutorii mei. Cand aduc vorba de continut, de crearea unuia relevant si interesant pentru clientii clientilor nostri, cei mai multi afirma ca nu sunt creativi, nu se pricep, nu stiu cum sa realizeze un astfel de mesaj.

Cei mai multi se inseala.

Toata lumea are un sambure de creativitate. Diferenta o fac cei care isi cultiva aceasta abilitate. Iar pentru un antreprenor, creativitatea este esentiala. Gandind creativ, gasesti solutii noi pentru a-ti rezolva problemele, noi abordari pentru a inova ceva dinauntru cutiei si a inventa ceva in afara ei. Gandind creativ descoperi noi modalitati prin care sa iti salvezi munca depusa si sa nu o irosesti, constrans fiind de limite.

La un nivel mai general, creativitatea poate inseamna o multime de lucruri. Poate influenta felul in care gandesti, felul in care iti tratezi propria afacere si clientii acesteia. Poate insemna realizarea unui continut (indiferent de format) care sa aiba acel ceva, ce atrage ca un magnet atentia si pasiunea oamenilor.

In articolul de astazi vom discuta despre 10 obiceiuri care iti distrug creativitatea si stau in calea dezvoltarii tale, ca si antreprenor. Acestea sunt greseli pe care, recunosc, le-am facut si inca le mai fac in procesul de creatie.

1. Esti fixat doar pe o idee

Pentru a fi creativ, trebuie sa iti permiti tu singur libertatea de a imbratisa noi idei, noi mesaje, sfaturi, pareri si strategii. Stiu ca rezultatele sunt ceea ce conteaza cel mai mult pentru tine, ca si antreprenor. Dar, daca te indragostesti de o idee, de o fraza, o oferta sau favorizezi doar o anumita tactica de abordare a pietei, pierzi din start.

Trebuie sa iti amintesti constant ca tacticile si strategiile sunt doar instrumente care te ajuta in cursa pentru succesul business-ului tau. Acestea sunt doar elemente care iti usureaza atingerea obiectivelor stabilite, nu sunt un obiectiv in sine.

2. Iti este frica sa gresesti

Toata lumea face greseli si, cu siguranta, faci si tu. Problema apare doar in momentul in care continui sa repeti aceleasi greseli, fara a invata din ele si a le indrepta.

Mai mult, frica de greseli iti impune o multime de limite si te face sa ramai fixat mereu pe aceleasi idei si aceleasi abordari. Insa piata este in schimbare, oamenii au din ce in ce mai multe pretentii. Ceea ce functiona ieri, astazi li se pare invechit. In momentul in care nu reusesti sa tii pasul cu pretentiile clientilor tai, incepi sa pierzi un procent important de trafic si vanzari dar si fidelitatea acestora.

creativitate greseli

3. Te compari mereu cu ceilalti

Fiecare individ este unic, fiecare este diferit de ceilalti. Cred ca ne-am plictisi rau de tot daca am fi toti la fel 🙂

Nu incerca sa copiezi comportamentul, atitudinile sau ideile celorlalti sau macar nu fa asta tot timpul. Citeste mult, cartile sunt o sursa inestimabila de idei creative. Cu cat citesti mai mult, cu atat mintea ta va reusi sa creeze mai usor legaturi intre idei si date, ce duc la gasirea solutiilor potrivite pentru problemele cu care te confrunti.

De asemenea, sfatul meu este sa iti acorzi pauze. Creierul uman nu munceste la capacitate maxima atunci cand este coplesit de informatii si, cu atat mai mult, nu este capabil sa proceseze toate datele noi, pentru a ajunge la solutii creative.

Daca ai un catel, profita de faptul ca trebuie sa il scoti la plimbare regulat. Petrece mai mult timp cu familia, fa exercitii, mediteaza. Astfel de activitati iti acorda timpul necesar pentru ca beculetul ideilor creative sa se aprinda chiar atunci cand ai mai mare nevoie.

4. Creezi si evaluezi in acelasi timp

Multitasking-ul este un subiect intens dezbatut de, practic, toata lumea. Unii afirma ca nu exista asa ceva, in timp ce altii spun ca este o abilitate a oamenilor extrem de inteligenti si experimentati.

Insa, daca stai sa te gandesti bine, faptul ca te concentrezi asupra a doua sau mai multe sarcini in acelasi timp, te poate impiedica sa ajungi la potentialul maxim. Creierul tau este solicitat intr-o proportie mai mare iar avalansa de informatii ascunde ideile creative, obosesti repede sa gandesti in afara cutiei.

In acest context, cele doua activitati pur si simplu sunt prea diferite pentru a putea fi facute in acelasi timp. Creatia este un proces care genereaza idei noi, inseamna vizualizare, visuri, luarea in considerare a tuturor posibilitatilor. In contrast, evaluarea inseamna analiza si judecata, adica selectarea anumitor idei si sortarea lor in doua gramezi: idei bune, utile si idei proaste, nefolositoare.

Oamenii care isi distrug creativitatea inainte sa depuna macar un mic efort in acest sens evalueaza ideile si le acorda etichete prea repede, prin urmare au mai putin material de creatie.

5. Alegi intotdeauna prima solutie

Unul dintre secretele oamenilor creativi este ca acestia adora sa se joace cu mai multe alternative. Gasirea unei solutii este doar primul pas al procesului de creatie.

De exemplu, Claudia, specialistul nostru PPC la SilkWeb, obisnuieste sa creeze mai multe variante de titlu si mesaje pentru reclamele platite pe care le gestioneaza in proiectele clientilor nostri, dintre care, intr-un final, alege doar varianta cea mai buna. Un ajutor important aici este A/B Testing-ul, instrument care ii permite sa aleaga cea mai buna varianta de titlu, pe baza reactiilor concrete ale publicului targetat.

Colega mea stie ca, daca ar urma mereu prima solutie la care a ajuns in procesul de creatie, apare posibilitatea sa piarda oportunitatea de a atrage atentia si interesul maximului numar de indivizi din cadrul audientei tintite.

claudia napradean

Citeste si: 8 Ponturi Inteligente Prin Care Sa Iti Cultivi Curiozitatea

6. Confunzi cercetarea cu creativitatea

Exista doua forme ale imaginatiei creative: vanarea ideilor altora sau inovatia. Vanarea ideilor altora are loc in etapa de cercetare pentru crearea unui mesaj si inseamna simpla adaptare a sabloanelor promovate de bunele practici la nevoile si obiectivele tale de business. Inovatia, in schimb, inseamna modificarea a ceva ce ai deja si transformarea sa intr-o varianta noua, mai buna.

Ambele forme sunt utile pentru afacerea ta insa nu inseamna acelasi lucru. Practic, vanarea ideilor e o forma de “furt inteligent” sau copierea succesului altora pentru a avea, la randul tau, succes. E o abordare sigura, insa te limiteaza foarte mult.

Desi etapa de cercetare si documentare pe tehnicile folosite de altii din domeniul tau iti poate furniza informatii pretioase pentru dezvoltarea business-ului, sugestia mea este sa iti acorzi timp pentru a veni cu idei noi si a crea abordari potrivite, unice pentru tine.

7. Esti prea logic

Desi meseria de antreprenor este una practica si este necesar sa te bazezi pe ratiune pentru a-ti organiza munca, daca incerci sa gandesti rational si emotional in acelasi timp doar ucizi o idee creativa dinainte de a se naste. Pana la urma, creierul uman nu este un calculator ci un organ extrem de complex destinat sa proceseze emotia, intuitia, limbajul, simbolurile, visele si tot felul de informatii, mai mult sau mai putin logice.

Profita de faptul ca decizia de cumparare a clientilor tai este determinata de emotie. Marea majoritate a acestora isi bazeaza cumparaturile pe decizii emotionale iar singurul moment in care logica intra in scena este dupa ce au finalizat achizitia, in momentul in care se gandesc la un motiv rational care sa explice cumpararea produselor sau serviciilor tale.

creativitatea idee

8. Iti este frica de ceea ce nu intelegi

Oamenii urasc confuzia si lucrurile pe care nu le inteleg. La modul ideal, si-ar dori sa stie tot iar lucrurile sa aiba sens. Insa in comert, de cele mai multe ori, starea de fapt este un haos total.

Pe baza datelor centralizate in Analytics si in alte programe de monitorizare, poti crea un Buyer Persona, insa acesta nu iti poate oferi toate informatiile din spatele deciziei de cumparare. Exista o multime de motive pentru care oamenii cumpara, si o multime de altele, pentru care nu cumpara. Uneori motivatia e rationala, o intelegi si tu.

De cele mai multe ori insa, nu are niciun sens. Acesta e si motivul pentru care cateodata ramai perplex cand vezi cat efort a depus un potential client pentru a cauta produsul dorit, a selecta produsul tau, a-l adauga in cos, a-si face un cont complet si a completa formularul de checkout si… gata, abandoneaza tot si pleaca.

Daca esti in piata de eCommerce sau vrei sa iti lansezi un business online, pregateste-te pentru o spirala infinita a haosului. Pentru ca daca nu esti pregatit, nu vei putea fi capabil sa realizezi mesaje creative cu impact asupra publicului.

9. Crezi ca nu esti creativ

Dupa cum afirmam si la inceput, toata lumea are un sambure de creativitate. Diferenta o face faptul ca nu toti isi cultiva aceasta abilitate, impunandu-si limite de la inceput.

Ramai deschis la noi oportunitati si idei si nu judeca prea repede. Joaca-te cu alternative la prima solutie gasita, testeaza, discuta activ cu oameni din domeniu si cu clientii tai pentru a afla direct care sunt reactiile lor naturale, cu ce probleme se confrunta si ce ii determina sa nu interactioneze asa cum doresti cu site-ul tau.

Cultiva-ti creativitatea folosindu-te de carti si multitudinea de resurse pe care lumea digitala ti le pune la dispozitie, participa la evenimente din domeniu pentru a afla ultimele noutati si bune practici si adapteaza-ti mesajele la specificul publicului pe care il targetezi.

10. Esti bombardat cu informatii

Cand creierul tau este bombardat cu informatii, nu poate functiona eficient. In acele momente, pur si simplu nu mai vezi padurea de oportunitati din cauza copacilor.

Este un adevarat fenomen, cu care se confrunta si clientii tai in cazul in care le propui prea multe alternative similare pentru produsul sau serviciul dorit. Astfel, stau si analizeaza minutios fiecare informatie si, in final, devin frustrati ca nu pot lua o decizie de care sa fie multumiti. Rezultatul? Ori cumpara, dar nu sunt multumi si sunt slabe sanse sa mai revina, ori, cei mai multi, renunta la a lua o decizie.

La fel se intampla lucrurile si in cazul tau. Daca analizezi prea multe informatii si date deodata, iti pui o bariera solida in fata potentialului creativ.

Citeste si: Ce Poti Sa Inveti De La Clientii Care Iau Decizii Irationale

In articolul de astazi ai descoperit 10 obiceiuri care iti distrug creativitatea, o trasatura esentiala pentru meseria ta de antreprenor. Te-ai regasit macar in cateva dintre situatiile descrise mai sus?

Daca da, e timpul sa incepi sa iti cultivi creativitatea prin invatare, ascultare si pauze regulate. Acestea iti vor oferi odihna necesara pentru aparitia ideilor creative, unice, originale. Renunta la obiceiurile si limitele pe care ti le impui singur si pune-ti imaginatia la bataie pentru a realiza mesaje creative care sa atraga atentia si interesul potentialilor clienti pe care ii targetezi.

Tu cum iti cultivi creativitatea? Hai sa discutam in sectiunea de comentarii de mai jos 🙂

Cosmin Daraban